Scriitor „adoptat” de Constanța Pavel Chihaia, autorul unor scrieri de referință pentru înscrierea valorilor românești în circuitul valorilor universale
Scriitor „adoptat” de Constanța: Pavel Chihaia, autorul unor scrieri de referință pentru înscrierea valorilor
16 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1237
Marime text
- A început clasele primare în orașul de la malul mării, a învățat apoi la Liceul „Mircea cel Bătrân”, iar studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Litere din cadrul Universității București
- Din cauza convingerilor sale politice, scriitorul a avut parte de mai multe arestări, condamnări la închisoare și a primit interdicția de a publica
- După Revoluția din 1989, a revenit frecvent în România, unde a publicat studii și interviuri în „Jurnalul literar”, „România literară”, „Vatra”, „Luceafărul”
Scriitorul Pavel Chihaia s-a născut în anul 1922, pe data de 23 aprilie, în orașul Corabia, județul Olt.
După decesul mamei sale, Elena, Pavel Chihaia, în vârstă de patru ani la momentul respectiv, a fost luat în grijă de mătușă (sora tatălui său, Ion), care locuia în Constanța.
A început clasele primare în orașul de la malul mării, a învățat apoi la Liceul „Mircea cel Bătrân”, iar studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. De menționat este că în timpul perioadei de licean, Pavel Chihaia și-a descoperit înclinația spre literatură și a debutat cu schițe pentru revista liceului. În timpul facultății pe care a absolvit-o în 1944, el a scris cronici literare și plastice.
Între anii 1945 – 1948, a lucrat în Direcția Generală a Teatrelor condusă de Petru Comarnescu. Tot atunci, a scris piesele de teatru „Viața ascunsă” și „La farmecul nopții”.
S-a alăturat organizației „Mihai Eminescu”, din care mai făceau parte și alți scriitori care s-au opus sovietizării României precum: Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, Constant Tonegaru, Iordan Chimet, Dinu Pillat.
Din cauza convingerilor sale politice, scriitorul a avut parte de mai multe arestări, condamnări la închisoare și a primit interdicția de a publica. Astfel, el s-a rezumat doar la a traduce poeme englezești la scrieri care nu au mai văzut lumina tiparului.
În anul 1958, George Oprescu l-a angajat la Secția Medievală a Institutului de Istorie a Artei, pe post de cercetător – ajutor. A publicat studii de cultură medievală în revistele „Biserica Ortodoxă Română”, „Glasul Bisericii”, „Studii de cercetări și istoria artei”.
La începutul anilor `70, Pavel Chihaia s-a înscris pentru doctorat la Universitatea din Sorbona – catedra de Artă și Arheologie. Teza de doctorat a susținut-o în anul 1973.
Peste cinci ani, scriitorul a fugit din România în Germania, unde a cerut azil politic. Acolo, a participat la ședințele Institutului Românesc din Freiburg, susținând și publicând comunicări științifice. De asemenea, a fost colaborator al postului de radio „Europa Liberă”.
După Revoluția din 1989, a revenit frecvent în România, unde a publicat studii și interviuri în „Jurnalul literar”, „România literară”, „Vatra”, „Luceafărul”.
Ca recunoaștere a deosebitei activități literare, editura constănțeană „Ex Ponto” i-a tipărit întreaga operă (Opera omnia), ceea ce a reprezentat un demers impunător pentru scriitorul Pavel Chihaia, care a abordat o varietate de genuri, multe fiind scrieri de referință pentru înscrierea valorilor românești în circuitul valorilor universale. Redactarea a început din anul 2010.
Redăm acum volumele publicate de-a lungul vieții de Pavel Chihaia: „La farmecul nopții”, „Blocada”, „Din cetățile de scaun ale Țării Românești”, „Les idees d`immortalite et decomposition dans l`art du Moyen Age”, „De la Negru Vodă la Neagoe Basarab. Interferențe literar-artistice în cultura românească a evului de mijloc”, „Sfârșit și început de ev. Reprezentări de cavaleri la începuturile Renașterii”, „Tradiții răsăritene și influențe occidentale în Țara Românească”, „Fața cernită a libertății – Douăzeci de convorbiri la Europa liberă”, „Treptele nedesăvârșirii”, „Mărturisiri din exil”, „Țara Românească între Bizanț și Occident”, „Itinerarii artistice. Lecturi despre Țările Române în Evul Mediu”, „Orizont Medieval”, „Artă medievală. 5 volume”, „Legendele unei lumi posibile”, „Înfăpturi pontice”, „Scrieri din țară și din exil. 3 volume”.
Pavel Chihaia a trecut în neființă la vârsta de 97 de ani, într-o zi de 17 iunie 2019, la Munchen.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii