Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru premiere intr-un an, sapte piese in repertoriu

ro

12 Jan, 2008 00:00 1034 Marime text
1200084581.jpg

Pentru ca interesul publicului trebuie sa primeze, conducerea actuala a Teatrului de Stat incearca sa imbogateasca repertoriul "saracit" al institutiei, redus doar la sapte spectacole

In ciuda numeroaselor schimbari care au marcat si continua sa marcheze teatrul dramatic de la malul marii, activitatea artistica trebuie sa mearga mai departe. Din pacate, schimbarile de titulatura si implicit cele care au loc in structura organigramei ii afecteaza nu doar pe artisti, dar are repercusiuni si asupra publicului, lipsit de spectacole. Anul teatral 2007 le-a adus constantenilor doar patru premiere, dintre care doua au avut loc sub conducerea directoarei Beatrice Rancea. Aceasta si-a propus sa promoveze tinerii regizori, dar si sa aduca la Constanta regizori consacrati atat din tara cat si din strainatate. Insa, modificarile care au survenit si care au facut din Rancea o "piedica" pentru interesele Consiliului Judetean Constanta, sub "auspiciile" careia se afla institutia, au facut ca multe proiecte sa fie abandonate. Primul spectacol al anului 2007 "Opt femei" de Robert Thomas a insemnat pentru tanara Rasvana Cernat debutul ca regizor in teatrul profesionist. "Vrajitoarele din Salem" de Arthur Miller in regia lui Gordon Edelestein, nu numai ca a fost ultimul spectacol sub directoratul lui Beatrice Rancea, dar a insemnat si suspendarea activitatii teatrului care isi schimbase titulatura din Teatrul National in Teatrul de Stat. Motivul a fost acela ca prefectul Danut Culetu a atacat in contencios administrativ hotararea de infiintare a Teatrului de Stat Constanta de catre Consiliul Judetean Constanta, institutia fiind infiintata prin reorganizarea Teatrului National.

Sapte spectacole in repertoriu

Dupa ce lucrurile s-au mai asezat, fara ca apele sa fie nici acum prea limpezi (institutia nu are inca un director general) Teatrul de Stat a iesit in fata publicului, la sfarsitul anului 2007 cu doua productii de succes, menite sa mentina valoarea artistica a spectacolelor artistice anterioare. "Scaiul" de Georges Feydeau, a carui premiera a avut loc in luna noiembrie l-a adus la malul marii pe maestrul Ion Lucian, care si-a propus prin acest spectacol sa aduca institutia la o stare de normalitate. A urmat apoi premiera in limba franceza a piesei "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Visniec in regia lui Radu Dinulescu, coproductie Compagnie du Grand Desherbage din Franta si Teatrul de Stat Constanta. Spectacolul care in distributie 11 actori romani si trei francezi reprezinta o oportunitate pentru artistii constanteni de a fi promovati in strainatate, prin participarea la traditionalul festival de la Avignon. Sansele ca spectacolul sa fie bine primit la Avignon sunt mari, avand in vedere ca regizorul Radu Dinulescu a castigat deja un premiu la Paris "Coup de coeur de la presse", in cadrul sectiunii Off. La ora actuala, in repertoriul curent al teatrului se gasesc doar sapte piese: "Livada de visini" de Cehov in regia lui Dan Vasile, "Interesul general" de Aurel Baranga, montat de Felicia Dalu, "Inimi cicatrizate" de Max Blecher in regia lui Radu Afrim si cele patru spectacole care au avut premiera anul trecut "Opt femei" de Robert Thomas, "Vrajitoarele din Salem" de Arthur Miller, "Scaiul" de Georges Feydeau si "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Visniec. Potrivit lui Sorin Militaru, directorul general adjunct artistic al Teatrului de Stat, celelalte piese care au facut parte din repertoriul Teatrului National nu se pot juca in acest moment, din cauza numarului mare de colaboratori implicati in spectacole. In acest moment, la Teatrul de Stat Constanta se repeta pentru piesa "Luna de miere" de Gabriele Baryele in regia lui Dan Stoica, a carui premiera este asteptata la inceputul lunii februarie. Pentru perioada care urmeaza, Sorin Militaru, directorul general adjunct artistic al Teatrului de Stat si-a propus sa monteze doua texte de Marguerite Duras "La musica" si "La musica deuxieme". Radu Nichifor va monta "Gaitele" de Alexandru Kiritescu. Felix Alexa, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Catalina Buzoianu si Tim Caroll sunt alte nume invitate sa monteze la malul marii. Maghiarul Attila Beres este asteptat sa puna in scena un musicall.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii