Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SEAS Două comedii în care sunt implicați regizorul Andrei Măjeri și actorul Șerban Pavlu se vor juca la Constanța

ro

10 Jun, 2024 17:00 783 Marime text
  • După ce au anunțat primele două spectacole de la această ediție, organizatorii Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului continuă să informeze publicul asupra evenimentelor scenice care se vor desfășura la Constanța, în perioada 10 iulie – 8 septembrie 2024
 
După ce au anunțat primele două spectacole de la această ediție, organizatorii Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului continuă să informeze publicul asupra evenimentelor scenice care se vor desfășura la Constanța, în perioada 10 iulie – 8 septembrie 2024.
 
La sfârșit de iulie, publicul prezent la malul mării se poate delecta cu două comedii. Este vorba despre „La Academie” și „Artă”.
 
„La Academie”
 
Spectacolul adaptat după piesa Alexandrei Felseghi este programat în data de 25 iulie 2024, de la ora 21:00, în aer liber, în Grădina Tomis.
 
Aflat în portofoliul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, spectacolul reprezintă „o comedie cu accente amare, despre viața țăranilor români, în fața iminentei distrugeri a mediului lor”.
 
Actorii sunt: Ioan Crețescu – Prologul/Leontin Puiu; Cezar Amitroaiei – Primarul (Constantin Păciugă); Gheorghe Frunză – Viceprimarul (Liviu Pietricică); Sorin Ciofu – Părintele (Vasile Picioruș); Răzvan Amitroaiei – Ion, omul bun la toate de la Primărie; Gina Pătrașcu Zamfirache – Vera, secretara de la Primărie; Radu Dragoș – vecin 1; Sorin Ciofu – vecin 2; Daniela Bucătaru – vecină 3; Crenola Muncaciu – Tanti Chiva (Paraschiva Văcăruș); Ionuț Crețu/Matei Său – Tudorel și Daniela Bucătaru – Corina Rîmeș, fostă divă.
 
De scenografie și coregrafie s-au ocupat Adrian Bălan și Victoria Bucun. Regizorul este Andrei Măjeri. Redăm mai jos ce a declarat acesta cu privire la spectacol:
 
„LA ACADEMIE” este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi. Spectacolul nostru poate fi receptat ca o comedie pastorală, agrestă, bucolică, câmpenească, rustică sau rurală… Pe scurt, cu țărani. Dar poate fi și, totodată, răsturnat spre o tragedie în desfășurare. Spre un iminent cataclism.”
 
„Artă”
 
Această a doua comedie este adusă la Constanța de Teatrul Bulandra din București. Se va juca la Casa de Cultură a Sindicatelor, în data de 30 iulie, de la ora 19:00.
 
După cum menționează SEAS, „Artă” este „o comedie sănătoasă, un spectacol la care te simți bine”.
 
Adaptat după creația Yasminei Reza, „Artă” îi aduce pe scenă pe actorii: Vlad Zamfirescu (în rolul lui Marc), Șerban Pavlu (în rolul lui Serge) și Gheorghe Ifrim (în rolul lui Yvan).
 
Regia este semnată de Cristi Juncu și scenografia de Cosmin Ardeleanu.
 
„Oare cum ar reacţiona cineva dacă prietenul său cel mai bun ar face brusc o prostie atât de colosală încât ar pune sub semnul întrebării însuşi fundamentul relaţiei lor de amiciţie?
Atunci când un iubitor de artă cumpără ceea ce este la urma urmei un simplu tablou alb pentru o sumă exorbitantă, cel mai bun prieten al său o ia razna. Un al treilea prieten se găseşte prins la mijloc între cei doi, într-un spectacol care uimeşte prin luciditate şi umor.
Încercarea de a înţelege strania artă modernă şi ciudatele relaţii moderne de prietenie, aparent nişte lucruri distincte, dar câteodată foarte similare ca idee, reprezintă esenţa unei piese care s-a bucurat de la lansare de aprecierea unanimă a publicului şi criticii”, arată sinopsis-ul spectacolului.
 
Reamintim că Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – SEAS este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța.
 
„Este un eveniment conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară”, se arată pe seas.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Primele spectacole ce se vor juca la Constanța în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii