Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:04 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof.univ.dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, a primit titlul Doctor Horis Causa al Universității Tehnice din Cluj Napoca

ro

13 Jul, 2021 12:23 3020 Marime text
  • Titlul a fost acordat la inițiativa Departamentului de Științe Socio-Umane, Teologie, Arte, al Facultății de Litere, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia-Mare, recompensând, astfel, prestigioasa activitate științifică, didactică și culturală a profesorului Mircea Dumitru.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, a primit vineri, 9 iulie 2021, titlul Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ceremonia de acordare a avut loc în Aula Centrului Universitar Nord din Baia-Mare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Titlul a fost acordat la inițiativa Departamentului de Științe Socio-Umane, Teologie, Arte, al Facultății de Litere, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia-Mare, recompensând, astfel, prestigioasa activitate științifică, didactică și culturală a profesorului Mircea Dumitru.

În Laudatio se arată: „Profesor de logică și filosofie, Mircea Dumitru este recunoscut ca o personalitate marcantă a vieții academice naționale și internaționale. […] Profesorul Mircea Dumitru este un logician de forță, care a combinat cercetările de logică cu filosofia limbajului, a minții, epistemologia și metafizica.

Contribuțiile sale, absolut fundamentale, în logică filosofică, logică simbolică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții şi a conștiinței se regăsesc în zeci de articole şi studii ştiinţifice publicate în cele mai prestigioase reviste de profil din ţară şi străinătate.“

Născut la Bucureşti, pe 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a urmat studii liceale de muzică, consacrându-se apoi studiului filosofiei. Între 1980-1985 a urmat cursurile Facultății de istorie-filosofie a Universității din București, absolvită cu teza de licență „Dinamica cunoașterii științifice. O abordare metaepistemologică“. În 1998 obține un dublu doctorat, la Facultatea de filosofie, Universitatea din București, cu o teză în domeniul filosofiei limbajului, și la Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A., în domeniul logicii modale și al filosofiei matematicii.

Distins în 2001 de Academia Român cu premiul „Mircea Florian“, în anul 2014 a fost ales membru corespondent al celui mai înalt for de cultură și știință din România.

Titular, începând cu anul 1990, al catedrei de logică a Facultății de Filosofie, Universitatea din București, decan în perioada 2000-2008, prorector al Universității din București (2009-2011) și apoi de două ori rector al prestigioasei instituții de învățământ, între anii 2011-2019. În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost ministru al Educației și al Cercetării Științifice. Este visiting professor la Beijing Normal University pentru perioada 2017-2022 și profesor invitat la Tulsa University (USA), CUNY (USA), NYU (USA), Lyon 3, ENS Lyon, University of Helsinki, CUPL (Beijing, China), Pekin University (Beijing, China).

În perioada 2011-2014 a deținut funcția de Președinte al European Society of Analytic Philosophy, iar între anii 2017-2020 a fost președinte al International Institute of Philosophy. Din 2019 este membru al Academia Europaea. În prezent, îndeplinește funcția de președinte al Balkan Universities Association (2019-2020).

A fost distins cu Ordinul „Bernardo O’Higgins“, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile (2005), Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman „Răsplată după merit“ (2017), Diplomă de Excelență, Comisia Națională a României pentru UNESCO (2018), Doctor Honoris Causa al Universității „Petru Maior“ din Târgu Mureș (2017) și Universitatea de Stat din Moldova (2018).

Sursa foto-text: acad.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii