Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părintele informaticii din România, Grigore Constantin Moisil s-a născut în urmă cu 117 ani

ro

10 Jan, 2023 00:00 2746 Marime text
  • În anul 1923 devenea student al Facultății de Matematică din cadrul Universității din București
  • La Universitatea din Iași a ținut primul curs de algebră modernă din România
  • Matematicianul a fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române, decernat în anul 1964
 
Matematicianul Grigore Constantin Moisil, cel considerat a fi părintele informaticii românești, s-a născut la data de 10 ianuarie 1906, în municipiul Tulcea.
 
El a făcut parte dintr-o familie de intelectuali. Străbunicul său, Grigore Moisil a fost paroh la Năsăud și vicar episcopal greco-catolic pentru ținutul Rodnei, precum și unul dintre întemeietorii primului liceu românesc din Năsăud. Constantin Moisil, tatăl, a fost profesor de istorie, arheolog, numismat, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei și membru de onoare al Academiei Române. Elena, mama matematicianului, a fost institutoare la Tulcea și directoarea școlii „Maidanul Dulapului” (actuala școală nr. 74) „Ienăchiță Văcărescu” din București. Grigore Constantin Moisil a avut un frate, George C. Moisil, ce a predat la Catedra de fizică a Universității Politehnice din București.
 
Moisil a urmat școala primară în capitală, iar liceul l-a făcut atât în Vaslui (Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu), cât și în București (Liceul Spiru Haret), între anii 1916 – 1922.
 
În anul 1923 devenea student al Facultății de Matematică din cadrul Universității din București. În 1924 era admis și la Universitatea Politehnică, secția Construcții, pentru a satisface dorința părinților săi, care îi prevedeau un viitor ca inginer. După cinci ani, abandona a doua facultate și se axa exclusiv pe matematică. În 1929 și-a susținut teza „Mecanica analitică a sistemelor continue” în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și care îi mai avea pe Dimitrie Pompeiu și Anton Davidoglu. În același an, teza sa de doctorat a fost publicată la editura Gauthier-Villars din Paris.
 
Pleca în capitala Franței în 1930, pentru a studia la Sorbona. Un an mai târziu, a susținut examenul de docență cu lucrarea „Sur une classe de systèmes d'équations aux dérivées partielles de la Physique mathématique”. A studiat și la Roma, cu o bursă Rockefeller, între anii 1931 – 1932.
 
Când s-a întors în țară, Moisil a fost profesor provizoriu la Universitatea din Iași, ulterior devenind conferențiar universitar (1935) și profesor universitar (1939). La instituția de învățământ respectivă, a ținut primul curs de algebră modernă din România.
 
În 1941 s-a ivit un post disponibil de profesor universitar la Universitatea din București. Grigore Constantin Moisil a participat la concursul pentru ocuparea postului alături de Gheorghe Vrănceanu, Dan Barbilian și Miron Nicolescu. Deși, inițial, Vrănceanu obținuse postul, Moisil l-a convins pe ministrul Educației că are în față o ocazie rară de a dezvolta cercetarea matematică din România. Drept urmare, ministerul a luat decizia de a-i angaja pe toți patru la Universitate. Grigore Moisil și-a luat în primire postul în anul academic 1941 – 1942.
 

Între 1946-1948 a fost ambasador al României la Ankara. În perioada în care a fost staționat în Turcia, a ținut o serie de prelegeri matematice la Universitatea din Istanbul și la Universitatea Tehnică din Istanbul. În 1948 revenea la Universitatea din București.   
 
În anii `50 Moisil devenea pasionat de informatică. A sprijinit realizarea primelor calculatoare românești și a contribuit la instalarea primului calculator de construcție românească în 1957 la Institutul de Fizică Atomică. El a avut și inițiativa de a crea un Centru de Calcul la Universitatea din București, instituția devenind astfel, una din primele zece universități din lume care aveau un astfel de centru. De asemenea, Grigore Moisil a avut ideea de a introduce în România licee și facultăți de informatică.
 
Matematicianul a fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române, decernat în anul 1964.
 
În aprilie 1973, profesorul Grigore Moisil a plecat însoțit de soția lui, Viorica Moisil, într-o călătorie de o lună și jumătate în Canada și Statele Unite ale Americii, pentru a ține un șir de conferințe. A fost invitat, ca în alte dăți, la universități de renume pentru a vorbi despre subiectul său preferat: logică matematică.
 
În timpul acestei călătorii, pe 21 mai 1973, după ce vizitase o expoziție de artă eschimosă la Ottawa, a decedat subit, la 67 de ani.

 
În anul 1996, societatea internațională a inginerilor în electronică i-a acordat post-mortem distincția de Computer Pioneer.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Grigore Constantin Moisil, portretul dobrogeanului considerat părintele informaticii românești (galerie foto)

#citeșteDobrogea 48 de ani de la moartea lui Grigore Moisil, considerat părintele informaticii românești

 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii