Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Aida Abagief, artista care a încântat cu vocea ei publicul urbei tomitane

ro

30 Oct, 2024 17:00 901 Marime text


Năcută pe 14 iunie 1936, Aida Abagief își are originile în Comarnic, județul Prahova, unde a copilărit până la începerea studiilor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.
 
A făcut parte din promoția de absolvenți a anului 1959, ai profesoarei Arta Florescu. Printre alți profesori care i-au oferit darul învățării Aidei Abagief se află Jean Bobescu, Hero Lupescu și Panait Victor Cottescu.
 
Proaspăt absolventă a secției de canto, ea a venit la Constanța la auzul veștii că în orașul de la malul mării a fost înființat de curând Teatrul Liric. După cum menționează Jean Badea în volumul „Dulcea povară”, prahoveanca „s-a simțit atrasă de ideea de a cânta pe o scenă abia inaugurată”.
 
Astfel, din 1960 și până în 1964, Aida Abagief a servit scena pontului euxin, reușind să devină favorita publicului, dar și a conducerii teatrului. De aceea, a fost surprinzătoare decizia artistei de a pleca din sânul Teatrului Liric și din Constanța.
 
Cariera Aidei Abagief a continuat în București, la Opera Română și Ansamblul Armatei, între 1964-1967, și la Teatrul Muzical Galați, între 1967-1969.
 
Ulterior, a decis să revină la Liricul constănțean, pe care l-a părăsit în 1987, când a ieșit la pensie.
 
Soprana a avut apariții în spectacolele: „Lakme” de L. Delibes, „Bărbierul din Sevilla”, „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Traviata” de Giuseppe Verdi, „Mireasa vândută” de Semetana”, „Don Giovani” de Mozart, „Paiațe” de Leoncavallo, „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller, „Silvia” de Emmerich Kalman, „Sânge vienez” de Strauss, „My fair lady” de Frederich Lowe.

 
De asemenea, ea a cântat și pe scenele operelor din Iugoslavia, Ungaria, China, Spania, Irlanda, Germania
 
A participat la concursuri internaționale de canto la Barcelona și Montreal, unde a obținut premii.
 
După retragerea din lumea scenei, Aida Abagief s-a dedicat pedagogiei. Prima dată, a predat la Liceul de Artă din Constanța, apoi la Filarmonica „Marea Neagră” (maestru canto) și la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” Constanța (conferențiar la Catedra de Canto).
 
Ea a obținut și diplome de excelență din partea Universității „Ovidius” Constanța, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța și a cotidianului ZIUA de Constanța.
 

Mai jos, redăm un fragment din volumul „Dulcea povară”, în care Aida Abagief este descrisă în anii tinereții:
 

„În anii ei de glorie, Aida – o femeie superbă – reușise, fără a face vreun efort de seducere, să dinamiteze sentimentele multor exemplare ale suflării bărbătești a orașului. Se pare că i-ar fi priit să trăiască în vremea cavalerilor medievali care își disputau nurii prințeselor în aprige dueluri, dar a fost condamnată să „navigheze” în apele tulburi ale comunismului, pe când personaje cu înalte funcții, de dragul ei, erau dispuse să-și pună chezaș carnetul roșu cu cotizația la zi... Deh, ale tinereții valuri..., „ochi alunecoși”..., „inimă zburdalnică”..., vorba lui nenea Iancu.”

 
Aida Abagief s-a stins din viață într-o zi de 31 octombrie 2019 și își doarme somnul de veci la Constanța.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV, „Dulcea povară”, de Jean Badea
 
Citește și:
La iniţiativa ZIUA de Constanţa Aida Abagief, din nou pe scenă, după 30 de ani - „Această zi n-am s-o uit niciodată“ (galerie foto) 

UPDATE Soprana Aida Abagief, condusă astăzi pe ultimul drum, la Constanța (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii