Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Praznicul Sfantului Andrei, crestinatorul romanilor

ro

29 Nov, 2007 00:00 1722 Marime text
1196283553.jpg

O parte din moastele Sfantului Apostol Andrei au fost daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei - Grecia

Crestinii ortodocsi il praznuiesc maine pe Sfantul Apostol Andrei, cel dintai chemat, dintre cei 12 apostoli. Hristos a instituit biserica prin trimiterea in lume a celor doisprezece ucenici pentru a propovadui Evanghelia "la toata faptura". Sfantul Andrei s-a nascut in cetatea Betsadia, "patria vanatorilor", care se afla langa Marea Galileii. Andrei, alaturi de fratele sau Simion Petru care apoi va deveni Apostol al Mantuitorului, se indeletnicea cu pescuitul, la fel ca si tatal lor, Iona. Fiind mai intai ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului, aflandu-l pe Mesia Sfantul a devenit ucenic al lui Hristos. Istoricii si cercetatorii au incercat, de-a lungul timpului sa refaca din marturiile biblice si istorice, traseul parcurs de Sfintii Apostoli. Potrivit traditiei, urmand cuvantul Invatatorului, dupa pogorarea Sfantului Duh, in urma tragerii la sorti, acesta a trebuit sa vesteasca Evanghelia la popoarele din jurul Marii Negre. Dupa aceea, a plecat spre sud. A trecut prin Tracia, a ajuns la Bizant, iar de aici a trecut prin Macedonia si Tesalia. In orasul Patras din Ahaia, Grecia de astazi, Sfantul Apostol Andrei si-a aflat sfarsitul martiric. Considerandu-se nevrednic pentru a fi rastignit pe o cruce asemenea celei pe care a fost rastignit Mantuitorul a cerut sa fie rastignit pe una in forma de X, numita pana astazi, "Crucea Sfantului Andrei". Anul mortii sfantului nu este cunoscut cu certitudine, insa, potrivit unor istorici acesta ar fi murit in timpul persecutiei lui Nero, iar dupa altii, mult mai tarziu, spre sfarsitul veacului "apostolic". Sfantul Apostol Andrei a inceput sa fie praznuit de Biserica pe la inceputul secolului al II-lea. O parte din moastele Intaiului Chemat, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei - Grecia, se afla la Manastirea Pestera Sfantului Andrei, unde anual vin mii de credinciosi pentru a se inchina.

Inceputul crestinismului romanesc

Activitatea misionara a Sfantului Apostol Andrei in Scythia Minor, releva faptul ca zorii crestinismului s-au ivit pe taramul dobrogean. In Dobrogea, Sfantul Apostol a pus bazele comunitatii crestine. Asa se explica si faptul ca cea mai veche episcopie atestata la nivel documentar se afla la Tomis. Un alt argument forte este prezenta numarului bazilicilor descoperite aici, datand din secolele IV-VI si numarul de obiecte cu caracter crestin gasite in Dobrogea. Dupa cum ne incredinteaza cercetatorii, locul in care a salasluit si s-a rugat Sfantul Andrei, pe teritoriul Dobrogei, a fost pestera unde, in prezent exista o manastire. Locasul de cult este unicat in spatiul monastic, incluzand primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se afla un izvor, care, asemeni celui de la manastirea Dervent, este facut de Sfantul Apostol Andrei, lovind cu toiagul in piatra.

Noapte de Sfantul Andrei

Sarbatoarea crestina a Sfantului Apostol Andrei se suprapune peste Anul Nou dacic, de aici pastrandu-se obiceiurile de "Santandrei". Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei lupii se aduna si pot vorbi. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, se zice ca strigoii umbla sa fure mana vacilor si sa ia mintile oamenilor, intra in case sau in animale. De aceea noaptea mai este numita si Noaptea Strigoilor. Pentru a contracara actiunea malefica, tocurile usilor si ferestrele caselor trebui unse cu usturoi. La cantatul cocosilor, spatiul se purifica, iar duhurile mortilor se intorc in morminte si sufletele strigoilor revin in trupurile pe care le-au parasit. Graul care se pune la incoltit de Sfantu Andrei sau crengutele de pomi fructiferi vor inverzi si vor inmuguri de Craciun, vestind cat de bogat si aducator de sanatate va fi Noul An. Exista si traditia potrivit careia in aceasta noapte fata de maritat prepara o turtita din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita, pe care trebuie sa o manance inainte de culcare. Cel care, in vis va veni sa-i aduca apa pentru a-si potoli setea ii va fi ursitul. Acestea sunt doar cateva dintre traditiile si superstitiile legate de "Andreiu’ cap de iarna".

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii