Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Lansări de carte pe bandă rulantă, în Constanța. Pandemia nu oprește cultura

ro

30 Dec, 2021 00:00 3364 Marime text
  •  Anul 2021 nu a fost prea blând cu noi, din multe motive. Cu toate că restricțiile au „dansat“ printre noi, autorii constănțeni nu s-au dat bătuți.
  • Lansări de carte conform normelor prevăzute de lege sau lansări de carte online, oricum ar fi autorii au publicat și anul acesta zeci de cărți de interes atât regional (unele volume putând fi considerate chiar biblii ale Dobrogei datorită informațiilor bogate cuprinse între două coperți dure), dar și de interes național căci malul mării inspiră la poezii și povești romantice, SF și cu iz de aventură.
 
2021 a fost plin de lansări de carte și premii pentru autorii dobrogeni.
 
Gheorghe Stănescu și Cristina Mihaela Popescu au lansat un volum închinat Dobrogei sub titlul „Dobrogea. Imagini de epocă“. Lansarea a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Câțiva invitați de seamă, câteva volume pentru cei prezenți și câțiva oameni care au vorbit despre acest volum. Așa s-a desfășurat întâlnirea.
 
Chiar și Arhiepiscopia Tomisului a lansat 5 volume noi. Evenimentul a fost transmis prin intermediul contului de facebook, astfel a putut participa, în mod virtual, toți cei care au dorit.
 
Prozatorul Ovidiu Dunăreanu a adus și anul acesta în fața publicului larg un nou volum: „Polifoniile sinelui“. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța. A fost transmis live pe pagina de facebook a bibliotecii, iar autorul a transmis un mesaj la final: „Am scris această carte pentru voi.“

Ottilia Ardeleanu și Constantin Costache sunt alți doi autori care și-au lansat anul acesta volumele la Biblioteca Județeană Constanța. Membrii ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, s-au așezat în fața publicului, alături de alți colegi de-ai lor care au spus câteva vorbe despre volumele lansate, iar la final au dat autografe și au făcut poze cu cei prezenți.
 
Sorin Roșca și Mircea Lungu, autori dobrogeni care fac parte din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România au lansat câte un volum de poezie. Locația a fost aceeși: Biblioteca Județeană Constanța. Cu public și autografe.
 
Pe plaja Neversea Beach, volumul „Treisprezece. Proză fantastică“ a fost disputat de câțiva dintre cei 13 autori.
 

„Acul de aur și ochii Glorianei“ ar putea fi considerat cel mai așteptat volum din anul acesta. Coada la cumpărat și semnat a fost atât de lungă încât autorul a fost nevoit să se oprească din a semna cărțile pentru a începe discuția pe marginea volumului. Radu Paraschivescu este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori din Constanța, lucru care se vede cu fiecare volum lansat.
 
O altă dublă lansare de carte de la Biblioteca Județeană le-a avut în prim-plan pe autoarele Mihaela Meravei și Selma Rashid Calil. Colegii din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România au venit să le susțină.
 
Iar lansările de carte nu se opresc aici. Alte câteva volume au fost lansate în decursul acestui an. Așadar, pandemia nu a afectat scriitori dornici de a-și împărtăși cuvintele cernute pe colile albe.
 
Nici constănțenii nu au dat de-o parte cultura din cauza unui virus care umblă nestingherit printre noi.
 
După cum au confirmat-o și studiile realizate de-a lungul anilor, oamenii sunt construiți astfel încât să se adaptateze la orice schimbare venită din mediul exterior. Totuși, aceste schimbări au impact și în interiorul nostru, mai cu precădere în mod sentimental, lucru care îi poate inspira pe cei cu mâna iute să mai scrie ceva nou.

 
La capitolul premii, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a fost premiat de către Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Anul acesta, Clubul Amiralilor a oferit zeci de premii pentru autorii săi.
 
 
Citește și:
 
Premiile Clubului Amiralilor, la cea de-a-XIV-a ediție

#citeșteDobrogea: Volumul „23 august 1944 la Constanța – Cazul Amiralului Horia Macellariu-Testimonii“ de Valentin Ciorbea și Dan-Dragoș Sichigea (galerie foto)

#citeșteDobrogea: Despre Anuarul Muzeului Național al Marinei Române 2021, tom XXIV (galerie foto)

#citeșteDobrogea: Despre Volumul „Dunărea și Marea Neagră în spațiul Euroasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație“ (galerie foto)




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii