Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Tulcea Romulus Bărbulescu și destinul potrivnic al actorului de renume

ro

26 Jan, 2024 17:00 1244 Marime text
  • La vârsta de 16 ani, soarta l-a pus la grea încercare, rămânând orfan
  • După acest moment de cumpănă, Romulus Bărbulescu a renunțat la școală și și-a câștigat existența practicând diverse meserii precum: miner, hamal, muncitor la abator
  • Romulus Bărbulescu a dat admitere în anul 1950 la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, rezultatul final fiind în favoarea sa
 
Romulus Bărbulescu s-a născut într-o zi de 27 ianuarie 1925. Este originar din Sulina, județul Tulcea, iar studiile le-a făcut la Constanța și Galați.
 
La vârsta de 16 ani, soarta l-a pus la grea încercare, rămânând orfan.
 
După acest moment de cumpănă, Romulus Bărbulescu a renunțat la școală și și-a câștigat existența practicând diverse meserii precum: miner, hamal, muncitor la abator.
 
A fost și actor, la nivel amator, dar mai târziu avea să se dovedească că această pasiune va fi cea care îl va consacra în amintirile oamenilor.
 
Romulus Bărbulescu a dat admitere în anul 1950 la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, rezultatul final fiind în favoarea sa. El face parte din promoția de absolvenți a anului 1954.
 
Ulterior, proaspătul absolvent de actorie, a jucat pe scenele teatrelor „Ion Luca Caragiale”, „Nottara”, „Barbu Ștefănescu – Delavrancea”, „Ion Vasilescu”.
 
Pe lângă teatru, Romulus Bărbulescu a apărut și în pelicule ca: „Alarmă în munți”, „Secretele cifrului”, „Porto – Franco”, „Străinul”, „Porțile albastre ale orașului”, „Cantemir”, „Cercul magic”, „Patima”, „Împușcături sub clar de lună”, „Eu, tu, și... Ovidiu”, „Ediție specială”, „Doctorul Poenaru”, „Din nou împreună”, „Totul pentru fotbal”, „Vlad Țepeș”, „Ultima frontieră a morții”, „Rug și flacără”, „Burebista” etc.
 

De asemenea, a fost scenaristul filmului „Mireasma ploilor tîrzii”, în colaborare cu George Anania.  
 
În paralel cu activitatea de actor, Romulus Bărbulescu a scris și scenarii difuzate la radio, scenarii de film, literatură science – fiction, în colaborare permanentă cu George Anania. Cei doi au editat și un număr al revistei SF „Clipa astrală” (1994). De asemenea, tulceanul a mai scris povestiri, romane SF, critică literară și piese de teatru.
 
Romulus Bărbulescu este autorul volumelor: „Simbamuenni” (București, 1966); „Insulele de aur și argint” (București, 1969); „Catharsis” (București, 1983); „Încotro curge liniștea” (Galați, 1991); „Constelația din ape” (1962); „Doando” (cu reeditări în 1992 și 2002); „Statuia șarpelui” (București, 1967); „Planeta fantomelor albastre” (Galați, 1993); „Ferma oamenilor de piatră” (București, 1970, reeditat 1990); „Paralela – enigmă” (Galați, 1973, reeditat 1991); „Șarpele blând al infinitului” (București, 1977); „Cât de mic poate fi infernul?” (București, 1992); „Sălciile nu plâng decât seara” (București, 1989); „Trei fulgere pe secundă”; „Arma secretă a speranței” (București, 1990); „Captiv în inima galaxiei” (București, 1964); „Ochii ei albaștri” (București, 1967); „Aventură pe fluviul de hidrogen” (București, 1971); „Război contra sfinxului” (București, 1990) etc.
 
În anul 1990, Romulus Bărbulescu a primit, în Franța, premiul de notorietate Eurocon.
 
El a decedat la Munchen, Germania, într-o zi de 18 aprilie 2013.

 
Citește și:
Originară din Tulcea Axinia Crasovschi, cercetătoare a comunității de ruși lipoveni, împlinește 57 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii