Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Aneta Forna Christu se pregătește de a 84-a aniversare. Actrița și-a dedicat peste cinci decenii teatrului de păpuși

ro

12 Sep, 2023 17:00 1666 Marime text
  • A fost angajată la Teatrul de Păpuși Constanța, cunoscut acum ca Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța
  • A activat până în anul 2009, iar în cei peste 50 de ani dedicați teatrului de păpuși, Aneta Forna Christu a creat un impresionant portofoliu de roluri
 
Aneta Forna Christu a venit pe lume într-o zi de 13 septembrie 1939, în familia lui Simion și a Voicăi. Este originară din orașul Tuzla, județul Constanța.
 
În localitatea natală, ea a absolvit cursurile liceului cu numărul 3.
 
Aneta Forna Christu este recunoscută ca o reputată actriță în lumea teatrului de păpuși, pășind pe scenă la vârsta de 18 ani, în anul 1957.
 
A fost angajată la Teatrul de Păpuși Constanța, cunoscut acum ca Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța.
 
A activat până în anul 2009, iar în cei peste 50 de ani dedicați teatrului de păpuși, Aneta Forna Christu a creat un impresionant portofoliu de roluri. Printre acestea amintim de: Carabas („Motanul încălțat” de I. Brausevici); „Albă ca Zăpada” („Albă ca Zăpada” de M. Manoilescu, după Frații Grimm); Micul Prinț („Micul Prinț” de L. Gîtză, după A. de Saint – Exupery); Șoricelul („Șoricelul și Păpușa” de Al. Popovici); Copilul („Copilul din stele” de Victoria Gavrilescu, după Oscar Wilde); Prințesa („Povestea porcului”, după Ion Creangă, regia și scenariul Irina Niculescu); Piticul („Inimă rece” de Victoria Gavrilescu, după W. Hauff); „Pedrolino („Regele cerb” de C. Gozzi); Roxi („Roxi și bătrânul leu” de I. Ostricov); Rococor („Lecții de zbor și cor pentru puiul de cocor”, scenariul și regia Cristian Pepino); Lupul („Capra cu trei iezi” de Ion Creangă); Lupul („Scufița Roșie” de R. Vaida, după frații Grimm); Icar („Metamorfoze” de Ovidiu).
 
Pe lângă faptul că este actriță, Aneta Forna Christu a și regizat spectacolele „Rică iepurică” de G. Stancu (împreună cu J. Defta); „Albinuța Maia” de V. Gavrilescu, după. W. Bonsels (împreună cu I. Jora); „Harap Alb”, după Ion Creangă (scenariul și regia); „Magia Circului” (împreună cu Lică Gherghilescu); „O călătorie cu surprize” (scenariul și regia); „Iată vin colindătorii” (scenariul și regia); „Anotimpuri cu povești” (scenariul și regia); „Fin și căluțul cel alb al văzduhului” de Ada Reodorescu Fârtăiș (împreună cu E. Tărășescu Jianu); „Vacanțe cu peripeții”; „Păpușa, prietena mea!”.
 
Cariera ei a fost încununată de numeroase premii, obținute atât la nivel național, cât și internațional. În 1970, actrița primea premiul special pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internațional de Teatru de la Zagreb, Croația, pentru rolul „Șoricelul” din „Șoricelul și păpușa”. În 1971 era distinsă cu diploma de interpretare a rolului copilului din „Copilul din stele” la Festivalul de Teatru Piatra Neamț. Mai amintim de: premiul de interpretare a rolului Pedrolino din „Regele cerb” la Festivalul „Ion Creangă” Bacău, 1985; premiul I și medalia de aur la Festivalul „Delfinul de aur” pentru rolul Roxi din „Roxi și bătrânul leu”, Varna, 1984; Premiul A.T.M. pentru întreaga activitate, 1987; premiul I pentru interpretare în rolul Lupul din „Capra cu trei iezi” la Festivalul „Săptămâna Teatrelor de Păpuși” Constanța, 1992; premiul de excelență în animația românească, acordat de UNIMA România Teatrul Țăndărică, 2001; diplomă de excelență pentru modul de excepție în care a reprezentat municipiul Constanța, pe parcursul a 45 de ani de activitate artistică în cadrul Teatrului pentru Copii (oferită de Primăria municipiului Constanța); premiul special pentru Teatrul de Păpuși, Gala Premiilor UNITER, 2011.
 

De asemenea, în anul 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, artista a primit medalia „Jean Ionescu” și placheta #RespectTeatru.
 
Aneta Forna Christu a predat arta mânuirii la cursul organizat de Teatrul de Păpuși Constanța și la Liceul Pedagogic Constanța.
 
Mai jos redăm un fragment revelator despre această personalitate ateatrului constănțean și nu numai, aflat în rândurile cărții „Dulcea povară”, semnată de Jean Badea.
 
„Numele și valoarea ei au trecut frontierele țării, au ajuns în Marea Britanie, unde prindea contur proiectul unui spectacol, Viorica și îngerul, în care Viorica era o păpușă, iar autorul și regizorul, Philip Osmont, de la Teatrul din Cardiff, n-a acceptat o altă interpretă, nici măcar ca dublură a Anetei Forna-Christu. Au fost în stagiunea 2001 peste 50 de reprezentații în Marea Britanie, care au cunoscut un fulminant succes. De parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun, Nuți Forna, revenită la Constanța, s-a dus zilnic la teatrul său de suflet de la sala Elpis, unde a pus în scenă două spectacole (Scufița Roșie și Regele Cerb), remake-uri ale unor montări mai vechi, cu distribuții noi, în regia cărora a intervenit cu discreție, preferând să se dedice cu ăasiune domeniului numit mânuirea păpușilor.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii