Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regina Maria, cea mai iubită suverană a românilor

ro

29 Oct, 2019 00:00 3425 Marime text
Astăzi se împlinesc 144 de ani de la nașterea celei mai iubite suverane a României, regina Maria.
Născută la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881).

După o copilărie petrecută în mijlocul naturii din comitatul Kent, după vizite la Curtea ţarului, bunicul său, dar şi în Malta, unde a petrecut clipe frumoase împreună cu Principele George, viitorul Rege George al V-lea al Marii Britanii şi Irlandei, Maria a sosit în România în 1893, ca soţie a Principelui Moştenitor Ferdinand; urma să devină regină în 1914.

Inteligența, căldura și naturalețea ei au transformat-o repede într-o figură cuceritoare. La venirea în ţară, George Coşbuc îi închina o poezie în care îi ura să devină un „al doilea soare“ pentru România.
Curajoasă, elegantă, tenace și foarte devotată familiei și țării sale, viitoarea regină participă de la început la viaţa socială și culturală românească.
Pe timpul războiului, își însoțește soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare. Încurajează răniţii şi soldaţii, nu se teme de răni, de sărăcie, înfruntă gloanțele, epidemiile, tifosul exantematic sau gripa spaniolă. Este supranumită  „Mama răniţilor“ sau „Regina-soldat“ (chiar a fost desemnată comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, care i-a purtat numele şi a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind şi o iscusită călăreaţă).
Rolul său de sfătuitor al Regelui Ferdinand a atârnat greu în decizia acestuia de a intra în război împotriva patriei sale de origine, iar Regina a pledat cauza României în corespondenţa cu verii ei primari, Regele George al V-lea al Marii Britanii şi Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

După război, Regina este unul dintre cei mai buni emisari pe lângă puterile victorioase, spre a obţine recunoaşterea visului istoric al românilor: România Mare. Ea vizitează Franţa şi Marea Britanie, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris. De asemenea, în 1926, face o vizită memorabilă în America, unde este primită de președinte la Casa Albă și i se înmânează cheia orașului New York.
Deşi neoficiale, vizitele Reginei aduc multă simpatie cauzei româneşti.
După moartea lui Ferdinand I, în 1927, Maria a României îşi consacră toată energia bunului mers al ţării, sub domnia nepotului său, Regele-copil Mihai. Alături de Principesa-mamă Elena, ea îl însoţeşte pe noul Rege în toate împrejurările, ocrotind copilăria celui chemat prea devreme să ia locul bunicului. Este profund rănită de atitudinea fiului său celui mare, Carol, care prin excesele din viaţa personală pune în pericol dinastia şi ţara.

Suverana României este autoarea multor pagini de memorialistică, scrie de asemenea literatură pentru copii, poeme, povestiri sau romane. Povestea vieţii mele, cartea sa de memorii, a avut un mare succes în Marea Britanie, Regina fiind prima femeie invitată să prezideze un dineu al Fondului Literar Regal. Volumul a fost reeditat și în zilele noastre, în România și în Franța.

Pe lângă volumele publicate, Regina Maria a fost în permanenţă prezentă în presa românească şi internaţională, cu articole, interviuri sau montaje fotografice. Multe dintre nuvele i-au fost adaptate pentru teatru, balet, film, radio şi televiziune. A ţinut şi un jurnal, care însumează aproximativ 100 de caiete, şi a lăsat numeroase manuscrise.

Un reportaj al suveranei este publicat și în „Analele Dobrogei“, anul 9, vol. 2, 1928, un valoros document, prezent în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța – putem citi aici o impresionantă mărturie a Reginei Maria despre momentul în care a descoperit Coasta de Argint a Balcicului, locul de care s-a simțit atât de legată și unde și-a dorit să-i rămână inima după trecerea în neființă.
Mamă a şase copii - Principele Carol, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea - Regina Maria s-a stins din viață la 18 iulie 1938, la Sinaia, în vârstă de şaizeci şi doi de ani, fiind condusă pe ultimul drum, către Curtea de Argeş, de mulţimi de români îndurerați, care i-au prezentat ultimul onor Reginei lor iubite.
 
Sursa foto:
Captura Youtube/TVR
 
Citește și:

#citeșteDobrogea Regina Maria descoperind Balcicul. Un reportaj al suveranei publicat în „Analele Dobrogei“ (galerie foto)
 


Vâlcea. Expoziţie dedicată Reginei Maria, deschisă la Muzeul Judeţean. Ce obiecte pot admira vizitatorii

Sătui de batjocură, jurnaliștii de la Info Sud-Est lansează expoziția-manifest „Palatul Reginei“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii