Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:59 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune de elită la Iași, la Congresul ARIP, ediția a Xll-a. Cine va participa de la Constanța

ro

10 Apr, 2019 12:47 1509 Marime text
În zilele de 11-13 aprilie 2019, la Iași, în organizarea Asociației române de istorie a presei și a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” se desfășoară cel de-al  XII-lea Congres de istorie a presei româneşti cu tema”190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”. Participă circa o sută de specialiști din țară și din diaspora.Evenimentul ştiinţific este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Filiala Dobrogea a ARIP este reprezentată de mai mulți cercetători, autori ai unor lucrări originale prin care și-au propus să marcheze deopotrivă cu jubileul celor 190 de ani de presă românească și 140 de ani de la nașterea primei publicații în provincia noastră.

Potrivit organizatorilor, vor susține comunicări: Aurelia LĂPUȘAN, Farul Constanței– o perspectivă  jurnalistică asupra primilor ani de viață românească în Dobrogea. Studiu monografic,Mihai MARINACHE, Seminarul Teologic Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“ Tulcea, Steaua Dobrogei (1879-1891), Tulcea – fondatoare a presei românești din Dobrogea, Sorin COLESNIUC, Delia Roxana CORNEA, Preocupări de revigorare a unor tradiții publicistice dobrogene – Revista Analele Dobrogei ieri și astăzi, Maria PARIZA, Contribuțiile unor personalități de sorginte aromână – la începuturile vieții publicistice  românești, Enache TUȘA, Relația dintre puterea politică și presă în contextul stărilor excepționale instituite după 1919,Traian BRĂTIANU, Presa dobrogeană a minorităţilor etnice,Constantin SCURTU, Presa despre participarea trupelor dobrogene la apărarea Basarabiei (1918-1919).

Cu această ocazie va fi decernat Premiul național de jurnalism ”Sever Cărpinișan”, ediția a lX-a.

„Menționăm că acest valoros premiu național a fost decernat, la prima ediție, comandorului Marian Moșneagu iar anul trecut publicistei Sînziana Ionescu de la Adevărul.

Din partea Centrului cultural județenean ”Teodor Burada” va fi oferită diploma aniversară ”140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară”  și placheta ”Teodor Burada”.

La salonul de carte organizat cu acest prilej vor fi lansate mai multe lucrări semnate de participanții la congres, apariții editoriale recente, standul filialei noastre anunțându-se a fi unul dintre cele mai bogate” - au mai precizat organizatorii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii