Primul număr al revistei „Constanța, foae a intereselor locale” apărea în urmă cu 131 de ani
Primul număr al revistei „Constanța, foae a intereselor locale” apărea în urmă cu 131 de ani
19 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1135
Marime text
- Publicația a fost succesoarea revistei „Dobrogea”, a cărei numere erau publicate între anii 1886-1889
- În 1893, Petre Grigorescu a devenit directorul și în același timp proprietarul săptămânalului.
- Tipografierea săptămânalului s-a oprit în anul 1904, revenind peste zece ani cu două numere cu accent pe propaganda electorală, susținând candidatura lui Petre Grigorescu din partea Partidului Conservator
Revista „Constanța, foae a intereselor locale” a fost un săptămânal care a apărut prima oară în data de 19 decembrie 1891.
Publicația a fost succesoarea revistei „Dobrogea”, a cărei numere erau publicate între anii 1886-1889.
Prin articolul de fond „Recesiune“ din 13 decembrie 1892 și din articolul de fond „În loc de revistă“ din 6 februarie 1894, se atesta faptul că noua revistă o înlocuia pe cea veche.
A apărut sub îngrijirea unui comitet de redacție, responsabilul acestuia fiind Ion Lupescu. În 1893, Petre Grigorescu a devenit directorul și în același timp proprietarul săptămânalului.
În primul an de apariție, ziarul s-a autodefinit ca „independent“, așa cum resiese din articolul „O declarație“, de pe 15 noiembrie 1892:
„Ziarul Constanța, foaie a intereselor locale, nu are nici o culoare politică și nici nu are rațiune de a o avea; aici în Dobrogea de la aparițiune până acum, Constanța nu a fost niciodată ostilă guvernului“.
Numerele revistei erau critice față de administrația locală. Pe 13 decembrie 1892, redacția adeverește acest fapt prin următoarea scriere:
„Foaia noastră este un organ exclusiv al intereselor dobrogene (…) având a lupta energic timp de 5 luni cu fosta administrațiune a județului Constanța“.
De-a lungul existenței sale, revista a dezvoltat o polemică cu „Gazeta Dobrogei” și o eticheta ca fiind „foaia clicii Coiciu, Grigorescu și Belcic”. Situația s-a schimbat în 1893 când nu l-a mai criticat pe M. Koiciu, ales primar și a sprijinit vădit politica Partidului Conservator și administrația Petre Grigorescu. De altfel, în 1894-1895, între semnăturile de autor care apar în ziar îi întâlnim pe C. Pariano, D. Alessiu și alți conservatori locali.
În anul 1896 a fuzionat cu comitetul de redacție al ziarului „Sentinela Dobrogei”, dar a continuat să apară sub aceeași denumire și numărătoare, schimbându-se doar tipografia, aceasta fiind Dimitrie Nicolaescu – Constanța.
Publicația a susținut drepturile politice ale dobrogenilor, problemele sistematizării orașului Constanța, construirii liniei ferate Constanța-Tulcea, modernizării portului Constanța, problema referitoare la administrația Domeniilor Statului, împroprietărire, regimul silvic, întreținerea viilor etc.
A acordat o atenție sporită înființării Ligii Culturale în județul Constanța, construirii unei societăți a agricultorilor și economilor de vite, dezvoltării rețelei școlare, necesității ocrotirii vestigiilor trecutului etc.
În această revistă au publicat autori precum: Octavian Moroianu (poezii umoristice), P. Antonescu (poezii lirice) și George Murnu (poezii dialectale).
Tipografierea săptămânalului s-a oprit în anul 1904, revenind peste zece ani cu două numere cu accent pe propaganda electorală, susținând candidatura lui Petre Grigorescu din partea Partidului Conservator.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii