Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Săptămâna mare/Holy Week”, singurul film românesc selectat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, va rula la Constanța

ro

28 Oct, 2024 13:04 176 Marime text
Afișul filmului

Filmul „Săptămâna Mare/Holy Week”, singura peliculă selectată la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, va putea fi văzut, pe 29 octombrie, de la ora 19, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", în prezența echipei.
 
La doi ani de la filmarea în județul Constanța, într-o zonă de o magie aparte, pe malul lacului Oltina, regizorul Andrei Cohn, actorii Doru Bem, Ciprian Chiricheș și producătoarea Anca Puiu vor fi alături de public.
 
„Săptămâna Mare/Holy Week” aduce pe marele ecran o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paște” (1889) de Ion Luca Caragiale, plasând povestea în România de la începutul anilor 1900. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paște. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.
 
Aflat la cel de-al treilea lungmetraj, după Acasă la tata/Back home și Arest, regizorul Andrei Cohn declară:
„Săptămâna Mare explorează diferite teme, unele intenționat, altele nu, dar în principal vorbește despre acest cerc vicios al urii, pe care nu știm cum să-l rupem. Cred cu tărie că drama nu înseamnă ploaie și nori și alb și negru. Cred că se întâmplă la lumina zilei, cu niște oameni care spun lucruri stupide. Drama nu știe cum a decis cinematograful să o prezinte. Cred că, din punct de vedere al realismului, umorul este o cerință pentru dramă. Așa că lucrez întotdeauna cu umor.”
 
Produs de Mandragora în co-producție cu Bord Cadre Films (Elveția), filmul este realizat după un scenariu scris de Andrei Cohn. Din echipa de producţie a filmului mai fac parte: Andrei Butică-imagine, Dana Bunescu și Andrei Iancu-montaj, Cristian Niculescu-scenografie, Viorica Petrovici-costume, Daniel Soare și Petre Osman-sunet, iar producător este Anca Puiu.
 
Din distribuţie fac parte: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheş, Mario Dinu, Ana Ciontea, Cristina Flutur, Iulian Postelnicu, Puiu Mircea Lăscuș, Tibor Pallfy, Erdei Gábor, Mihaela Sîrbu și Bogdan Farcaș.
 
Actorul Doru Bem a câștigat premiul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor, datorită interpretării sale excepționale în rolul lui Leiba, personajul principal al filmului.
 
Distribuit în România de Iadasarecasa cu sprijinul Vertical Advertising&PR, Săptămâna Mare/Holy Week, de Andrei Cohn, poate fi văzut în premieră la Constanța, marți, 29 octombrie, ora 19:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin”.
 
Citește și:
Proiectul „Portretul satului dobrogean” se încheie la Centrul „Jean Constantin” Constanța cu lansarea unui album de cărți poștale din Dobrogea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii