Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiile Fundației Culturale „Magazin Istoric“ Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu, distins cu Premiul „Radu R. Rosetti“

ro

25 Apr, 2018 18:07 5015 Marime text



Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu a fost distins cu Premiul „Radu R. Rosetti“, oferit de Fundaţia Culturală „Magazin istoric“, pentru publicarea, la Editura Militară, a memoriilor generalului Gheorghe Garoescu, „Jurnal de front, vise de iubire. 14 august 1916 - 28 septembrie 1918“.

Acesta este unul dintre premiile anuale decernate de Fundația Culturală „Magazin Istoric“, pentru cele mai importante contribuții ale cercetării istorice în 2017.



La festivitatea de premiere a fost prezentă și Roxandra-Georgeta Maniu, fiica distinsului general, supranumit „Eroul de la Porumbacu“ pentru faptele sale de arme din Primul Război Mondial. Acesta a fost distins la rândul său, în anul 1921, de către Academia Română cu Premiul „Demostene Constantinide“ pentru lucrarea „În focul mitralierei. Însemnări“, apărută în 1919 la Editura Hașdeu din București.

Alte 17 premii au fost adjudecate de academicienii Răzvan Teodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici și Ioan-Aurel Pop, dar și de publiciști de renume din țară și de peste hotare, precum: Apostolos Patelakis, Narcis Dorin Ion, Gabriela Dumitrescu, Dumitru Preda, Bogdan Bucur, Wojciech Rojek, Mihai Retegan, Mircea-Gheorghe Abrudan, Ottmar Trașcă, Stelian Obiziuc, Daniela Poenaru, Gheorghe Zane, Matei Cazacu, Nicolas Trifon, Gheorghe Sbârnă, Ilie Zanfir, Ion Bulei, Maria Vertan și Ecaterina Țânțăreanu.

Conform tradiției, Fundația Culturală „Magazin Istoric“ și-a decernat premiile la finalul celei de-a XXVI-a ediții a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu“, cu tema „Reconfigurări statale și instituții financiar-bancare în Europa anului 1918“, care s-a desfășurat pe 24 aprilie, în sala „Mitiță Constantinescu“ a Băncii Naționale a României (BNR). Simpozionul a fost deschis de academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.




Printre invitații la simpozion s-au numărat președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Gheorghe Cojocaru,  dr. Constantin Ungureanu de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, prof. univ. dr. Liviu Maior, prof. univ. dr. Agnieszka Kastory de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia-Polonia, dr. Lerry Watts, cercetător asociat al Academiei Române, precum și numeroși academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, arhiviști și publiciști.

Anul trecut, un alt constănțean a fost recompensat de Fundaţia Culturală „Magazin istoric“, pentru „cele mai importante contribuţii ale cercetărilor istorice pe anul 2016“. Este vorba despre prof. univ. dr. Stoica Lascu, care a obținut Premiul „Theodor Capidan“, pentru volumul „Românii balcanici în Dobrogea“.

Sursă foto: Comandor (r) Marian Moșneagu

Citește și:


Istoricul dr. Stoica Lascu, premiat de Fundaţia Culturală „Magazin istoric“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii