Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Performanțe extraordinare pentru Teatrul „Oleg Danovski” la Gala Premiilor Operelor Naționale (galerie foto)

ro

19 Dec, 2016 00:07 5388 Marime text
Cel mai așteptat eveniment al scenelor lirice și coregrafice din România, Gala Premiilor Operelor Naționale, care a recompensat performanțele stagiunii 2015-2016 s-a încheiat, duminică seară, pe scena Operei Naționale, aducând Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” șapte premii.

Cel mai bun spectacol din creația românească: „Enesciana”

Dintre acestea, primul dintre acestea i-a fost înmânat de către directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, lui Horațiu Cherecheș pentru realizarea celui mai bun spectacol din creația românească: baletul „Enesciana”.  „Acest premiu este o onoare pentru mine. Vreau să-l dedic, în primul rând, acestei companii minunate de la Constanța care este condusă de Monica Cherecheș”, a spus, vădit emoționat, Horațiu Cherecheș.

Cel mai bun debut feminin: Lucia Mihalache

Mezzosoprana Lucia Mihalache a obținut cel de-al doilea premiu pentru Teatrul „Oleg Danovski”, pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2015-2016, pentru rolul Carmen din opera omonimă Georges Bizet.

„Vă mulțumesc foarte mult. Nu m-am așteptat. Mulțumesc doamnei Vlădescu, deoarece dumneaei m-a propus, mulțumesc membrilor juriului, deoarece ei m-au ales. Nu m-am așteptat”.


Cel mai bun coregraf: Horațiu Cherecheș

La scurt timp, pe scena Operei Naționale București a revenit Horațiu Cherecheș căruia coregraful Ioan Tugearu i-a înmânat premiul pentru cel mai bun coregraf pentru realizarea spectacolelor „Enesciana” și „Crăiasa Zăpezii”, de Jean Sibelius și Edvard Grieg.

„Pe această scenă am  dansat 45 de ani cu mare plăcere, mai ales că aici l-am întâlnit pe Oleg Danovski, care m-a influențat atât de puternic. Apoi maestrul a creat la Constanța o companie care are un renume, iar domnul Horațiu Cherecheș bănui că este produsul tânăr al lui Oleg Danovski. Pe mine mă bucură acest lucru, în primul rândul pentru că eu sunt dobrogean și apoi pentru că spiritul lui Oleg Danovski, splendoarea lui de coregraf, care ne-a dat cu o larghețe extraordinară nu numai înțelepciunea dansului, ci și practicarea lui până la a te pierde pe tine. Când noi creăm dans nu mai știm cine suntem. Acesta a fost blestemul lui Oleg”, a spus Ioan Tugearu.


La rândul său, Horațiu Cherecheș a spus:


„Aș vrea să le spun celor care nu știu că după ce am terminat liceul de coregrafie la Cluj pe această scenă (n.r. – Opera Națională) mi-am început cariera în urmă cu 28 de ani. Aveam 18 ani. La 20 de ani am plecat în Franța. M-am întors apoi acasă după aprox. trei ani și jumătate petrecuți acolo în compania lui Oleg Danovski, care la vremea aceea era fruncea. Iată că astăzi am reușit să relansăm această companie în primul rând datorită încrederii acordate de managerul acestei instituții, doamna Daniela Vlădescu și întregului colectiv”.


Acesta a dedicat  premiul primilor soliști Irina Ganea-Mihaiu și Adrian Mihaiu.


Cel mai bun spectacol de balet clasic: „Crăiasa zăpezii”

Imediat a fost anunțat și premiul pentru cel mai bun spectacol de balet clasic care a ajuns tot la Constanța, la... „Crăiasa zăpezii”. Premiul a fost primit de directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

Cele mai bune decoruri: Natalia Kornilova

Un alt premiu important, cel pentru cele mai bune decoruri i-a fost acordat scenografei Natalia Kornilova pentru spectacolul „Crăiasa zăpezii” de la... Marea Neagră.


De asemenea, la propunerea conducerii Teatrului „Oleg Danovski”, pianista Silvia Țigmeanu a primit Premiul pentru întreaga activitate, iar maestrul de cor Adrian Stanache a fost distins cu Premiul de Excelenţă.

La Gală au participat artiști și spectacole de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău, Opera Națională Română Iași și Teatrul „Oleg Danovski” Constanța.

Juriul care a acordat premiile Galei Operelor Naționale a fost format din muzicologul și criticul muzical Anca Florea, membră a Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, criticul de balet conf. univ. dr. Vivia Săndulescu, muzicologul și realizatorul de emisiuni muzicale la Radio România dr. Luminița Arvunescu, scenografa Viorica Petrovici, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, criticul muzical Costin Popa, membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și prim-dirijorul Filarmonicii „George Enescu” din București, prof. univ. dr. Horia Andreescu de la Universitatea Națională de Muzică.

Sursă foto: Capturi TVR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii