Pagini de cultură chineză, la Muzeul de Artă din Tulcea
Pagini de cultură chineză, la Muzeul de Artă din Tulcea
02 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3361
Marime text
O interesantă expoziție de fotografie poate fi admirată în aceste zile la Muzeul de Artă de la Tulcea. Între municipalitățile din Tulcea și regiunea chineză Suzhou există deja peste 20 de ani de înfrățire și colaborare. În acest spirit, expoziția „Iată Suzhou!”, vernisată în prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze la București, Excelența Sa doamna Jiang Yu, reprezintă încă un moment important, care marchează, în plus, 70 de ani de la inițierea legăturilor diplomatice dintre China și România, pe 5 octombrie 1949, în urma căreia s-au înregistrat cooperări bilaterale solide în cadrul ONU și al altor organizații internaționale, precum și rezultate fructuoase ale schimbului și cooperării în diferite domenii.
Cele 52 de fotografii expuse pe simeze sunt realizate de 26 de fotografi care au ales să imortalizeze cele mai frumoase momente și locuri din Suzhou. Situat în provincia Jiangsu din sud-estul Chinei de Est, la aproximativ 100 km nord-vest de Shanghai, orașul este un centru economic important și punct focal al comerțului și al doilea oraș ca mărime din provincie, după capitala sa, Nanjing.
Fondat în 514 î.Hr., Suzhou are peste 2.500 de ani de istorie. Considerat sinonim cu înalta cultură și eleganță, generații de artiști, savanți, scriitori și înalta societate din China au fost atrase de formele sale de artă rafinate și de frumusețea delicată a grădinilor sale.
Cu ocazia vernisajului, Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, a precizat: „Prin această expoziție, într-o clădire cu o deosebită semnificație istorică pentru orașul și județul nostru, ni se relevă o pagină din cultura chineză. Tulcenii au posibilitatea astfel să cunoască străvechea așezare Suzhou, cu o istorie de peste două milenii și jumătate, care în prezent îmbină armonios cultura străveche și dezvoltarea modernă. Vă reamintesc faptul că, în cadrul parteneriatului nostru cu omologii chinezi, au mai fost organizate o serie de expoziții la Tulcea, fiecare dintre ele extrem de interesante pentru publicul tulcean iubitor de artă: pictura și caligrafia tradițională chineză, mătasea vestită, medicina tradițională Wu, dar și imaginea Chinei în fotografie și colțuri chinezești”.
În afară de colaborarea pe tărâm cultural, au mai fost prezentate propuneri privind dezvoltarea unor inițiative în domeniul educației (burse guvernamentale pentru studenți tulceni la Suzhou și Yangzhou, care după instruire să fie implicați direct în relațiile de cooperare dintre cele două părți), dar și propuneri privind medicina tradițională chineză (cursuri de acupunctură în China).
Sursa foto: Muzeul de Artă Tulcea
Citește și:
A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internațională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii