Sarbatoarea bucuriei, la evrei
Sarbatoarea bucuriei, la evrei
28 Sep, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
1011
Marime text
Evreii comemoreaza, incepand de joi, pelerinajul de 40 de ani prin desert catre Tara Sfanta.
Sarbatoarea, numita Sucot, este celebrata in acest an intre 27 septembrie si 3 octombrie, perioada in care, potrivit traditiei, evreii trebuie sa locuiasca in corturi, numite sukkah.
Peretii colibelor sunt construiti din lemn sau din panza, iar tavanul este facut din crengi taiate. Potrivit traditiei, trebuie lasate gauri intre crengi pentru ca oamenii dinauntru sa poata vedea stelele.
Toate mesele trebuie mancate in sukkah si ele vor incepe cu o binecuvantare speciala. De asemenea, se binecuvanteaza palmierul, mirtul, salcia si lamaiul.
Sucot are o semnificatie istorica, dar si una legata de ciclul naturii, de activitatile agricole. De aceea, Sucot apare si ca sarbatoarea bucuriei, veseliei, iar in cartile vechi ea figureaza ca singura sarbatoare importanta.
Sucot apare, in acest context, ca sarbatoare a recunostintei fata de natura milostiva, creata si daruita de Dumnezeu omului.
"In ziua intai, sa luati fructe din pomii cei frumosi, ramuri de palmieri, ramuri de copaci infrunziti si de salcii de rau si sa va bucurati inaintea Domnului, Dumnezeului vostru, sapte zile”, recomanda scripturile.
Traditia se mai pastreaza prin impodobirea corturilor cu fructe naturale sau confectionate din hartie colorata si prin importanta liturgica si simbolica a celor patru specii de plante caracteristice acestei sarbatori, palmier, mirt, salcie si lamai.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii