Primele spectacole de după Paște Ce evenimente propune Teatrul de Stat Constanța
Primele spectacole de după Paște: Ce evenimente propune Teatrul de Stat Constanța
19 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1447
Marime text
- Dacă în urmă cu două săptămâni, pe scena instituției culturale au fost jucate piesele „Universuri paralele” și „Maria Tănase. O poveste”, în weekend-ul 22-23 aprilie sunt programate reprezentațiile „8 tați” și „Doi tineri din Verona”
- Ambele spectacole vor avea loc în Sala Studio a TSC
- Prețul unui bilet este de 55,36 de lei
După o săptămână de pauză prilejuită de sărbătoarea de Paște, praznicul Învierii lui Isus Hristos, colectivul de la Teatrul de Stat din Constanța este pregătit să-și reînceapă activitatea în mod obișnuit.
Dacă în urmă cu două săptămâni, pe scena instituției culturale au fost jucate piesele „Universuri paralele” și „Maria Tănase. O poveste”, în weekend-ul 22-23 aprilie sunt programate reprezentațiile „8 tați” și „Doi tineri din Verona”.
Ambele spectacole vor avea loc în Sala Studio a TSC.
Despre „8 tați”
Spectacolul „8 tați” a fost creat de Tina Muller și a fost tradus de Ciprian Marinescu. Regizorul piesei este Irisz Kovacs și scenograful este Theodor Niculae.
Premiera a avut loc pe 15 august 2021, iar durata este de o oră și 30 de minute.
Va avea loc pe 22 aprilie, de la ora 19:00, repsectiv duminică, 23 aprilie, ora 12:00.
„O adolescentă crește fără tată. Nico merge din nou și din nou la ușa celui care a procreat-o, dar nu sună niciodată - între timp mama ei se recăsătorește, divorțează din nou, îi naște o soră, ea se revoltă, se alătură unei găști de bătăuși, pleacă în America, citește Hermann Hesse, se împacă cu mama ei, ascultă Johnny Cash pe ascuns, crește. Însă soneria rămâne neatinsă.
Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului. O poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri”, este descrierea piesei.
Actorii sunt: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane.
Piesa a fost montată și în cadrul Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” Galați 2022, Festivalul Tinerilor Regizori - Theatre Networking Talents – Craiova 2022, Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria 2022 și Festivalul Național de Teatru 2022.
Regizorul „8 tați”, Irisz Kovacs a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru debut, pentru regie. De asemenea, spectacolul a fost selectat la FNT Festivalul Național de Teatru 2022 la categoria „Istorii fluide: Micro-istorii. Familii scindate”.
Potrivit site-ului mystage.ro, prețul biletului pentru acest eveniment este de 55,36 de lei.
Despre „Doi tineri din Verona”
Această piesă este programată duminică, 23 aprilie, la ora 19:00.
Conform site-ului Teatrului de Stat, „Doi tineri din Verona” a avut premiera la malul mării pe 5 septembrie 2020 și durează două ore, fără pauză.
Sursa citată arată următoarea descriere a piesei:
„«Doi tineri din Verona» este o piesă mai puțin cunoscută a Bardului de la Avon – cum este supranumit Shakespeare. Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația «într-o altă cultură», iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a ştiut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. «O altă cultură» devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.”
Sunt distribuiți următorii:
- Andrei Bibire – în rolul lui Valentin
- Florin Aioane – Proteus
- Liviu Manolache – Antonio, tatăl lui Proteus/Ducele, tatăl Silviei
- Andrei Cantaragiu – Turio, rivalul lui Valentin
- Cătălina Mihai – Speed, servitorul lui Valentin
- Lucian Iftime – Lance, servitorul lui Proteus
- Maria Lupu – Pantino, servitorul lui Antonio/Hangiu
- Ecaterina Lupu – Iulia, iubita lui Proteus
- Cristiana Luca – Silvia, iubita lui Valentin
- Florina Stănculeț și Mihaela Velicu – Lucetta, servitoarea Iuliei
- Grațian Prisăcariu – Eglamour
- Theodor Șoptelea - proscris
- Ștefan Mihai – proscris
- Cătălin Bucur – proscris
- Alina Manțu – demonul
- Arina Cojocaru – păpușar 1
- Tiberiu Roșu – păpușar 2
De asemenea, din ansamblul de producție fac parte Lucia Verona (traducere), Alexandru Mâzgăreanu (regia artistică), Andreea Săndulescu (scenografie decor), Alexandra Mâzgăreanu (scenografie costume), Daniel Klinger (lighting design), Alexandru Suciu (muzică originală) și Baczo Tunde (coregrafie).
TSC a participat cu acest spectacol la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2022 și la Festivalul Național de Teatru 2021.
Prețul unui tichet este de 55,36 de lei.
Citește și:
Teatrul de Stat Constanța În weekend au avut loc primele reprezentații din aprilie. Ce spectacole mai sunt programate pentru restul lunii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii