Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități Constanța Vasile Moldoveanu, tenorul care a cucerit patru continente cu vocea sa, în prag de aniversare

ro

05 Oct, 2023 17:00 1713 Marime text
  • Vasile Moldoveanu împlinește pe 6 octombrie 88 de ani
  • În decembrie 2015, cotidianul ZIUA de Constanța reușea, cu sprijinul conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, performanța de a-l readuce în România pe Vasile Moldoveanu, cu scopul de a fi omagiat pe prima scenă unde a fost descoperit de mentorii săi, după un lung șir de ani petrecuți departe de casă
 
Originar din Constanța, Vasile Moldoveanu a venit pe lume într-o zi de 6 octombrie 1935.
 
El a copilărit într-o casă de pe strada Salcâmilor.
 
A învațat în timpul claselor primare la Școala Generală nr. 11 (cunoscută astăzi ca Școala Gimnazială Constantin Angelescu). Ulterior, a fost elev la Liceul „Mircea cel Bătrân” Constanța.
 
Dragostea pentru muzică este datorată tatălui său, care, într-o zi, a adus acasă un aparat de radio. Vasile Moldoveanu a reușit să dea peste un post fascinant, ce avea în program muzică simfonică, de operă, etc. Postul se numea Monte Carlo. Mai târziu, tenorul constănțean avea să se stabilească în orașul cu același nume.
 
O verișoară, prietenă cu o coristă de la Operă, i-a propus lui Vasile Moldoveanu să meargă la o întâlnire cu dirijorul noului teatru liric al Constanței, Constantin Daminescu. Așa a început tenorul Vasile Moldoveanu să cânte în corul Operei. Maestru de cor era Gheorghe Velea, un muzician rafinat, de multă simțire artistică.
 
Își desăvârșește studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, urmând secția canto. A fost în clasa marelui bariton român, Octav Enigărescu.
 
Vasile Moldoveanu a obținut licența cu opera „Boema” de Puccini.
 

El a debutat pe scena Operei Române din București în rolul lui Arlecchino din „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo. A mai interpretat: Rinuccio („Gianni Schicchi”); Rodolfo („Boema”); Ducele de Mantova („Rigoletto”) și Ernesto („Don Pasquale”). A petrecut șase ani la Opera Română, din 1966 până în 1972.
 
În anul despărțirii de instituția amintită, Vasile Moldoveanu a fost invitat la audiții în Germania și a decis să nu mai revină în România.
 
Conducerea țării a văzut actul ca pe o trădare și l-a condamnat la moarte, în contumacie.
 
În 1973, în urma judecării procesului, sentința s-a modificat la cinci ani de închisoare și confiscarea averii.
 
Tenorul a cântat la opere importante din străinătate, precum: Opera din Regensburg, Amsterdam, Saint Gallen, Stuttgart, Dusseldorf, Munchen, Berlin, Viena.

 
A fost distribuit în spectacolele: „Trubadurul”, „Boema”, „Rigoletto”, „Traviata”, „Manon Lescaut”, „Don Carlos”, „Lucia di Lammermoor”.
 
Vasile Moldoveanu a cântat și la Metropolitan Opera din New York (1977) în 10 roluri din: „Don Carlos”, „Simon Bocanegra”, „I Vespri Siciliani”, „Cavaleria Rusticană”, „Tosca”, „Boema”, „Madame Butterfly”, „Turandot”, „Manon Lescsaut”, „Rigoletto”.
 
În 1979 a cântat la Londra, la Covent Garden.
 
El s-a întors în Europa în 1993, unde și-a continuat cariera artistică în orașele Paris, Monaco, Nisa, Roma, Parma, Hamburg.
 
În anul 2012 a făcut apel la decizia de condamnare și a fost achitat definitiv. În acel an, Vasile Moldoveanu a fost decorat cu ordinul „Steaua României” în gradul de Comandor.
 
În decembrie 2015, cotidianul ZIUA de Constanța reușea, cu sprijinul conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, performanța de a-l readuce în România pe Vasile Moldoveanu, cu scopul de a fi omagiat pe prima scenă unde a fost descoperit de mentorii săi, după un lung șir de ani petrecuți departe de casă. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 15 ani de existență a cotidianului ZIUA de Constanța.
 
Mai apoi, pe 12 iunie 2018, când ZIUA de Constanța a organizat un nou eveniment dedicat lumii artistice, de data aceasta intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean“, tenorului Vasile Moldoveanu îi erau decernate, pentru tot ceea ce a însemnat activitatea sa la malul mării, medalia „Jean Ionescu“, placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean, dar și o scrisoare de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța, pe care le-a preluat conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, în numele artistului, urmând a-i fi transmise.
 
În onoarea tenorului, Ioana Diaconescu și Alexandru Pătrașcu au publicat, în 2011, prima ediție a cărții „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință”, ce se află în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Tenorul constănțean Vasile Moldoveanu împlinește 87 de ani. La mulți ani, maestre!

#DobrogeaDigitală „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare Făgădău a mulţumit public ZIUA de Constanţa pentru dreptul de reparaţie făcut maestrului

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii