Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:53 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitor „adoptat” de Constanța Pavel Chihaia, autorul unor scrieri de referință pentru înscrierea valorilor românești în circuitul valorilor universale

ro

16 Jun, 2024 17:00 1316 Marime text
  • A început clasele primare în orașul de la malul mării, a învățat apoi la Liceul „Mircea cel Bătrân”, iar  studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Litere din cadrul Universității București
  • Din cauza convingerilor sale politice, scriitorul a avut parte de mai multe arestări, condamnări la închisoare și a primit interdicția de a publica
  • După Revoluția din 1989, a revenit frecvent în România, unde a publicat studii și interviuri în „Jurnalul literar”, „România literară”, „Vatra”, „Luceafărul”
 
Scriitorul Pavel Chihaia s-a născut în anul 1922, pe data de 23 aprilie, în orașul Corabia, județul Olt.
 
După decesul mamei sale, Elena, Pavel Chihaia, în vârstă de patru ani la momentul respectiv, a fost luat în grijă de mătușă (sora tatălui său, Ion), care locuia în Constanța.
 
A început clasele primare în orașul de la malul mării, a învățat apoi la Liceul „Mircea cel Bătrân”, iar  studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. De menționat este că în timpul perioadei de licean, Pavel Chihaia și-a descoperit înclinația spre literatură și a debutat cu schițe pentru revista liceului. În timpul facultății pe care a absolvit-o în 1944, el a scris cronici literare și plastice.
 
Între anii 1945 – 1948, a lucrat în Direcția Generală a Teatrelor condusă de Petru Comarnescu. Tot atunci, a scris piesele de teatru „Viața ascunsă” și „La farmecul nopții”.
 
S-a alăturat organizației „Mihai Eminescu”, din care mai făceau parte și alți scriitori care s-au opus sovietizării României precum: Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, Constant Tonegaru, Iordan Chimet, Dinu Pillat.
 
Din cauza convingerilor sale politice, scriitorul a avut parte de mai multe arestări, condamnări la închisoare și a primit interdicția de a publica. Astfel, el s-a rezumat doar la a traduce poeme englezești la scrieri care nu au mai văzut lumina tiparului.
 
În anul 1958, George Oprescu l-a angajat la Secția Medievală a Institutului de Istorie a Artei, pe post de cercetător – ajutor. A publicat studii de cultură medievală în revistele „Biserica Ortodoxă Română”, „Glasul Bisericii”, „Studii de cercetări și istoria artei”.
 

La începutul anilor `70, Pavel Chihaia s-a înscris pentru doctorat la Universitatea din Sorbona – catedra de Artă și Arheologie. Teza de doctorat a susținut-o în anul 1973.
 
Peste cinci ani, scriitorul a fugit din România în Germania, unde a cerut azil politic. Acolo, a participat la ședințele Institutului Românesc din Freiburg, susținând și publicând comunicări științifice. De asemenea, a fost colaborator al postului de radio „Europa Liberă”.
 
După Revoluția din 1989, a revenit frecvent în România, unde a publicat studii și interviuri în „Jurnalul literar”, „România literară”, „Vatra”, „Luceafărul”.
 
Ca recunoaștere a deosebitei activități literare, editura constănțeană „Ex Ponto” i-a tipărit întreaga operă (Opera omnia), ceea ce a reprezentat un demers impunător pentru scriitorul Pavel Chihaia, care a abordat o varietate de genuri, multe fiind scrieri de referință pentru înscrierea valorilor românești în circuitul valorilor universale. Redactarea a început din anul 2010.
 
Redăm acum volumele publicate de-a lungul vieții de Pavel Chihaia: „La farmecul nopții”, „Blocada”, „Din cetățile de scaun ale Țării Românești”, „Les idees d`immortalite et decomposition dans l`art du Moyen Age”, „De la Negru Vodă la Neagoe Basarab. Interferențe literar-artistice în cultura românească a evului de mijloc”, „Sfârșit și început de ev. Reprezentări de cavaleri la începuturile Renașterii”, „Tradiții răsăritene și influențe occidentale în Țara Românească”, „Fața cernită a libertății – Douăzeci de convorbiri la Europa liberă”, „Treptele nedesăvârșirii”, „Mărturisiri din exil”, „Țara Românească între Bizanț și Occident”, „Itinerarii artistice. Lecturi despre Țările Române în Evul Mediu”, „Orizont Medieval”, „Artă medievală. 5 volume”, „Legendele unei lumi posibile”, „Înfăpturi pontice”, „Scrieri din țară și din exil. 3 volume”.

 
Pavel Chihaia a trecut în neființă la vârsta de 97 de ani, într-o zi de 17 iunie 2019, la Munchen.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii