Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 15 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se încheie o filă de istorie 1800 de oameni au trecut pragul Muzeului de Istorie Constanța înainte de închiderea temporară

ro

15 Sep, 2024 15:49 201 Marime text

 
  • Potrivit unei postări de pe Facebook a Laviniei Dumitrașcu, cercetător științific la MINAC, în aceasta ultimă seară „acasă“, după cum spune istoricul, au vizitat Muzeul circa 1800 de constănțeni și nu numai. 

Mâine, 16 septembrie 2024, după 47 de ani, expoziția permanentă a celui mai cunoscut muzeu dobrogean se va închide, întrucât edificiul ce găzduiește Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, monument istoric, va intra într-un amplu proces de restaurare. Sediul MINAC se va muta temporar în clădirea în care s-a aflat fosta bancă BRD din central Constanței.
 
Astfel că ultima noapte de vizitare a muzeului în actuala clădire a fost ieri, 14 noiembrie, în intervalul 12:00-23:00, iar ultima zi a fost astăzi, până la ora 17.00.
 
Potrivit unei postări de pe Facebook a Laviniei Dumitrașcu, cercetător științific la MINAC, în aceasta ultimă seară „acasă“, după cum spune istoricul, au vizitat Muzeul circa 1800 de constănțeni și nu numai.
 
„Ultima noapte, acasă... 1800 de vizitatori. Cifra spune multe. Cel mai important este că vizitatorii noștri, majoritatea constănțeni, iubesc Muzeul, cladirea și, sper, și pe noi.
 
Întrebarea pusa mai de toți a fost: Când vă întoarceți? Clădirea are nevoie de reparații majore. Și, sperăm să beneficieze de o echipă ca cea de la Cazino. Specialiști, cu suflet și iubitori de istorie.
 
Și pe noi ne-a bucurat aprecierea vizitatorilor care au venit să viziteze exponatele, pentru ultima oară, pentru mult timp, în aceasta clădire. Și m-au impresionat colegii mei, mulți veniți direct de pe șantier, cu cât drag priveau și prezentau obiectele din vitrine. O sa ne fie dor. Deja ne este.
 
Ne-au fost alături - și le mulțumim - câțiva dintre colaboratorii Muzeului: dacii și romanii de la Historia Renascita, cercetași, Corul Seminarului. A fost timpul scurt de organizare. Altfel ar fi venit și mai mulți.
 
Dragilor, vă vom aștepta, curând sperăm, în noua noastră casa temporară. Să ne rugam să ne întoarcem acasă cât mai repede! Va îmbrățișez!“, a transmis pe pagina sa de Facebook Lavinia Dumitrașcu.
 
De altfel, fotografiile postate de pagina oficială de Facebook a MINAC vorbesc de la sine. (Vezi Galeria Foto).
 
Instituția avenit în întâmpinarea vizitatorilor cu o serie de activități precum:
 
- ateliere de desen și de modelaj în lut, în cadrul cărora cei mici vor putea reproduce cele mai frumoase piese din colecția muzeului (orele 12 – 17).
-prezentări istorice și proiecții video nonconformiste, reunite sub titlul Istoria spusă altfel (orele 17-22).
-tururi ghidate gratuite în expoziția de bază a muzeului, acolo unde cercetași voluntari și specialiști reputați ai MINAC le vor spune vizitatorilor povestea celor mai frumoase artefacte și a modului în care acestea au fost descoperite.
-o tombolă la care participanții vor avea șansa de a câștiga bijuterii cu simboluri și figuri misterioase, de importanță istorică.
-momente de reconstituire istorică, în cadrul cărora dacii și romanii (voluntari costumați) îi vor ajuta pe vizitatori să facă un spectaculos și bimilenar salt înapoi în timp.
-numeroase alte surprize.

 
Sursă foto: Facebook/MINAC

 
Citește și:

Penultima zi în care poate fi vizitat MINAC. De luni, muzeul se închide! (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii