Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 07 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 16 și 17 noiembrie Opera „Faust”, în premieră la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

ro

07 Nov, 2024 17:00 203 Marime text
  • Este pentru prima dată când acest spectacol se va juca la Constanța. Spectatorii sunt așteptați la teatru în zilele de 16 și 17 noiembrie 2024, la cele două reprezentații, de la ora 18:30
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța aduce în fața publicului de la malul mării opera „Faust”.
 
Este pentru prima dată când acest spectacol se va juca la Constanța. Spectatorii sunt așteptați la teatru în zilele de 16 și 17 noiembrie 2024, la cele două reprezentații, de la ora 18:30.
 
Soliștii care vor urca pe scena Sălii Teatrului sunt: Daniel Magdal/Răzvan Săraru – Faust, Marius Boloș/Orest Pîslariu – Mephisto, Cristian Caragea/Daniel Pop – Valentin, Mircea Găvan/Adrian Pîrlea – Wagner, Laura Eftimie/Veronica Răceală – Marguerite, Gabriela Dobre/Ana Mladinovici – Marthe și Georgiana Medeleanu/Iulia Stănei – Siebel.
 
De asemenea, soliști balet sunt: Cătălina Iliescu, Ștefania Avrămia, Adrian Mihaiu și Bogdan Bîrsănescu.
 
Ei vor fi acompaniați de Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
 
Conducerea muzicală este asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea.
 
Prezentăm echipa din spatele montării acestei opere: Cristian Mihăilescu – regia artistică, Adrian Damian – scenografia, Daniela Vlădescu – costume, Alexandra Petroșanu – proiecții, Stela Sîrbu – asistent regie, Constantin Acsinte – regia tehnică, Florin Brîndușa și Traian Vlaș – coregrafia, Cecilia Ursul – asistent coregrafie, Adrian Stanache – maestru cor, Natalia Gribinic și Andrada Ștefan – pregătirea muzicală.
 

„Faust” este o operă creată pe un libret de Jules Barbier și Michel Carre, iar muzica îi aparține lui Charles Gounod.
 
Premiera mondială a operei a avut loc în 19 martie 1859, la Teatrul Liric din Paris, conform site-ului Operei Naționale din București.
 
„Faust” este format din cinci acte și are o durată de aproximativ 4 ore și 30 de minute.
 
Redăm așa cum apare pe site-ul Operei din Capitală rezumatul celor cinci acte:
 
Actul I

 
În cabinetul său, doctorul Faust își plânge neputința în pragul bătrâneții, hotărându-se în cele din urmă să-și curme viața. Un cântec ce răzbate de afară îl oprește. Faust, cu formule magice, îl invocă pe diavol. Mefisto apare și îl îmbie, în schimbul sufletului, la o nouă tinerețe. Văzându-l că ezită, îi arată chipul unei frumoase fete. Convins de această apariție, Faust acceptă pactul pe care-l semnează cu sânge, și, devenit iar tânăr, pleacă spre noi aventuri.
 
Actul II
 
În timpul unei chermeze, tânărul ofițer Valentin stă retras gândindu-se cu tristețe că, odată plecat la război, își va părăsi sora, Margareta, pe care vrea s-o încredințeze mai tânărului său prieten, Siebel.
Mefisto apare făcând preziceri sumbre: Wagner va muri în luptă, Siebel nu va mai putea atinge vreo floare fără ca aceasta să se ofilească, iar Valentin va fi ucis de un cunoscut. Tinerii îl alungă cu semnul crucii. Faust o întâlnește pe Margareta și îi oferă compania sa. Fata îl refuză, dar Mefisto îl asigură pe Faust că, în curând, lucrurile se vor schimba.
 
Actul III
 
În grădina Margaretei, Siebel reușește să salveze florile culese de el stropindu-le cu apă sfințită. După plecarea lui Siebel, sosesc Faust și Mefisto, așezând lângă flori o casetă cu giuvaeruri. Margareta le va descoperi, lăsându-se cucerită de strălucirea lor. Reapar Mefisto și Faust, primul făcându-i curte bătrânei Martha, însoțitoarea Margaretei, iar Faust mărturisindu-i Margaretei dragostea sa. Rămasă singură în noapte, Margareta evocă imaginea lui Faust. Tânărul, care o asculta din umbră, intră în casa fetei.
 
Actul IV
 
În biserică, Margareta se roagă pentru a fi iertată că a păcătuit cu Faust, de la care așteaptă un copil. Mefisto, ascuns după o coloană, o amenință cu pedeapsa eternă. Între timp, Valentin se întoarce de la război și îl găsește pe Mefisto în fața casei sale, cântând o serenadă sarcastică. Aflând că sora sa a fost sedusă, îl provoacă pe Faust la duel și este ucis. Moare blestemându-și sora.
 
Actul V
 
Mefisto îl conduce pe Faust la castelul său, unde se desfășoară o sărbătoare fantastică (Noaptea Walpurgiei). Dar Faust nu mai simte nicio bucurie, acesta gândindu-se la nefericita Margareta care, pierzându-și rațiunea, și-a ucis copilul. În închisoare, Margareta așteaptă judecata, dar Faust apare, implorând-o să fugă cu el. În delirul ei, Margareta găsește totuși forța să-l refuze. Invocând cerul, aceasta moare. Sufletul ei se înalță la cer în timp ce Faust, îngenuncheat, se roagă.
 
Citește și:
Cultură Constanța Spectacole de neratat în noiembrie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii