Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul lăcaș de cult ortodox din Constanța își serbează azi al doilea hram. Slujba, oficiată de ierarhul Tomisului

ro

27 Aug, 2020 07:25 3863 Marime text
  • Biserica Greacă are, în total, trei hramuri: Schimbarea la Față (prăznuit la 6 august), Sfântul Mucenic Fanurie (27 august) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Biserica Greacă „Metamorphosis“, cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din Constanța, își serbează astăzi cel de-al doilea hram, Sfântul Mucenic Fanurie.

Sfânta Liturghie va fi oficiată în această dimineață, la lăcașul de cult, de către Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, de la ora 8.30.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, s-a oficiat primul Te Deum de mulțumire pentru victoriile obținute de trupele române în lupta pentru cucerirea independenței de stat, dar și pentru revenirea Dobrogei la patria mamă.

În 1954, biserica a fost declarată monument istoric și inclusă în lista obiectivelor de patrimoniu național și cultural.


În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos.

Biserica Greacă are, în total, trei hramuri: Schimbarea la Față (prăznuit la 6 august), Sfântul Mucenic Fanurie (27 august) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii