Piesă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, expusă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Piesă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, expusă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
24 Jan, 2024 10:43
ZIUA de Constanta
878
Marime text
Astăzi, 24 ianuarie 2024, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul de Artă Populară Constanța expune o scoarță de mari dimensiuni, lucrată în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, având inscripționat pe una din laturile lungi anul confecționării: 1862.
Țesută într-un atelier specializat din Moldova de Nord, piesa are valoare excepțională, fiind clasată în categoria TEZAUR (potrivit Ordinului de clasare nr. 2154/ 21.03.2014, poziţia 16, emis de Ministerul Culturii).
„Scoarţa, lungă de peste trei metri, este de tipul celei cu chenar şi câmp central. Pe fondul bleumarin al câmpului central se succed, respectând legea alternanței, două tipuri de reprezentări ale pomului vieţii, asociate cu motive avimorfe puternic stilizate. Cromatica armonizată (albastru, verde, negru, brun, cafeniu, olive, roşu, galben şi alb) se datorează coloranților vegetali cu care au fost vopsite fibrele textile.
Anul execuţiei (1862) şi inscripţia cu grafie slavonă (,,BØPa” – ,,VFRa”) apar ţesute cu roşu în partea superioară a scoarţei.
Confecționată din cânepă și bumbac, piesa evidențiază tehnici tradiționale precum ţesut în două iţe cu urzeală ascunsă, ales întrepătruns, ales karamani”, menționează Muzeul de Artă Populară Constanța pe Facebook.
Scoarța, ce face parte din expoziția permanentă a muzeului, a intrat în patrimoniu în anul 1988, prin achiziție directă de la etnografa Elena Secoșan.
Citește și:
Programul Muzeului de Artă Populară Constanța pe 24 ianuarie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii