Sărbătoare în familie, pe note muzicale, în compania cornului și a pianului (galerie foto)
Sărbătoare în familie, pe note muzicale, în compania cornului și a pianului (galerie foto)Cei doi protagoniști ai serii, soții Natalia și Nicolae Gribinic, alături de mezinul familiei, Cezar, de o parte, și, de cealaltă parte, publicul foarte numeros, în mijlocul căruia s-a aflat și fiul cel mare, Ștefan, au comunicat permanent prin emoții transpuse prin muzică și generate de muzică.
Programul a fost unul complex, cu lucrări de Danzi - „Sonata pentru corn și pian“, Breval - „Rondo“, Strauss - „Nocturna“, Popa - „Joc“ și Schuman - Serenadă, Adagio și Allegro, iar nota de umor și relaxare a fost dată de trombonistul Valeri Baran, care a prezentat programul serii în stilu-i savuros și inconfundabil.
„Programul a fost foarte greu, de aceea era nevoie de o pauză între piese, pentru ca spectatorul să înțeleagă și ce se cântă, și ca artistul să se poate odihni, deoarece, pentru un suflător, să cânte încontinuu o oră este foarte mult. Atunci am găsit această formă de prezentare, deoarece ne-am propus să nu facem un recital academic, ci unul mai... spumos, mai pe înțelesul tuturor“, a spus Valeri Baran.
Muzica, în impas: „Va fi secetă!“
Amfitrionul serii a strecurat printre... notele de umor problemele cu care se confruntă breasla instrumentiștilor, în general, cum ar fi lipsa de interes a tinerilor - justificată, de altfel, de mersul societății -, care nu mai au chemare pentru studierea instrumentelor muzicale.„Tinerii nu se mai îndreaptă către muzică. Un fenomen îngrijorător, pe care îl știu de la Conservatorul din București, este că cei care intră acolo și termină nu mai profesează. Orchestrele sunt depopulate și nu ai cu cine să înlocuiești oamenii. Va fi secetă în sectorul acesta de activitate! Violoniști ar mai fi, probabil și percuționiști. Dar suflători la lamă grea: corn, trompetă, trombon, tubă... La Constanța, clase de trombon nu mai sunt din 1991-1992. Și în acest fel nu avem cum să întinerim orchestra, cum să facem alte formații pe care să le punem la treabă, să le poată asculta publicul. Asistăm la o defrișare care se poate vedea în orice sector de activitate. Dar nu vreau să intru în politică“, a spus cu amărăciune Valeri Baran.
Recitalul soților Gribinic a fost un mare succes, judecând nu doar după intensitatea aplauzelor, ci și după numărul impresionant de flori primite de soții Gribinic.
Un nou pianist
„Sunt bucuroasă și îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-am convins pe soțul meu să pregătim acest recital, despre care eu pot spune că a fost o reușită. Îi mulțumim enorm colegului și bunului nostru prieten Vali Baran, care ne-a ghidat acest recital, gest foarte benefic pentru noi. Mulțumim și doamnei director Daniela Vlădescu, deoarece datorită dumneaei se susțin aceste seri camerale, pe care le consider importante pentru publicul constănțean. Ne acordă încredere și ne dă oportunitatea de a ne transpune emoțiile și trăirile prin cântec, prin interpretare. E un gen de muzică mai... intim, publicul fiind mai apropiat de artiști. M-am bucurat enorm că am avut copii printre spectatori, deoarece pentru ei noi cântăm, deoarece viitorul este important. După cum a spus domnul Baran, în ziua de azi copiii stau pe tablete și este important să-i educăm prin aceste concerte, să prindă dragoste de muzică, de frumos“, a spus pianista Natalia Gribinic.
De altfel, însuși mezinul familiei, Cezar, în vârstă de șapte ani, a oferit un microrecital prezentând „Marș“, de Schumann.
„A fost surprinzător că el și-a dorit să cânte. Este pasionat. Este elev la Școala Populară, a mai avut două concerte, dar e prima dată când cântă într-un teatru. Celălalt băiat, Ștefan, face baschet de performanță, este alegerea lui. Încercăm să-l îndreptăm și spre muzică, dar îl lăsam să-și urmeze drumul. Îi place muzica, a apărut și în spectacole. Ambii, și cel mic și cel mare, au crescut în această atmosferă“, a precizat mama sa.
„Sprijinul și profesionalismul soției mele m-au motivat“
„Sper că am plăcut publicului. Nu a fost ușor. Una e să fii în orchestră, într-un colectiv de 50-60 de persoane, și altceva este să fii expus ca solist în față. Programul pentru acest recital a fost format din lucrări noi, pe care niciodată nu le-am cântat. De aceea am avut emoții, însă sprijinul și profesionalismul soției mele m-au motivat să dau ce am eu mai bun“, a spus și Nicolae Gribinic.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
O dramă verdiană și o călătorie muzicală în Rusia, în weekend, la Teatrul „Oleg Danovski“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp