Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se anunță o lună de poveste! Muzică simfonică, de film și hituri pop-rock pe faleza Cazinoului Constanța

ro

29 Jul, 2017 00:00 7286 Marime text
Se anunță o lună de poveste pe faleza Cazinoului din Constanța. Seară de seară, din 29 iulie până pe 27 august, în adierea răcoroasă a brizei, într-un loc de vis, pe unde în fiecare zi se plimbă sute de constănțeni și turiști de toate vârstele, muzica simfonică și de film, dar și hiturile pop-rock, reorchestrate de dirijorul Răzvan Metea, se vor contopi perfect cu zgomotul valurilor ce se sparg la țărm. 
 
Magia este posibilă datorită orchestrei simfonice Bigg Dimm a’Band a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, sub bagheta lui Răzvan Metea, care va performa în cadrul proiectului „Sunset Sea-mphony 2017“, lansat de Rusu I. Georgiana P.F.A. și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.
 
Seria celor 31 de evenimente muzicale va debuta pe 29 iulie, chiar de ziua de naștere a Georgianei Rusu, în apropierea grupului statuar „Pescarii“, de Cornel Medrea, din vecinătatea Cazinoului Constanța, cu un dublu concert, de la orele 19.00-20.00 și 20.30-21.30. Celelalte concerte vor avea loc zilnic, între orele 20.00-21.00, cu precizarea că din cea de-a doua decadă a lunii august evenimentele se vor muta în apropierea grupului statuar Mihai Eminescu-muza Clio, realizat de Oscar Han. În caz de vreme rea, concertele vor fi mutate în zile însorite, în weekenduri.
 
Lansarea proiectului a avut loc vineri, la amiază, într-o zi ploioasă de iulie, în cadrul unei conferințe de presă, care s-a desfășurat într-o clădire istorică a Constanței, Casa Cănănău, proiectată de arhitectul Victor Stephănescu, și care, în prezent, găzduiește localul Queen Elisabeth.

Muza Eutherpe iese pe faleză

„Ne-am gândit să scoatem puțin muzica simfonică din statutul ei... închistat pentru un public elitist, aducând-o într-o zonă publică, pe faleză, într-o zonă pietonală“, a spus Sebastian Pătrunjei, în cadrul conferinței de presă.
 
„Repertoriul concertelor va fi variat, accesibil pentru publicul larg și va cuprinde piese celebre de muzică simfonică, precum și adaptări pentru interpretarea cu instrumente clasice ale unor melodii cunoscute, evergreen-uri, hituri pop-rock românești și străine, cântece cunoscute de muzică populară românească sau melodii celebre de pe coloana sonoră a filmelor. Pentru o cât mai mare diversitate muzicală și având în vedere faptul că publicul va fi în continuă schimbare, vor fi stabilite mai multe repertorii distincte a câte 60 de minute, care vor fi prezentate fără ca programul să fie același.
 
Spectacolele presupun inclusiv interacțiunea cu spectatorii: prezentarea de către dirijor a câtorva date informative despre melodiile interpretate, scurte dialoguri pe teme muzicale cu publicul și, în eventualitatea în care printre spectatori se află muzicieni doritori, invitarea acestora să susțină scurte fragmente interpretative alături de orchestra sau chiar să dirijeze orchestra pentru câteva momente“, au precizat organizatorii.

Program atractiv

Din repertoriu vor face parte „Ouverture“, de Wilhelm Tell, fragmente din „Spărgătorul de nuci“, de Ceaikovski, „Galop infernal“, de Offenbach, „Marșul toreadorilor“, din opera „Carmen“, de Bizet, „Marșul triumfal“ din „Aida“, de Verdi, „Radetzky march“, de Johann Strauss-tatăl, „Anotimpurile“, de Vivaldi, „Zborul bondarului“, de Rimski / Korsakov, „Dansul săbiilor“, de Haciaturian, „Dans ungar“, nr. 5, de Brahms, „Rondo a la turca“, de Mozart, „Rapsodia I“, de Enescu, „Hora staccato“, de Dinicu, „Balada“, de Ciprian Porumbescu, „Concertul nr. 1“, de Ceaikovski, „Simfonia nr. 5“, de Beethoven, „Ride of Valkiries“, de Wagner, „Zarathustra“, de Strauss, „Dunărea albastră“, de Johann Strauss-fiul, „Valurile Dunării“, de Ivanovici, „O, fortuna“ din lucrarea vocal-simfonică „Carmina Burana“, de Carl Orff, „Espana cani“, de Narro, „Dansul cavalerilor“, de Prokofiev, „Eine kleine nacht music“, de Mozart, „Bolero“, de Ravel, „Simfonia nr. 40“, de Mozart, „Voci de primăvară“, de Strauss, „Lacul lebedelor“, de Ceaikovski, „Moonlight sonata“, de Beethoven, „Somewhere in Time“, de Rahmaninov, „Imnul Ligii Campionilor la fotbal“, „Chariots of fire“ și „Conquest of Paradise“, de Vangelis, „The Big Country“, de Jerome Moross, „Oxygene“, Part 4, de Jarre.
 
În program se vor afla și melodii de pe coloana sonoră a filmelor „Superman“, „Rocky“, „Cei 7 magnifici“, „Războiul stelelor“, „Indiana Jones“, „The Good, the Bad and the Ugly“, „Imperiul contraatacă“, „Pirații din Caraibe“, „Misiune imposibilă“, „Top Gun“, „Pantera roz“, „Pulp Fiction“, „Back to the Future“, „Requiem for a Dream“, „Love Story“, „Nașul“.
 
Valoarea proiectului „Sunset Sea-mphony 2017“ este de 404.480 de lei, din care 334.800 de lei sunt alocați de Primăria Constanța și 70.000 de lei reprezintă contribuția inițiatorului.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fan i 29 Jul, 2017 08:10 Decat in vecinatatea Cazinoului mai bine in vecinatatea pietei Grivita (aceasta arata mai bine !).Chiar nimeni nu realizeaza ca asocierea dintre ruina Cazinoului si arta ,nu este deloc onorabila !