Personalități Constanța Nubar Hamparțumian, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și cercetător legat de cetatea Histria
Personalități Constanța: Nubar Hamparțumian, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și
03 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1346
Marime text
- În anul absolvirii Facultății de Istorie, la data de 15 noiembrie, Nubar Hamparțumian a fost numit director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cunoscut pe atunci ca Muzeul Regional al Dobrogei
- Nubar Hamparțumian a participat la cercetările arheologice desfăşurate anual la Histria, fiind membru al echipei de cercetare, preocupat în primul rând de bogăţia numismatică a cetăţii
Nubar Hamparțumian s-a născut în București, într-o zi de 4 decembrie 1927, fiind originar dintr-o familie de armeni.
În anul 1951, el a terminat Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, specializarea Istorie Antică și Arheologie.
Ulterior, el a făcut și doctoratul la Departamentul de studii clasice al Facultății de Arte, University of London (King`s College).
În anul absolvirii Facultății de Istorie, la data de 15 noiembrie, Nubar Hamparțumian a fost numit director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cunoscut pe atunci ca Muzeul Regional al Dobrogei. Hamparțumian a fost printre primii directori ai instituției. El a deținut această funcție timp de trei ani.
Aflat la comandă, Nubar Hamparțumian a derulat o serie de actvități care au ajutat la evoluția muzeului. Printre acestea amintim: restaurarea pieselor avute în colecţie, recuperarea celor care se aflau la Bucureşti, însă proveneau din Dobrogea, deplasarea pe teren pentru obţinerea de noi piese, organizarea şi clasificarea cărţilor aflate în biblioteca muzeului etc. Tot sub conducerea armeanului, la 30 aprilie 1952, a fost inaugurată expoziţia Muzeului Regional al Dobrogei, organizată în clădirea din faţa Cazinoului, actualul sediu al acvariului.
Între anii 1956 – 1975, a fost cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, Secţia numismatică şi Secţia de antichităţi greco-romane şi bizantine şi arheologie, unde şi-a dovedit competenţa în arii tematice precum numismatică, sigilografie, arheologie clasică, topografie urbană romano - bizantină.
În acea perioadă, Nubar Hamparțumian a participat la cercetările arheologice desfăşurate anual la Histria, fiind membru al echipei de cercetare, preocupat în primul rând de bogăţia numismatică a cetăţii. A practicat sondaje arheologice în afara incintei romano-bizantine, urmărind elemente de topografie antică în spaţiul dintre aceasta şi cea romană timpurie, dar şi elemente de topografie târzie în spaţiul din interiorul incintei romano-bizantine.
Chiar dacă a fost îndepărat de la cetatea Histria de vechiul regim, Hamparțumian a rămas mereu legat de acel șantier arheologic.
Tot din cauza sistemului comunist, armeanul a emigrat în Anglia, în 1978. Deși avea deja 51 de ani, el a reușit să-și construiască o nouă viață de la zero.
Între 1979-1999 a activat ca numismat la Institutul Barber, unde a ajuns prin mijlocirea prof. Anthony Bryer, director al Centrului de studii de bizantinistică, perioadă otomană şi greacă modernă, din cadrul Universităţii Birmingham, pe care l-a cunoscut la British Museum. Din această funcţie s-a ocupat, până la pensionare, de colecţia de monede romane, bizantine şi medievale, oferind îndrumare şi tinerilor studenţi sau cercetători înteresaţi de acest domeniu.
În toată această perioadă nu a întrerupt legătura cu România, continuând să colaboreze cu colegii rămaşi în ţară.
După Revoluția din 1989, Nubar Hamparțumian s-a întors la Histria, locul ce i-a trezit mereu plăcerea de a lucra. Ultima sa vizită acolo a fost în anul 2011.
Nubar Hamparțumian s-a stins din viață la Londra, în ziua de 17 noiembrie 2013.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii