Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premii pentru minoritatile dobrogene

ro

19 May, 2008 00:00 1928 Marime text
1211145766.jpg

Cu prilejul Anului European al Dialogului Intercultural, Institutia Prefecturii si Radio Constanta si-au propus sa omagieze, asa cum se cuvine, minoritatile din Dobrogea. Personalitatile contemporane apartinand comunitatilor etnice, care in decursul anilor au avut o contributie remarcabila la afirmarea spatiului romanesc in lume, au fost distinse cu Premiul pentru dialog intercultural sau cu cel pentru afirmarea spatiului romanesc in lume.

Prima editie a manifestarii, desfasurata, sambata, intr-un cadru aniversar "Dobrogea - 130 de ani de dialog interetnic", s-a bucurat de un deosebit interes, sala Teatrului de Stat fiind arhiplina. Anuntarea "premiantilor" a fost facuta de actorul Vasile Cojocaru si de Liliana Moldoveanu. In deschidere, prefectul Danut Culetu a vorbit despre un proiect referitor la o casa a minoritatilor la Constanta. Atmosfera placuta, in care invitatii s-au simtit ca intr-o intalnire de suflet intre prieteni, a fost creata de Armonic Brass Band. Premii pentru dialog intercultural au primit presedintele Uniunii Democrate Turce din Romania, Osman Fedbi, si presedintele Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Saladin Ageacay. Imamul Ali Osman Bekmamebet a primit o placheta omagiala, iar Derya Agca, sotia consulului general al Turciei la Constanta, a primit o diploma de onoare pentru dialog intercultural. Lista celor care au primit premii a continuat cu presedintele comunitatii elene din Constanta, Anton Hiropedi, presedintele comunitatii bulgare, Ioana Radulescu, consulul onorific al Italiei la Constanta, Adrian Bavaru, din partea comunitati italiene, presedintele comunitatii albaneze, Hristu Buzu, presedintele comunitatii poloneze, Barbara Breaban, si presedintele comunitatii armene, Hacic Garabet. Au mai primit premii consilierul judetean Constantin Constantin, din partea comunitatii rrome din Constanta, consulul onorific la Ungariei la Constanta, Francisc Palosi, presedintele comunitatii evreilor din Constanta, Carol Friedmann, si presedintele comunitatii germane, Valter Rastetter. Calator la Pontul Euxin, Claudia Calvo, lector universitar la Lectoratul Francez al Universitatii Ovidius, a facut parte din randul personalitatilor distinse cu Premiul pentru dialog intercultural. Diplome de onoare au primit prof. univ. dr. Gheorghe Sarau, consilier pentru limba rromani si rromi la Ministerul Educatiei Nationale, Rodica Serbanescu, director al Studioului Regional Radio Constanta, in perioada 1990 - 2007, si Constantin Suteu, consul onorific al Finlandei la Constanta. Primariile Mangalia, Eforie, Kogalnicenu si Mihai Viteazu au primit, prin reprezentantii lor, diplome de onoare pentru permanentul dialog intercultural pe care l-au construit in Dobrogea.

Omagiu adus artelor

Premii pentru afirmarea spatiului romanesc in lume le-au fost acordate compozitorului si pianistului Harry Tavitian, pianistului Andrei Deleanu, regizorului Stere Gulea, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, rector onorific la Universitatii Constanta si consul onorific al Italiei la Constanta, si profesorului Ion Bararu, de la Colegiul National Mircea cel Batran, pentru rezultatele remarcabile obtinute, de-a lungul anilor, la competitiile organizate de NASA. Harry Tavitian, considerat, de ziarul International Herald Tribune, drept "cel mai important jazzman roman contemporan", si-a manifestat, totusi, regretul ca acest premiu i s-a acordat pentru promovarea jazz-ului in lume, si nu pentru faptul de a fi cantat publicului constantean. "Ma bucura acest premiu, dar as fi fost cu atat mai fericit, daca ar fi fost pentru promovarea jazz-ului si a muzicii romanesti in Constanta si in lume. Exista un public de jazz in Constanta care s-a format in concertele pe care le-am sustinut aici. Este un public care a fost creat cu mare efort. Faptul ca mai exista un public de jazz in Constanta este un miracol", si-a exprimat mahnirea artistul nascut la Constanta, intr-o familie de armeni. Universitatea Ovidius, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si elevii Daiana Toparau, Adela Ioana Capalnasiu, Claudiu Ionut Cherediu, Iren Resit, Alexandru Ionut Babeanu si Sevda Memet, de la Colegiul National Mircea cel Batran, au primit, de asemenea, diplome de onoare.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii