Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:13 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Performanțele literare din 2015 ale dobrogenilor, premiate

ro

17 Dec, 2016 18:06 2820 Marime text
Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) i-a recompensat, vineri după-amiază, pe cei mai talentați creatori ai săi, acordându-le 12 premii pentru performanțele literare ale anului 2015.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul de Artă, într-un cadru festiv fiind prefațat de lansarea volumului de versuri „Reverii”, semnat de medicul Octavian Dumitru Unc, despre care au vorbit președintele filialei Dobrogea a USR, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici și prozatorului și publicistul Ovidiu Dunăreanu.

Premiul „Pericle Martinescu” pentru Literatură Memorialistică („Călău și victimă” - Editura Ex Ponto, Constanța, 2015) i s-a acordat lui Alexandru Mihalcea, iar Premiul „Ex Ponto” pentru promovarea imaginii filialei Dobrogea a USR a ajuns la Gabriel Rusu, pentru eseurile din cadrul ciclului „Gramatica rememorării” și la Gheorghe Dobre, pentru promovarea literaturii în Dobrogea prin intermediul revistei „Helis” și prin colaborarea cu scriitorii macedoneni, încununată cu un Premiu a Festivalul de Poezie de la Struga. De asemenea, cunoscutul și apreciatul prozator și publicist dobrogean Ovidiu Dunăreanu a fost distins cu Premiul de Excelență pentru romanul „Lumina îndepărtată a fluviului”, iar lui Tudor Costache i s-a conferit Premiul Opera Omnia.

Cu Premiul pentru Poezie au fost recompensați Emin Emel („Gazeluri”, ediție bilingvă română/turcă - editura „Imperium”, Constanța) și Iulian Talianu („Luna de miere a poemului”, Editura Dobrogea, Constanța), iar lui Liviu Lungu i s-a acordat Premiul pentru Proză (romanul „Încă o istorie de dragoste sau arhitectonia unui chip cioplit” - Editura Corint, București). De asemenea, Mădălin Roșioru și Guner Akmolla au fost distinși ex-aequo cu Premiul pentru Traducere. Primul a fost recompensat pentru traducerile din limba franceză a volumelor „Străin în căsnicie”, de Emir Kusturica (Polirom, Iași)/ „Fetița cu ochi albaștri”, de Michel Bussi (Polirom, Iași), iar Guner Akmolla a fost premiată pentru prezentarea și traducerea „Luceafărului” / „Tan Yildizi” în trei alfabete și limbi: română. tătară, turcă osmanlâie, tipărit în Turcia, la editura Erzincan Dogu. Mihaela Matache a primit Premiul pentru Istorie Literară și Eseu („Pericle Martinescu. Studiu monografic” - Editura „Ex Ponto”, Constanța), iar Premiul pentru promovarea literaturii dobrogene a ajuns la editura „Ex Ponto”.

Distincțiile au fost acordate de un juriu format din președintele filialei Dobrogea a USR, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, istoricii și criticii literari prof. univ. Nicolae Rotund și conf. univ. dr. Sergiu Miculescu și poeții Olimpiu Vladimirov și Sorin Roșca.


Sursă foto: Ziua de Constanța (Președintele filialei Dobrogea a USR, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii