Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră, la Teatrul de Stat Exerciţii de sinceritate. Şase actriţe în căutarea unor soluţii pentru... însănătoşirea Constanţei (galerie foto + video)

ro

02 Mar, 2017 00:00 4628 Marime text
Teatrul înseamnă adevăr, iar adevărul înseamnă viaţă. Şase actriţe de la Teatrul de Stat din Constanţa - Laura Iordan Adrian, Alina Manţu, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Mirela Pană şi Florina Stănculeţ - vă vor prezenta, în weekend - vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00 - adevărul lor: tranşant, fără înflorituri. 
 
Cele şase actriţe vor vorbi în premieră despre Constanţa, aşa cum o cunosc ele, aşa cum am perceput-o din copilărie sau aşa cum au descoperit-o atunci când paşii le-au purtat aici, la malul Mării Negre. Actriţele îşi prezintă propria viaţa, momente triste, tensionate, dureroase ca o rană deschisă, dar şi momente duioase, melancolice. Îşi vor striga neputinţele, se vor revolta, vor semnala aspecte deranjante, îşi vor recunoaşte minusurile şi vor îndemna la atitudine, la schimbare, pentru că, nu-i aşa, „dacă vrei să schimbi ceva, începe chiar cu tine“.

70 de ore de interviuri 

Exerciţiile de sinceritate, grupate sub genericul „Jurnal de România. Constanţa“, reprezintă rodul a peste 70 de ore de interviuri. Regizoarea Carmen Lidia Vidu vrut să vadă cum cele şase actriţe se raportează la familie, la oraş, la locul de muncă. A vrut să afle dacă îşi recunosc micimile şi fac ceva pentru a le îndrepta. 
 
Au urmat alte ore de muncă, în care regizoarea Carmen Lidia Vidu a selectat răspunsuri pentru a „construi“ scenariul, şi alte ceasuri de repetiţii. Abia atunci a început marea provocare pentru actriţe, învăţarea celui mai dificil rol din viaţa lor, construit din propriile cuvinte şi propriile lor emoţii. 
 
„Jurnal de România. Constanţa“ este un spectacol multimedia de teatru documentar, în care actriţele „dialoghează“ cu proiecţiile video de pe fundal, care le ilustrează discursul. Fotografii alb-negru, cu familia, prietenii, cartierul, primarul de ieri şi de azi, „tăieturi“ din ziare, materiale video, scrisori deosebite către mama şi tata vor susţine monologul.

 Carmen Lidia Vidu: „Dialogul înseamnă sănătate“

„Acum veţi afla ceva şi din viaţa noastră, nu doar din viaţa personajelor“, a spus actriţa Laura Iordan Adrian. 


„Dialogul înseamnă sănătate“, este de părere Carmen Lidia Vidu, iar lipsa lui duce la frustrare, sărăcie, micime şi stopare.

„Ne veţi cunoaşte de când eram de doi ani până în prezent. (...) A spune adevărul pe scenă este o bucurie pe care o trăim, deoarece teatrul înseamnă adevăr, înseamnă viaţa pe care o trăim. Iar acest spectacol este un moment de adevăr, iar eu mă bucur foarte tare“, a adăugat Mirela Pană.

 
Despre „Jurnal de România. Constanţa“, regizoarea Carmen Lidia Vidu spune că este „o fărâmă a unui proiect un pic mai larg, care se numeşte «Jurnal de România»“, al cărui prim „episod“ a avut loc la Sfântul Gheorghe, în Secuime, iar următorul se va realiza, probabil, la Chişinău.
 

„Este un proiect prin care eu doresc să mă însănătoşesc ca om, ca artist. Mi-aş dori ca publicul care vine la acest spectacol, prin acest dialog cu actorii să se echilibreze şi să încerce să definească... corect, deoarece pentru mine aceste actriţe sunt nişte modele, ci nu mă refer la superwomen sau ceva de genul fantastic, ci la nişte oameni care sunt echilibraţi, care vibrează, care au micimi, care au probleme, care au sensibilităţi pe care şi le recunosc şi le tratează. Pentru mine, această recunoaştere, acest tratament este un model de viaţă, deoarece suntem un tip de naţie care, atunci când are o problemă, o bagă sub preş, o ţine acolo, ca să nu o ştie vecinul, să nu ştie cel din jur (...) Pentru mine, a face curat înseamnă un... model, iar ele sunt un model pentru mine şi le mulţumesc din suflet că au acceptat exerciţiul pe care eu l-am propus şi care este nou şi pentru mine (...) Le felicit, pentru că ştiu că au făcut o treabă fantastică“, a precizat Carmen Lidia Vidu.

 
Declaraţiile au fost făcute miercuri, 1 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în foaierul Teatrului de Stat Constanţa, care a început sub semnul mărţişorului, consultantul artistic al instituţiei de cultură, Anaid Tavitian, înmânând jurnaliştilor, din partea directorului Dana Dumitrescu, micile vestitoare ale primăverii, care au luat forma măştilor de teatru.
 
La conferinţa de presă a mai participat, pe lângă regizoarea Carmen Lidia Vidu şi cele şase actriţe, Cristina Baciu, editor foto-video.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa 

Citește și: 

„Jurnal de România. Constanţa“, o premieră de Mărţişor

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii