Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnal editorial. „Prezenţa aromânilor în presa dobrogeană (1879-1944)“ „O contribuţie ştiinţifică de care cultura românească are mare nevoie“

ro

04 Apr, 2019 00:00 2118 Marime text
La împlinirea a şapte decenii de viaţă, iată că lect. univ. dr. Maria Pariza face un cadou preţios dobrogenilor odată cu editarea volumului „Prezenţa aromânilor în presa dobrogeană (1879-1944)”, considerat de acad. prof. univ. dr. Dan Horia Mazilu „o contribuţie ştiinţifică de care cultura românească are mare nevoie”.
 
Autoarea, respectat om al cetăţii, este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi timp de 25 de ani (1974-1999) şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa, fiind iniţiatoarea constituirii Fondului documentar aromân în cadrul acestei instituţii. Între anii 2000-2014 a desfăşurat activitate didactică în funcţia de lector universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (Colegiul de birotică, Colegiul de biblioteconomie, Facultatea de asistenţă managerială şi secretariat), fiind autoarea primului curs universitar la nivel naţional „Curs de secretariat şi asistenţă managerială”.
 
Volumul recent apărut are la bază teza de doctorat susţinută la Universitatea din Bucureşti în anul 2004, Maria Pariza primind titlul de doctor în Filologie cu distincţia „Magna cum laude”.
 
„Prezenţa aromânilor în presa dobrogeană (1879-1944)” cuprinde două părţi distincte ca tip de abordare ştiinţifică - Studiu critic şi Bibliografie analitică specială - şi beneficiază de referinţe din partea unor universitari prestigioşi.
Prioritatea acordată segmentului de presă dobrogeană o găsim destul de inspirată, ţinând cont de faptul că aromânii s-au aşezat în mase compacte, în acest teritoriu, în urma colonizărilor masive din Dobrogea de Nord, după 1940. Firesc, aceste publicaţii comportă altfel de informaţii, în raport cu cele din alte zone naţionale, reflectând acea realitate a integrării unei comunităţi în viaţa de zi cu zi.
 
Realizarea lucrării a presupus investigarea a 65 de ani de presă dobrogeană, timp în care au apărut peste 620 de titluri de publicaţii în limba română, asupra cărora autoarea a operat o selecţie suficient de logică, spre a garanta o acoperire destul de satisfăcătoare a golurilor informaţionale existente, în raport cu tematica cercetată. Nu putem să apreciem un astfel de demers ştiinţific fără să semnalăm truda de mare curaj şi abnegaţie a autoarei, de a parcurge filă cu filă cele 151 de titluri de colecţii selecţionate, pentru excerptarea şi descrierea textelor”, opinează respectabilul acad. prof. univ. dr. Dan-Horia Mazilu (1943-2008), fost director general al Bibliotecii Academiei Române.
 
Cu adevăratun gest de recunoştinţă pentru jurnaliştii trecutului, care au alimentat această lucrare - dovadă că presa unei epoci elimină multe necunoscute ale istoriei” (dedicaţie scrisă de autoare pe volumul oferit cotidianului ZIUA de Constanţa).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii