Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Valeriu Sepi (Phoenix) - „Trăitor fiind în Asia de Sud-Est, sunt mândru să expun cu artişti recunoscuţi ai neamului“

ro

10 Jun, 2019 00:00 3130 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanţa. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziţiei.


 
- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu  şi cu expoziţia-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, la care participi?
 
- „Gestul în desen“ nu reprezintă doar un eveniment cultural, bine acceptat acum, ci o „vocaţie spirituală“ care ne defineşte pe noi ca „oameni“ de la începuturile creaţiei noastre, ca specie ruptă din zeitate! Noi, creatorii, am lăsat urme în piatră, în bronz, fier, lemn şi papirus sau pânză, dar gramatica fiecărui proiect începe ca un desen, ca materializare a ideii! Pentru mine, această expoziţie reprezintă o reîntoarcere la acele origini spirituale, acolo unde, pentru cei aleşi, la început a fost „Cuvântul“, iar pentru noi a fost şi rămâne „Desenul“.
 
- Ce reprezintă pentru tine Constanţa (Dobrogea)?
 
- Ca bănăţean din Banatul Montan, Constanţa a reprezentat şi reprezintă o poartă albastră nemărginit deschisă tuturor influenţelor antice şi chiar celor ale Orientului de la Călăreţul Trac, la Ovidiu, până la noi, aceştia care ne străduim să ducem mai departe această mândrie a întregirii neamului prin artă universală.
 
- În final, lansează o invitaţie la vernisajul de pe 14 iunie!
 
- Sper ca prin această expoziţie să readucem în actualitate adevăratele valori ale „gestului artistic“, al desenului care ne leagă de prima semnătură a creaţiei artistice. Pe Florin Stoiciu îl cunosc şi îl apreciez ca grafician şi pictor de mult timp şi această relaţie s-a dezvoltat într-o profundă prietenie atât profesională, cât şi spirituală.

 
Trăitor fiind în Asia de Sud-Est, mă bucur şi sunt mândru să expun cu artişti recunoscuţi ai neamului şi vă invit să luaţi parte la acest demers.
 
Despre Valeriu Sepi
 
Născut pe 1 noiembrie 1945 la Reşiţa, Valeriu Sepi şi-a petrecut copilăria la Vălcani, o localitate bănăţeană de lângă graniţa cu Iugoslavia. Numele său era cunoscut de-a lungul ţării încă de atunci, datorită unchiului Graţian Sepi, fotbalist în legendara echipă Ripensia Timişoara şi căpitan al „naţionalei” de fotbal. Valeriu însuşi a fost polisportiv, pasionat de atletism, canotaj şi box. După ce a absolvit Politehnica din Reşiţa, şi-a îndreptat atenţia înspre arta plastică la Timişoara, unde i-a avut profesori şi mentori pe Leon Vreme, Peter Jecza sau Deliu Petroiu. În 1968 i se alătură lui Nicu Covaci şi Josef Kappl în „Phoenix” concepând afişe pentru albumele formaţiei şi cântând la percuţie pe instrumente construite de el: capre sau tobe din piele de viţel. De aici s-a ales cu supranumele de „căprarul de la Phoenix”.
Studii: Facultatea de Arte - Universitatea de Vest Timişoara  
Activitate de muzician: percuţionist - Phoenix
Expoziţii: Prima expoziţie personală - 1971, Muzeul de Artă Timişoara.

A expus în Germania (Heidelberg, Aachen), Singapore, Australia, Malaezia, Indonezia, Brazilia, Timişoara, Gărâna, Reşiţa. Artă: Decoraţie Casa Tineretului, împreună cu sculptorul Peter Jecza. Mozaic la Universitatea de Vest din Timişoara, cu Leon Vreme, Adalbert Luca, Sulea Gorj.  
Afişele festivalurilor de rock şi jazz din Timişoara între 1967-1986. Grafica şi designul albumelor Phoenix.   
A primit titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei de la primarul Gheorghe Ciuhandu.
 
Citeşte şi:
 

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Interviu cu acad. Eugen Mihăescu - „Expoziția «Gestul în desen» este o întâlnire cu prietenii, ca să împărtășim ceva împreună cu publicul“

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Sofia Ovejan - „Florin Stoiciu este o verigă importantă între tânăra generație de artiști și cei deja consacrați“

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Emilia Kiss - „În expoziția «Gestul în desen» veți regăsi și toate senzațiile pe care le poartă viață“ (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii