#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“
#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră: Interviu cu dr. Doina Păuleanu
13 Jun, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4581
Marime text
Timp de două săptămâni, cotidianul ZIUA de Constanţa, în calitate de partener media într-un proiect cultural inedit, a oferit cititorilor săi ocazia de a-i cunoaşte, rând pe rând, prin intermediul unor mini-interviuri realizate de drd. Anastasia Stoiciu, pe toţi cei 30 de expozanţi portretizaţi de prof. univ. dr. Florin Stoiciu. Care vor deveni protagoniştii expoziţiei-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză” al cărei vernisaj va avea loc mâine la Muzeul de Artă, de la ora 13.
Astăzi încheiem acest „tur de forţă” generos cu interviurile oferite de două personalităţi ale culturii româneşti, în persoana academicianului Răzvan Theodorescu și a dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Gândurile acesteia despre expoziție le puteți afla în cele ce urmează.
- Doina Păuleanu, care este legătura ta cu Florin Stoiciu şi cu expoziţia-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, la care participi?
- Legătura mea cu expoziţia-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză” - dar multe manifestări organizate de Muzeul de Artă au calităţi care le pot conferi caracterul de eveniment - este directă. Sunt de câţiva ani alături de Florin Stoiciu în organizarea/găzduirea expoziţiilor care adună artişti/personalităţi culturale din Constanţa şi Bucureşti. Trebuie spus că graficianul este neobosit, iar entuziasmul şi prestigiul său îi conferă acces direct la creatori şi opere altminteri greu accesibile. Temele alese sunt, de fiecare dată, incitante, interesante, originale, având şi vădit caracter didactic.
Pentru mine, provocarea este de ordin vizual - va fi un adevărat spectacol plastic - dar face parte şi dintr-un domeniu pragmatic, mai puţin obişnuit; m-am gândit imediat cum s-ar conserva în timp aceste opere, estimând gradul de dificultate al unor probleme de depozitare şi conservare.
- Ce reprezintă pentru tine Constanţa (Dobrogea)? Un mesaj...
- Ce reprezintă pentru mine Constanţa? Genius loci, spaţiul mirabil pe care l-am ales (sunt din Braşov) şi care m-a îndemnat, aproape m-a constrâns prin unicitate, să-i dedic mai multe cărţi, care înseamnă ani de muncă din viaţa mea. Recent, am terminat încă un volum - va avea nu mai puţin de 500 de pagini, se numeşte Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanţei, este în curs de apariţie la Monitorul Oficial şi va avea lansarea în luna septembrie.
...Un mesaj pentru Constanţa; deşi sunt un om modest, îmi permit să mă autocitez, pentru că am meditat îndelung, scriind de doi ani această carte, la istoria şi prezentul oraşului nostru, dar şi la relaţia de iubire pe care o am cu urbea marină; este, de fapt, finalul volumului anunţat: după ce informez în premieră publicul despre o serie de donaţii făcute oraşului nostru de Krikor Zambaccian, notez în continuare: Un text scris de Hortensia Papadat-Bengescu, trăitoare la Constanţa o seamă de ani în perioada interbelică, ar putea explica asemenea demersuri: „În alchimia acestui oraş, avid şi cumulard de bunuri, există şi gena alterităţii”; aici, cu siguranţă, „o parte a interesului şi probabil cea care putea fi dăunătoare, e abstrasă [...] de iubirea pentru oraşul Mării, de vecinătatea elementului suveran al apelor”. Aducând lauda cuvenită, daniilor făcute de colecţionar de-a lungul vieţii, încheiem capitolul, dar şi istoriile peninsulei misterioase printr-un citat din Stendhal, preluat de Zambaccian pentru a evoca oraşul port în care s-a născut; romancierul afirma convins, donatorul nabab credea, iar noi sperăm în actualitatea cuvintelor sale: „La proximité de la mer détruit la petitesse”.
- În final, lansează o invitaţie la vernisajul de mâine!
- Eu cred că locuitorii oraşului nostru au deschidere către manifestările culturale, nu trebuie să le creăm noi acest gust. Putem să-l nuanţăm, să-l diversificăm, să-i oferim manifestări culturale de ţinută şi nivel (există o dialectică a cererii şi ofertei); în asemenea situaţii, răspunsul publicului va fi - am această convingere - adecvat, după cum s-a văzut şi în alte, repetate rânduri.
Pot să le reamintesc vizitatorilor potenţiali ai muzeului şi expoziţiei o constatare celebră a pictorului francez Dominique Ingres (1780 - 1867), unul dintre cei mai mari desenatori ai lumii: „Desenul este probitatea artei”.
Despre Doina Păuleanu
Directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu (71 ani) este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” - Bucureşti (astăzi Universitatea de Artă Bucureşti), secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971.
Doctor în istorie, dr. Păuleanu este una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa, cunoscut drept un profesionist în domeniu. Criticul de artă a publicat, de-a lungul timpului, mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural: „Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic” (2010), „Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel Constanţa” (2008), „Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii” (2005), „Constanţa. Aventura unui proiect european” (2003), „Moscheea regală Carol I Constanţa” (2010), „Cazinoul din Constanţa”.
De menţionat este că Doina Păuleanu a fost distinsă în timp cu numeroase premii, printre care se numără Chevalier de L Ordre des Arts et des Lettres, în 2008, Premiul Gh. Oprescu pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române în 2005, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, în 2004, Premiul naţional de muzeologie „Margareta Sterian”, în 2004.
Citeşte şi:
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii