Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:20 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Oleg Danovski, un nume din breasla marilor artiști ai lumii, la ceas comemorativ

ro

20 Oct, 2024 17:00 1515 Marime text
  • Sub conducerea sa, baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate
  • În anul 1978, în timp ce se afla în drum spre Varna, pentru a juriza un festival internațional de balet, Oleg Danovski a făcut un popas la Constanța, ce avea să fie un moment marcant al carierei
  • Ultimul spectacol pe care l-a creat a fost „Crăiasa zăpezilor”. Deși starea lui de sănătate era precară, Oleg Danovski a reușit să monteze piesa în doar două săptămâni
 
Oleg Danovski, un mare artist internațional al cărui nume are legătură cu Constanța, nu doar prin prisma faptului că Teatrul de Operă și Balet din oraș a fost botezat după el, a venit pe lume într-o zi de 9 februarie 1917, în Voznesensk, oraș din Imperiul Rus la acea vreme.
 
Oleg Danovski a făcut carieră ca dansator și coregraf, el fiind întemeietorul școlii moderne de balet din România, fondatorul și directorul primului teatru de balet din țară.
 
A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum cea a Teatrului Bolșoi, Operei din Milano sau Metropolitan New York.
 
Sub conducerea sa, baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate.
 
Înclinația spre partea artistică a moștenit-o de la mama lui, care a fost maestră de balet la Teatrul din Cernăuți. Inițial, Oleg Danovski a fost atras de vioară, instrument pe care l-a studiat timp de șapte ani. Ulterior, s-a dedicat dansului.
 
La 14 ani a fugit de acasă împreună cu o elevă de-a mamei sale, ajungând în București. În capitală, Oleg Danovski a avut prima slujbă la Teatrul Cărăbuș, unde și-a câștigat existența ca balerin. În scurt timp, Oleg Danovski a devenit prim solist, acceptând provocarea de a înlocui un coleg care se îmbolnăvise. Grație prestației sale, a primit porecla de „Sfinxul Slav”.
 
La 17 ani avea să devină cel mai tânăr coregraf din lume.
 

A lucrat la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg.
 
Următorul pas a fost mutarea la Opera Română din București, unde a fost solist și a montat remarcabile spectacole.
 
Danovski a avut prilejul de a monta la Londra „Lacul lebedelor”, unul din cele mai cunoscute spectacole de balet din lume, la invitația lui Robert Helpmann.
 
În anul 1949, artistul a fost ales decan al Academiei de balet.
 
A militat pentru separarea baletului de operă, fără a avea succes.

 
În anul 1978, în timp ce se afla în drum spre Varna, pentru a juriza un festival internațional de balet, Oleg Danovski a făcut un popas la Constanța, ce avea să fie un moment marcant al carierei. Aici s-a întâlnit cu Aurel Manolache, directorul Teatrului de revistă „Fantasio”. Cei doi au pus bazele unei colaborări, prin înființarea unei secții de balet la Teatrul „Fantasio”, denumită „Ansamblul de balet clasic și contemporan”. Inițial era constituit din absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj, primul spectacol montat fiind „Chopiniana”. Oleg Danovski a mai pus în scenă trilogia ceaikovskiană: „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” și „Spărgătorul de nuci”.
 
În 1990, prin hotărârea lui Andrei Pleșu, ministrul Culturii de la acea vreme, era constituită instituția autonomă Teatrul de Balet „Oleg Danovski”. Prin hotărârea nr. 151 din 2004 a Direcției de Cultură a Consiliului Județean Constanța, Teatrul de Balet a fost desființat și comasat cu Opera și Filarmonica din Constanța.
 
Oleg Danovski a primit distincția Ordinul Muncii clasa a III-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”, în anul 1964.
 
Ultimul spectacol pe care l-a creat a fost „Crăiasa zăpezilor”. Deși starea lui de sănătate era precară, Oleg Danovski a reușit să monteze piesa în doar două săptămâni.
  
Artistul și-a găsit odihna veșnică în orașul de la malul mării. Decesul a avut loc la data de 21 octombrie 1996, cu câteva luni înainte de a împlini 80 de ani.
 
În anul 2012, Doina Jela publica monografia „Oleg Danovski – omul, artistul, legenda”, o carte-document care realizează portretul complex al coregrafului și omului Oleg Danovski.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii