Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare la Mangalia - Unirea Basarabiei cu România

ro

27 Mar, 2017 18:36 4611 Marime text
„99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, așa s-a numit simpozionul organizat, luni, 27 martie, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, cu prilejul Zilelor Porților Deschise, de către Filiala Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, Colegiul Economic Mangalia, Asociația de Balcanistică și Slavistică din România și Muzeul „Callatis“.

Gazda manifestării, profesor documentarist Ibolya Negoiță, a vorbit despre importanța zilei de 27 martie în istoria românilor și a menționat că actualul Colegiu Economic este cel mai vechi liceu din Mangalia, continuând profilul Gimnaziului Teoretic din Cavarna, care a fost transferat la Mangalia, între 1940-1952, după cedarea Cadrilaterului.

Istoria Basarabiei, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, a fost prezentată de președintele filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, cercetătorul științific  dr. Sorin Marcel Colesniuc, care a descris momentele istorice dersfășurate în anii 1917 - 1918, evenimente care, după 106 ani de ocupație străină, au dus la revenirea Basarabiei în granițele ei firești, România.

Unirea Bucovinei de Nord cu România, zi de sărbătoare națională?

 

„Este lăudabil faptul că deputații din Parlamentul României au adoptat, în urmă cu două săptămâni, un proiect de lege prin care ziua de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu România, a devenit sărbătoare națională. Așadar, o altă zi foarte importantă din istoria românilor, pe care noi am sărbătorit-o, deseori, la Muzeul Callatis a devenit, recent, sărbătoare națională. La fel, ziua de 14 noiembrie a declarată, în urmă cu doi ani, sărbătoare națională, aceasta reprezentând ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la statul modern român. Ziua de 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România, este sărbătorită, încă din anul 1990, ca zi națională a României. Prin urmare, ar fi de dorit ca Parlamentul României să declare și ziua unirii Bucovinei de Nord cu România - 28 noiembrie - zi de sărbătoare națională. Și, pentru că anul viitor vom sărbători centenarul desăvârșirii unității naționale, menționez că una dintre marile dorințe ale românilor, de pe ambele maluri ale Prutului, este ca Basarabia să se unească, din nou, cu România. Acest vis va rămâne, deocamdată, consider eu, doar un deziderat“, a spus dr. Sorin Marcel Colesniuc.



Președintele onorific al filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, prof. Emil Corneliu Ninu, a prezentat succint legăturile culturale, de-a lungul timpurilor, a românilor de-o parte și de alta a Prutului, presărându-și discursul cu nume precum: Mihai Eminescu, Constantin Dobrogeanu Gherea, Constantin Stere, Lia Basarabescu, Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

La activitate au fost prezenți mai mulți profesori ai Colegiului Economic Mangalia: Simona Ciobănel (director), Cornelia Tănase (director adjunct), Nicoleta Nicolaescu, Simona Bocâncă, Monica Mihalcea, Anișoara Teodorescu, Mihai Sandu, dar și profesori, care au venit împreună cu elevii, de la: Școala Gimnazială Nr. 1 Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 2 „Sf. Andrei“ Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 3 Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 5 „Gala Galaction“ Mangalia, precum și profesori și elevi de la școlile gimnaziale din: Pecineaga, Albești, Dulcești, Moșneni.

Sursă foto: Sorin Marcel Colesniuc

Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • E. C. Ninu 28 Mar, 2017 10:50 O activitate si o zi incarcate de evenimente deosebite, intr-un liceu de elita al Mangaliei. O precizare doresc a se face: numele scriitorului mentionat este I. A. Bassarabescu.