Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:15 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu - „Constanţa mai are încă foarte mult de lucru la capitolul cultură!” (galerie foto)

ro

30 Mar, 2016 00:00 4992 Marime text


Celebrul scriitor Ovidiu Dunăreanu şi-a lansat, ieri, la Constanţa, romanul „Lumina îndepărtată a fluviului”. Evenimentul a strâns zeci de constănţeni iubitori de literatură, printre care s-au numărat cadre universitare, oameni politici, scriitori, elevi şi studenţi, bibliotecari, astfel încât aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” Constanţa (BJC), locul unde a avut loc evenimentul, a devenit neîncăpătoare.  Prezentarea romanului a fost făcută de criticul literar şi profesorul universitar doctor Angelo Mitchievici, iar lansarea a fost moderată de directorul BJC, Corina Apostoleanu.

Complexul roman este o capodoperă dedicată Ostrovului, locurilor de pe malul Dunării, dar şi Dobrogei. Potrivit criticului literar Angelo Mitchievici, romanul prezintă o lume uitată, redesenează atmosfera Ostrovului, fiind mai mult decât o monografie a satului dunărean. De altfel, volumul semnat de Ovidiu Dunăreanu prezintă un mod de viaţă diferit în raport cu o lume sacră. Fragmente din roman au fost publicate în mai multe reviste de cultură din ţară.
 
În paginile volumului, animalele, locurile şi oamenii vorbesc, fiecare element având o identitate proprie.
 

„Citind romanul, afli istoria unui loc, a unei epoci şi a Dobrogei. Cartea este o încercare de a prinde ceva ce nu se lasă prins, de a prinde tocmai acest inefabil, o lume imprecisă, volatilă, îndepărtată şi foarte fragilă. Citind cartea, vezi că aproape nu există entitate care să nu aibă voce. De exemplu, un capitol este dedicat unei case, care ne vorbeşte despre istoria sa”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici.

 

Directorul BJC - „Această lumină îndepărtată a fluviului poate fi oriunde şi oricând”

 

„Mă bucur să văd că iubitorii de literatură au venit în număr mare astăzi. Este un eveniment important pentru autor, pentru editură şi pentru noi, gazdele. Ovidiu Dunăreanu este scriitorul care a fost şi bibliotecar o bună bucată de vreme. De această dată, ne propune un roman cu un titlu care ne duce cu gândul spre un timp fără vârstă. Această lumină îndepărtată a fluviului poate fi oriunde şi oricând, chiar dacă, citind romanul, ne dăm seama că este vorba despre fluviul Dunărea, iar tot ce se întâmplă în carte se află în jurul fluviului. Ostrovul este poate pentru prima dată prezent ca personaj  într-o carte”, a afirmat, în cadrul evenimentului,  directorul BJC, Corina Apostoleanu.



 
Autorul nu a dorit să vorbească foarte mult despre cartea sa, însă a făcut referire la condiţia scriitorului în România, care se află pe un drum al „singurătăţii”, în care va avea nevoie de prieteni. Dunăreanu a ţinut să vorbească şi despre faptul că oraşului Constanţa îi lipseşte cultura.
 

„Sunt impresionat de prezenţa dumneavoastră aici, pentru că este un moment de solidaritate din partea tuturor faţă de acest oraş, care stă cu fundul înspre două locuri fundamentale: spre o entitate cosmică, care este marea, şi spre una care ne poate defini, care este cultura română. Constanţa mai are încă foarte mult de lucru la capitolul cultură!”, a declarat Ovidiu Dunăreanu.

 
Acesta a mai spus că este fericit că şi-a îndeplinit o promisiune faţă de sine, aceea că, în cei 25 de ani în care a fost bibliotecar al BJC, a „scotocit” în toate depozitele de cărţi ale bibliotecii, pentru a găsi toate informaţiile despre Dobrogea anului 1800, fapt care l-a ajutat în crearea unui spaţiu al ficţiunii, transpus astăzi în volumul de faţă. Cu această ocazie, scriitorul a atras atenţia asupra faptului că România nu a mai dat, în ultimii ani, niciun mare scriitor.
 

„Cartea este realizată polemic. Nu gust această literatură a generaţiilor mai tinere. Sunt şi autori rezonabili printre ei, dar vă întreb: în afara lui Cărtărescu, aţi mai văzut apărând pe firmamentul literaturii române nume precum Marin Preda, Dumitru Radu Popescu, Fănuş Neagu etc.? Unde sunt aceştia?”, a întrebat, retoric, Ovidiu Dunăreanu.

 
La finalul evenimentului, mai mulţi constănţeni au ţinut să citească poezii dedicate autorului, în semn de respect faţă de acesta, şi să primească un autograf din partea lui. Facem precizarea că romanul a mai fost lansat şi în oraşul Călăraşi.

Despre Ovidiu Dunăreanu

Scriitorul s-a născut la Arad, la data de 21 februarie 1950, dar şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa pe malul Dunării, în comuna constănţeană Ostrov. Timp de peste două decenii, a fost bibliotecar al BJC. Ovidiu Dunăreanu a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, specialitatea Bibliologie - Biblioteconomie. Din 1990 şi până în 2003, a lucrat în redacţia revistei „Tomis”. În toamna lui 2003, a fondat, alături de Ioan Popişteanu, Nicolae Rotund şi Ileana Marin, revista de cultură „Ex Ponto”, Dunăreanu fiind, de atunci, redactorul-şef al acestei prestigioase publicaţii constănţene.

 
Printre cărţile pe care Ovidiu Dunăreanu le-a semnat de-a lungul timpului se numără: „Preludii epice” (1990, volum colectiv), „Vânzătorul de enigme” (1993), „Cu bucuria în suflet” (1995), „Scriitori de la Tomis” (1997), „Convorbiri pontice” (1998), „Corabia de fildeş” (2000), „Întâmplări din anul şarpelui” (2003), „Vaporul la amiază” (2004), „Concert la patru mâini” (2005) şi „Vitralii” (2006).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii