Sceptrul lui Ștefan Bocskai, Principe al Transilvaniei, piesă din colecția MNIR
Sceptrul lui Ștefan Bocskai, Principe al Transilvaniei, piesă din colecția MNIR
28 Jul, 2024 08:20
ZIUA de Constanta
641
Marime text
- Sceptrul lui Ștefan Bocskai (1557-1606), Principe al Transilvaniei (1605-1606) este o piesă din colecția Muzeului Național de Istorie a României din epoca modernă timpurie, începutul secolului al XVII-lea.
Aflat în colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), sceptrul este de tip buzdugan, realizat din lemn și alcătuit dintr-o măciulie sferică și un mâner. Măciulia este învelită în email de culoare albastră şi apoi acoperită cu un strat de argint aurit traforat cu motive vegetale. Metalul a fost turnat sub forma a două semisfere, unite, la mijlocul măciuliei, printr-o bandă pe care se pot vedea, gravate, două iniţiale, aparţinând probabil meşterului: un „H” înscris într-un „C”. În vârful măciuliei se găsește o semisferă de mici dimensiuni, cu baza în jos, care este acoperită, de asemenea, cu email și argint aurit traforat și este surmontată de un vârf de săgeată din argint aurit.
Potrivit MNIR, mânerul, care în trecut era parțial îmbrăcat în catifea, prezintă în porțiunile superioară, mediană şi inferioară câte un manşon cu aceeaşi decoraţie ca a măciuliei (email albastru şi foaie metalică traforată).
Pe capătul mânerului este gravată, în relief plat, stema familiei Bocskai: într-un scut rectangular cu bază ascuțită, ce este înconjurat de un dragon cu coada încolăcită în jurul gâtului, apare un leu rampant orientat spre stânga și ținând în laba dreaptă o săgeată cu vârful îndreptat în sus. Deasupra scutului apare anul „1605”.
Sceptrul este din argint aurit, lemn, turcoaze, email
Technica de realizare a acestuia, prin ciocănire, cizelare, emailare, șlefuire.
Această piesă deosebită poate fi admirată în expoziția temporară „Capodopere din patrimoniul MNIR", deschisă pentru publicul vizitator.
Citește și
Muzeul Național de Istorie a RomânieiÎncepând cu luna august, micro-expoziția „Leul de hârtie - biletele Ministerului Finanțelor (1919-1920)” poate fi vizitată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii