Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:50 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. univ. dr. Victor Ciupina, preocupat de dezvoltarea Universitatii Ovidius

ro

14 Mar, 2008 00:00 1824 Marime text
1205441214.jpg

"Noul mandat de rector trebuie sa asigure dezvoltarea ascendenta a Universitatii Ovidius in toate dimensiunile ei"

Timp de patru ani, destinele Universitatii Ovidius vor fi conduse de profesorul universitar dr. Victor Ciupina, reales in functia de rector al Universitatii Ovidius. Realizarile pe care le-a cunoscut universitatea sub conducerea sa, precum si lucrarile si articolele publicate, de inalta tinuta stiintifica, premiul Academiei Romane pe anul 2005 sau titlul Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stat de Medicina din Odessa sunt tot atatea argumente menite sa-i justifice pozitia de rector al Universitatii Ovidius.

-Ati fost reales cu o majoritate covarsitoare de voturi - 66 din 67 - drept rector al Universitatii Ovidius. Care sunt criteriile pentru care ati fost desemnat sa continuati demersul inceput in urma cu 4 ani?


Alegerea isi are justificarea in mandatul care tocmai s-a incheiat, mandat in care Universitatea Ovidius a facut progrese in toate domeniile, dar mai ales in domeniul cercetarii stiintifice si in cel al asigurarii bazei materiale a procesului de invatamant. Sunt lucruri care pot fi vazute, care pot fi constatate. In privinta cercetarii, vreau sa mentionez ca, in ultimii trei ani, conform rapoartelor CNCSIS, din punct de vedere al dinamicii dezvoltarii cercetarii stiintifice, Universitatea Ovidius se situeaza pe primul loc intre universitatile romanesti. In ceea ce priveste asigurarea bazei materiale, in mandatul 2004-2008 au fost date in folosinta cateva obiective foarte importante, printre care mentionez constructia cladirii Facultatii de Constructii, Caminul 2 de pe faleza, caminul 1 din bulevardul Mamaia a fost transformat in camin de garsoniere, au fost realizate terenuri si sali de sport la baza nautica, respectiv sediul Facultatii de Educatie Fizica. S-au facut progrese evidente in ceea ce priveste finalizarea constructiei modulului II din Campus, destinat Facultatilor de Medicina, astfel incat, in vara acestui an, modulul, cu o suprafata de 12000 mp, va fi dat in folosinta. Vorbesc, de asemenea, de utilarea unor laboratoare de traditie, in special laboratoarele apartinand centrelor de cercetare, acreditate CNCSIS cu aparatura de ultima generatie si, in acelasi timp, de crearea unor laboratoare noi, care sunt utilate la cel mai inalt nivel, pe bani obtinuti din cercetarea stiintifica.

-Veti continua sa sprijiniti activitatea de cercetare la Universitatea Ovidius?


Promovez cercetarea pentru ca sunt constient de faptul ca o universitate in care cercetarea stiintifica este irelevanta este o universitate care nu prezinta interes pentru societate. Din punct de vedere al veniturilor obtinute din cercetarea stiintifica s-au facut progrese evidente. Daca in 2004, din cercetare, veniturile universitatii cresteau doar cu 4 % , acum, in 2008, aceste venituri se ridica la 10 %. Este o crestere datatoare de sperante, care arata ca la Ovidius se face cercetare.

-Care este valoarea fondului destinat cercetarii?


Cercetarea are bani numai din contracte. In acest sens, granturile de cercetare se castiga prin competitie nationala si sunt finantate de Guvernul roman. Prin urmare, banii obtinuti din cercetare sunt ai Universitatii Ovidius, dar, desigur, si cercetatorii primesc, conform legii, o parte sub forma de retributii.

-Asadar, putem spune ca exista o motivatie materiala pentru cei care lucreaza in cercetare.


Sigur ca da. La ora actuala, se pot castiga bani frumosi din cercetare. Numai sa dai rezultate.

-Dumneavoastra sunteti specialist in fizica. Ce rol are cercetarea stiintifica in formarea tinerilor fizicieni?


Fizica este un domeniu extrem de complex. Fizica, in speta, este o stiinta care asigura posibilitatea cunoasterii de la experimentele cele mai simple pana la rationamentele cele mai complicate, de ordin teoretic. De aceea, fizica isi poate lasa o amprenta deosebita asupra celorlalte stiinte. Este un domeniu atractiv pentru cei care vor sa cunoasca armonia universala. In ceea ce priveste fizica, la Universitatea Ovidius este de traditie. Aici, primele realizari isi au originea in 1961 si, treptat, cercetarea in fizica s-a dezvoltat, ajungand ca astazi sa ocupe primul loc in cadrul cercetarilor in diverse domenii. Vreau sa mentionez faptul ca fizica, impreuna cu chimia dau 2/3 din totalul lucrarilor stiintifice cotate ISI, care sunt produse la Universitatea Ovidius. Exista cateva directii de mare interes in fizica de cercetare de la Constanta, cum sunt domeniul micro si nanostructural al materiei. Exista un centru de cercetari foarte puternic, Centrul de Cercetare Stiintifica Interdisciplinara in Domeniul Micro si Nanostructurilor al carui director sunt. Vreau sa subliniez faptul ca aceasta directie de cercetare este in momentul de fata producatoare de rezultate recunoscute la nivel national si international. Centrul de Cercetare Stiintifica Interdisciplinara in Domeniul Micro si Nanostructurilor are deja o reputatie internationala bine conturata. Sigur ca este foarte important sa mentionam ca, pe langa cadrele didactice care lucreaza in numeroasele contracte de cercetare din acest centru, se afla sunt si studenti. Cei de la masterat si de la doctorat. Doctoranzii mei, dar si masteranzii lucreaza in acest centru.

-Care este satisfactia pe care o aveti in cei 40 de ani de activitate in cadrul Universitatii Ovidius?


Satisfactia pe care o am este ca aceasta universitate este in crestere, in toate dimensiunile. Este vorba despre educatie, cercetare stiintifica, dezvoltare institutionala, asigurarea calitatii si, nu in ultimul rand, dezvoltarea bazei materiale.

-In ce proiecte si programe de cercetare sunteti implicat?


Sunt implicat, la momentul actual, in 12 proiecte de cercetare, axate in special pe nanostructura materiei cu aplicatii in biologie, medicina, industrie. Sunt contracte foarte valoroase.

-Nu sunteti doar rector, ci ocupati si alte functii de conducere in cadrul unor importante societati si uniuni stiintifice, atat la nivel national, cat si international. Cum reusiti sa va impartiti atributiile?


Consecventa in cercetare este conditia numarul unu de reusita. Asa incat, pe parcursul unei zile, trebuie sa-ti gasesti timp pentru toate. In viata e bine sa faci ceea ce iti place.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii