Personalități Constanța Elena Gurgulescu și cei 23 de ani în care și-a obținut statutul de actriță de prim rang la Teatrul de Stat
Personalități Constanța: Elena Gurgulescu și cei 23 de ani în care și-a obținut statutul de actriță de
28 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1061
Marime text
- Elena Gurgulescu (născută Buhociu) este originară din Galați și a venit pe lume la data de 29 iunie 1938
- Instituția unde Elena Gurgulescu și-a consumat anii de activitate până la finalul carierei este Teatrul de Stat Constanța, cunoscut sub numele de Teatrul Dramatic în anul 1975, când actrița ajungea pe scena pontică
- Rolul Mariei din spectacolul „Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu a schimbat percepția asupra Elenei atât din partea publicului, cât și din partea criticilor de teatru. O parte dintre cei din urmă s-au aflat și în juriul Festivalului Dramaturgiei Românești din Timișoara (1983), unde Elena Gurgulescu a fost distinsă cu premiul de interpretare pentru rolul menționat
Elena Gurgulescu (născută Buhociu) este originară din Galați și a venit pe lume la data de 29 iunie 1938.
Actrița a fost fiica lui Vasile și Evdochiei Buhociu.
A absolvit școala generală nr. 7 și Liceul „Vasile Alecsandri” din orașul natal. După 12 ani în care a fost școlită pe meleagurile de la malul Dunării, Elena Gurgulescu s-a mutat în București căutând să se specializeze în teatru. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pe care le-a absolvit în 1965. A fost studentă la clasa renumitului actor Dem Rădulescu.
Pentru Elena Gurgulescu a urmat repartizarea la Teatrul Național din Craiova, unde avea să-l cunoască pe viitorul ei soț, Titus Gurgulescu.
Gălățeanca a petrecut patru ani pe scena artistică a Olteniei (1965 – 1969). Ulterior, ea și cu Titus Gurgulescu au avut un peripluu la Teatrul „Al. Davila” Pitești (1969 – 1971) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975).
Instituția unde Elena Gurgulescu și-a consumat anii de activitate până la finalul carierei este Teatrul de Stat Constanța, cunoscut sub numele de Teatrul Dramatic în anul 1975, când actrița ajungea pe scena pontică.
După cum se arată în volumul „Dulcea povară” scris de Jean Badea, trecerea Elenei la teatrul constănțean nu a fost ușoară, având în vedere că se alătura unui colectiv de actrițe format din nume ca: Ileana Ploscaru, Agatha Nicolau, Aurora Simionică, Viorica Faina – Borza etc.
Autorul volumului a scos în evidență și faptul că actrițele respective erau deja bine ancorate în grațiile regizorilor, care nu au acordat suficientă atenție pentru rolurile interpretate de Elena Gurgulescu, lucru observat de cronicarii vremurilor.
Rolul Mariei din spectacolul „Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu a schimbat percepția asupra Elenei atât din partea publicului, cât și din partea criticilor de teatru. O parte dintre cei din urmă s-au aflat și în juriul Festivalului Dramaturgiei Românești din Timișoara (1983), unde Elena Gurgulescu a fost distinsă cu premiul de interpretare pentru rolul menționat.
Înainte de a juca acest personaj, actrița se mai făcuse remarcată și în filmul „Haiducii”, când a primit rolul Firei. Pe atunci, ea era încă angajată a Teatrului Național din Craiova.
Redăm în rândurile următoare ce roluri în spectacole de teatru a mai avut: Cleopatra („Cezar și Cleopatra” de George Bernard Shaw), Mirandolina („Hangița” de Carlo Goldoni), Ea („Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu), Gwendolin („Bunbury” de Oscar Wilde), Irmsky („Viforul” de Barbu Ștefănescu – Delavrancea), Veta („O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale), Iocasta („Oedip”, scenariu de Vasile Cojocaru, după autori antici), Wanda („Gaițele” de Alexandru Kirițescu), Prastagora („Adunarea femeilor” de Aristofan), Leonie („Părinții teribili” de Jean Cocteau), Ludmila („Cercul pătrat” de Valnetin Kataev), Neera („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri), Sarmidaza („Tropaeum Traiani” de Grigore Sălceanu) etc.
În ceea ce privește marele ecran, Elena Gurgulescu a apărut în peliculele: „Parașutiștii”, „Răpirea fecioarelor”, „Răzbunarea haiducilor”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Săptămâna nebunilor”, „Dincolo de nisipuri” și „Toate pânzele sus”.
Pe lângă premiul obținut în 1983 la Timișoara, Elena Gurgulescu s-a bucurat și de o distincție din partea orașului pe care l-a servit din punct de vedere artistic din 1975 și până în 1998. Ei i-a fost înmânată diploma pentru merite desoebite în slujba scenei cpnstănțene, acordată de Primăria municipiului Constanța și Teatrul „Ovidiu” Constanța.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV, „Dulcea povară” de Jean Badea
Citește și:
Titus Gurgulescu, actorul cu o carieră de aproape două decenii pe scena Teatrului de Stat Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii