S-a stins un important regizor al Teatrului Dramatic constănțean!
S-a stins un important regizor al Teatrului Dramatic constănțean!
23 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5009
Marime text
Regizorul Gheorghe Jora a trecut în veșnicie.
S-a născut la 28 iunie 1922, la Cetatea Albă. A fost regizor la Teatrul Armatei din București (astăzi Teatrul „Nottara”), Teatrul „Bacovia” din Bacău, Teatrul „Fani Tardini” din Galați.
În anul 1969, devine regizor al Teatrului de Stat Constanța.
A mai montat, ca regizor invitat, spectacole la Teatrul Național Craiova, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Păpuși Constanța.
Multe sunt spectacolele sale despre care s-a scris frumos: „Avarul” de Molière, „Moartea unui comis-voiajor”, de Arthur Miller, „Revizorul” de Gogol, „Nevestele vesele din Windsor” de W.Shakespeare...
La Constanța, și-a legat numele și talentul de câteva mari spectacole de referință pentru istoria dramaticului constănțean: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, de Horia Lovinescu, cu o distribuție de zile mari, un spectacol de mare rafinament regizoral (distins cu mai multe premii la Festivalul Național de Teatru - București 1981, dintre care Premiul II pentru regie); Medeea de Euripide (sculptorul Constantin Lucaci a creat pentru acest spectacol „ansamblul arhitectonic”, costumele și măștile), Ifigenia în Taurida, de Euripide (decorul și costumele Mihai Tofan). Aceste două spectacole au fost primele în aer liber și au deschis o nouă etapă în viața teatrului pontic.
Pe teme antice, a mai montat în premieră absolută tragedia în versuri Tropaeum Traiani, de Grigore Sălceanu, și Andromaca de Racine.
Câteva piese românești a căror regie a semnat-o s-au bucurat de asemenea de succes: „Viforul” de Delavrancea, „Gaițele” de Al.Kirițescu, „Opinie publică” de Aurel Baranga (în acest spectacol, ca invitat, rolul lui Chitlaru a fost interpretat în câteva reprezentații de actorul Radu Beligan).
Din dramaturgia universală contemporană a montat „Fluturi... fluturi” de Aldo Nicolaj (în premieră pe țară), „Omul în piele de șarpe”, de Tennesse Williams, și „Hop, signor”, de Michel de Ghelderode, toate impunându-se mai ales prin atmosferă. A ridicat pe scenă două dintre cele mai longevive spectacole ale teatrului constănțean: „Tache, Ianke și Cadâr”, de V.I.Popa, și „Bunica se mărită”, de V.Mhitarian.
A fost un adept fervent al modernității teatrului, pe care a cultivat-o constant, dar fără excese, îmbinând-o fericit cu elemente de clasicitate, cu bun gust și cu dispoziție către armonia întregului, cu distribuții bine făcute și colaboratori bine aleși.
Ultimele spectacole pe care le-a regizat au fost „Ultimele stele”, de Alexander Galin, la Teatrul de Stat Constanța (în 2000) și „Spionul balcanic” de Dușan Kovacevic, la Teatrul Fani Tardini (în 2004).
Gheorghe Jora a fost un om, un artist cultivat, distins, de o desăvârșită politețe. A fost membru al Uniunii Teatrale din România – UNITER.
Dumnezeu să-l odihnească! Să-i fie somnul lin!
Citește și:
Teatrul de Stat Constanța „Ne vom aminti cu drag de colegul nostru, actorul Bogdan Caragea“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii