Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiile Galei Tanarului Actor „HOP!" (galerie foto)

ro

07 Sep, 2009 03:05 3389 Marime text

gala_uniter.jpgTrei zile de spectacol: fulminant, controversat, o ediţie mai bună decât cea de anul trecut.

Cel puţin cam asta s-a putut auzi în rândul artiştilor şi spectatorilor aflaţi în sala Centrului Cultural Euxin, la ediţia aniversară a Galei Tânărului Actor „HOP!".

Au fost fragmente dramatice, comice, pantomimă, dans, s-a prezentat (o premieră la Mangalia!) nuditate cât cuprinde, limbaj trivial (o obişnuinţă de data aceasta...) şi o probă obligatorie: la alegere una dintre poeziile lui Marin Sorescu, „Cât ţine clipa" sau „Tratat despre tril". Restul... talent! Apreciat de un juriu competent, format din Florin Fieroiu (coregraf), Ana Ioana Macaria (actriţă), Marius Manole (actor), Vlad Massaci (regizor), Virginia Mirea (actriţă).

Gala „HOP!", organizată de UNITER, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Primăria Mangalia, a ajuns anul acesta la ediţie aniversară. De zece ani, gala - demarată iniţial la Costineşti - este alături de publicul de la malul mării şi de artiştii consacraţi, dar mai ales de tinerii actori, care, între timp, au devenit nume binecunsocute atât pentru teatru, cât şi pentru film.

După trei seri de spectacole, au fost desemnaţi şi câştigătorii. Premiul „Maria Filotti", acordat de către Prinţul Şerban Cantacuzino şi înmânat de Ilinca Tomoroveanu, a fost obţinut de Andreea Zaharia, care a prezentat în secţiunea individual „Buna Vestire" din „Elogiul mamei vitrege" de Mario Varga Llosa. Premiul „Sică Alexandrescu", premiul special al juriului, a fost acordat Elizei Ţuţurman, pentru „Ispitele Sfântului Anton" după Gustave Flaubert.

La secţiunea individual, premiul pentru cea mai bună actriţă l-a primit Agnes Benedek, ce a prezentat „Halta Ibusar", iar pentru cel mai bun actor în rol masculin, Marian Adochiţei, ce a prezentat în concurs „Şi uite-aşa ne trezim într-o bună zi cu mii de câini ieşind din mare" de Matei Vişniec. Premiul pentru cel mai bun actor se numeşte, de anul acesta, „Ştefan Iordache", în memoria marelui artist, ce a fost membru al juriului galei timp de ani de zile.

La secţiunea Grup a fost răsplătit spectacolul MERGE după „Autobahn" de Neil LaBute, avându-i drept protagonişti pe Ciprian Mistreanu şi Oana Porav-Hodade.

Premiile publicului, câte unul pentru fiecare secţiune, au fost acordate Irinei Ivan, pentru „Bărbaţi şi vibratoare" de Clara Flores şi Antoaneta Zaharia şi spectacolului „Clişee?!?", un show de pantomimǎ, dans şi film mut de Barbara Crişan, cu Dana Anghel, Simina Contraş, Ali Deac, Lorelei Ghazawi, Iulia Merca, Gabriel Sterian şi Ada Şoaică.

Nici primăria, nici publicul nu au dat doi bani pe spectacolele galei!

Gala a avut şi un perdant. Pe Lari Cosmin Giorgescu, câştigător în 2008 al Premiului „Maria Filotti". Care, pentru că a depăşit timpul alocat pentru spectacolul la individual (15 minute), a fost descalificat şi nu a mai intrat în cursa pentru podium.

Agnes Benedek este absolventă a Universităţii Babeş Bolyay Cluj Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, clasa prof. Hathazi Andras, promoţia 2007. Fragmentul prezentat de aceasta a fost în limba maghiară şi tradus în română cu ajutorul unui slideshow proiectat pe perete.

Marian Adochiţei este absolvent al Facultăţii de Arte „George Enescu" din Iaşi, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, profilul Artă teatrală, specializarea Artele Spectacolului (Actorie), clasa prof. Cornelia Gheorghiu, promoţia 2006.

Din păcate, spectacolele nu au impresionat în mod deosebit nici publicul mangaliot, nici autorităţile locale. Dacă în primul caz, numai câţiva localnici au venit să-i vadă pe tinerii artişti, Primăria Mangalia nu a avut niciun reprezentant în niciuna dintre cele trei seri de spectacole...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Rodica G. 08 Sep, 2009 10:08 Felicitari Oana Porav-Hodade pentru premiu!Sparam sa auzim de realizarile tale tot mai mult!