Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Tulcea Romeo Ștefan Belea, arhitectul cu lucrări realizate în București și Constanța, în S.U.A și Germania

ro

27 Jul, 2023 18:00 2269 Marime text

Sursa foto: acad.ro

  • Mâine, 28 iulie 2023, arhitectul Romeo Ștefan Belea împlinește vârsta de 91 de ani
  • A fost, încă de la început, angrenat în lucrări de mare importanță, precum realizarea Sălii Sporturilor din Constanța sau Sala Palatului

  • Activitatea arhitecturală a lui Romeo Ștefan Belea cuprinde și numeroase proiecte internaționale. A conceput proiecte pentru: teatre și săli de spectacole din S.U.A, Austria, Germania și Siria, hoteluri din S.U.A, Germania și Austria și pentru domeniul urbanismului și sistematizării teritoriale în Belgia

 
Mâine, 28 iulie 2023, arhitectul Romeo Ștefan Belea împlinește vârsta de 91 de ani.
 
Originar din Tulcea, Belea a început pregătirea educațională în anul 1939, când urma cursurile școlii germane „Sf. Anton” din Craiova. În perioada 1943 – 1951 a fost elev la Colegiul Național „Carol I”, tot în Craiova.
 
Romeo Ștefan Belea s-a mutat apoi la București, unde s-a înscris la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, finalizând un ciclu de șase ani (1951 – 1957). A obținut licența în arhitectură și urbanism în luna februarie a anului 1958.
 
Încă de la începutul carierei, tulceanul s-a remarcat printr-o activitate intensă și diversă, împărțită între arhitectură, urbanism, grafică, design.
 
A fost, încă de la început, angrenat în lucrări de mare importanță, precum realizarea Sălii Sporturilor din Constanța sau Sala Palatului. El a condus singur proiectarea pentru ansamblurile de cămine studențești Grozăvești, Regie etc.
 
Din 1957 până în 1958, Romeo Ștefan Belea a lucrat ca arhitect – proiectant la Direcția de Studii și Proiectări Constanța, iar între anii 1958 – 1973, a fost arhitect șef de proiect la Institutul de Proiectare „Proiect București”.
 
Arhitectul și-a început cariera universitară în anul 1963, în locul unde s-a format, anume la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București.
 


În anul 1973 obținea titlul de doctor cu o teză despre „Spațiul teatrului de dramă contemporan” și tot atunci devenea profesor al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” și coordonator de teze de doctorat.
 
Romeo Ștefan Belea a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret” din București (1997 – 2001) și, de asemenea, între 2009 – 2010, a fost profesor – șef de Atelier de Proiectare la aceeași universitate.
 
În anul 2010 primea titulatura de membru corespondent al Academiei Române.
 
Pe teritoriul României, Belea a derulat lucrări de proiectare la: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București, Teatrul Național de Operetă București, Biblioteca Academiei Române, Piața Universității București, Parcul Academiei Române București, Piața Gării CFR Constanța, Complexul Universitar „Spiru Haret” București, lanțul de hoteluri Continental din București, Constanța, Sibiu și Cluj-Napoca, Pavilionul Expozițional București.
 
Activitatea arhitecturală a lui Romeo Ștefan Belea cuprinde și numeroase proiecte internaționale. A conceput proiecte pentru: teatre și săli de spectacole din S.U.A, Austria, Germania și Siria, hoteluri din S.U.A, Germania și Austria și pentru domeniul urbanismului și sistematizării teritoriale în Belgia.

 
În anul 1962 publica cartea „Desenul în arhitectură, construcții și urbanism” la Editura Tehnică.
 
De-a lungul timpului, arhitectul a participat la diverse concursuri naționale din domeniu precum:

  • Sistematizarea Pieței Unirii din Iași – 1959;

  • Teatrul Național din București – 1959;

  • Centrul Civic al municipiului București – 1959;

  • Sistematizarea Pieței Unirii din București – 1959;

  • Sistematizarea Centrului „Podul Turcului” din Iași – 1960;

  • Sistematizarea Pieței Unirii din Focșani -1966;

  • Aerogara și Aeroportul Internațional București – Otopeni – 1968;

  • Centrul Multifuncțional Sinaia – 1990 etc.

 
Ca afilieri, Romeo Ștefan Belea a fost membru în comitetul de conducere al Fondului de Arhitectură (1965 – 1989) și președinte al Fondului de Arhitectură din Uniunea Arhitecților din România (1980 – 1989).
 
Printre premiile înmânate pentru realizările sale amintim de:

  • Premiul I și II pentru Sistematizarea Pieței Unirii din Iași – 1959;

  • Premiul II pentru Centru Civic Ploiești – 1959;

  • Premiul III pentru Sistematizarea Pieței Unirii din București – 1959;

  • Premiul UAR pentru Sala Palatului, București – 1960;

  • Premiul UAR pentru Ansamblul de cantine și cămine studențești Grozăvești, București – 1962 etc.

 
Romeo Ștefan Belea a primit distincțiile: Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2002, 2014); Ordinul Muncii clasa a III-a (1960); Ordinul Muncii clasa a II-a (1970); Distincția Culturală a Academiei Române (2001); Diploma „Meritul Academic” al Academiei Române (2005); „Opera Omnia” Premiul Uniunii Arhitecților din România (2011) și Omul anului conferit de Fundația Culturală sector 2 (2013).
 
Sursă text: Academia Română, wikipedia
 
Citește și:
Odiseea unei impresionante consacrări în arhitectura românească și internațională Înapoi în copilărie, cu arhitectul Romeo Ștefan Belea, la ceas aniversar

Venerabilul Romeo Ștefan Belea – unul dintre „greii” arhitecturii românești contemporane

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii