Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la Teatrul de Stat Constanța Martie cu „Testosteron“ sau despre „poezia bărbatului în singurătate“ (galerie foto)

ro

01 Mar, 2018 00:00 4998 Marime text
Cu „Testosteron“, un spectacol contemporan cu titlu îndrăzneț, care ar putea leza urechile pudibonzilor, având la bază textul polonezului Andrzej Saramonowicz și regia timișoreanului Traian Șoimu, Teatrul de Stat Constanța (TSC) deschide seria premierelor din 2018.
 
Spectacolul va avea premiera sâmbătă, 3 martie. El va fi precedat vineri, 2 martie, de la ora 19.00, de avanpremieră, a treia reprezentație fiind programată duminică, în cea de-a patra zi a lui Mărțișor.
 
Despre „Testosteron“, în distribuția căruia se regăsesc numai actori, șapte la număr (Marian AdochițeiBogdan CarageaRemus ArchipAndrei CantaragiuAndu AxenteAlexandru Medveghi și Adrian Dumitrescu), regizorul Traian Șoimu spune că este „o dramă comică“. Este un spectacol de o oră și jumătate, cu limbaj licențios (motiv pentru care nu este recomandat minorilor), despre dezamăgire și iubire, despre relația de cuplu.
 
„Este ceva diferit (...), un spectacol realist, despre viață, despre ce simt bărbații în anumite momente de criză și manifestările lor, în funcție de ceea ce trăiesc în viața lor, de cum se raportează ei la femeie prin prisma suferințelor fiecăruia. O să vedeți că toată revolta lor și poate, pe alocuri, agresivitatea lor față de femei este tocmai din cauza faptului că ei le iubesc foarte mult, dar sunt dezamăgiți. Iar omul, când e dezamăgit și suferă, are reacții diferite“, a spus directorul general al TSC, Dana Dumitrescu, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe 28 februarie, în foaierul instituției de cultură, în prezența regizorului.
 
De ce „Testosteron“? 
 
„Sunt în discuții cu Traian Șoimu de doi ani. Mi-a trimis mai multe propuneri, dar ne-am oprit, în cele din urmă, la «Testosteron» pentru că nu aș vrea ca băieții trupei să se simtă marginalizați sau discriminați, deoarece anul trecut, pe vremea aceasta, pe 4 martie, am scos o premieră cu o distribuție exclusiv feminină, «Jurnal de România. Constanța» (...) Mai mult, în spectacolele de teatru antic pe care le facem de trei ani, majoritatea distribuției este alcătuită din actrițe“, a spus directorul general al TSC, Dana Dumitrescu.
 
„Eu am văzut spectacolul «Testosteron» la Teatrul Maghiar și mi-a plăcut ideea. Sunt șapte bărbați care se încăpățânează să țină o nuntă care nu mai are loc, tocmai pentru a-și demonstra unul altuia că au dreptate în ceea ce privește femeile. Mi s-a părut foarte ofertant să fac un spectacol despre poezia bărbatului în singurătate și despre limbajul în care își exprimă el dezamăgirea în timp ce, în sufletul lui și în tot ceea ce înseamnă subtextul acestui spectacol, el spune «Te iubesc» încontinuu. Fiecare în felul lui, cu stereotipiile lui și neputințele lui, la diverse vârste“, a spus Traian Șoimu.

Cui se adresează? 

Dana Dumitrescu: „Este un spectacol dedicat femeilor și bărbaților, în egală măsură. E bine, când ai o suferință în dragoste, să nu generalizezi și să nu spui că toate femeile sunt la fel sau toți bărbații sunt la fel. Și nu e cazul, pentru că oamenii sunt foarte diferiți, relațiile sunt diferite, tipul de temperament este diferit și atunci cauzele unei dezamăgiri sunt diferite, așa că nu putem să generalizăm“.
 
Traian Șoimu: „Din punctul meu de vedere, acest spectacol se poate adresa oricărei persoane adulte și oricărei persoane care s-a întâlnit sau cel puțin a citit despre ce înseamnă cuplul și relația, cuplul și criza într-o relație. De aceea poate ar merita să vii să vezi un asemenea spectacol, pentru a primi o confirmare despre un gând pe care probabil l-ai avut. Sau pentru a te răvăși niște gânduri pe care probabil nu le-ai avut niciodată și nu credeai că cineva ar putea să le aibă. Sau pentru a te distra copios având în vedere multe tipologii pe care le vor întâlni spectatorii și pe care probabil le-au întâlnit în viața lor. Piesa și spectacolul, implicit, conțin umor de situație, de limbaj, de caracter, cam toate genurile de umor, și să sperăm că vom fi la înălțime, la premieră“.

Echipa  

Traian Șoimu a mărturisit că „Testosteronul“ constănțean a avut mai multe încercări și „începuturi“ până ce s-a coagulat în această echipă, cu care a lucrat „foarte bine și intens“. „Mă bucur foarte mult de întâlnirea pe care o am cu ei (...). Am emoții, așa cum e firesc, și așteptăm să vedem ce zice publicul“, a mai spus regizorul din orașul de pe Bega.

 
Scenografia spectacolului este realizată tot de un timișorean, Zsolt Fehérvári, care a mai colaborat cu regizori precum: Radu AfrimAlexander HausvaterRăzvan MaziluSilviu Purcărete şi Tompa Gabor.
 
„Este al doilea proiect la care lucrăm și comunic foarte bine cu el. Scenografic, spectacolul, mi-aș permite să zic, este un fel de curs de scenografie“, a spus Șoimu. În ceea ce privește colaborarea cu Adrian Mihai, cel care semnează muzica spectacolului, regizorul mărturisește că acesta a adus exact ceea ce era nevoie, ceea ce și-a dorit.
 
Spectacolul va fi prezentat pe scena TSC în fiecare weekend din luna Mărțișor.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța și TSC
 

Citește și: 

Premieră. „Testosteron“, pe scena Teatrului de Stat Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii