Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Silvia Radu împlinește 88 de ani. Arta sa a fost expusă și pe meleagurile Dobrogei

ro

30 Jun, 2023 00:00 1903 Marime text
Foto: Facebook Silvia Elena Radu
  • Ajunsă la 88 de ani, ea s-a evidențiat în lumea artei, dovedindu-și talentul atât în sculptură, cât și în pictură
  • Începând cu anul 1961, Silvia Radu a fost o prezență constantă la majoritatea expozițiilor anuale, municipale, ocazionale, organizate de Ministerul Culturii și de Uniunea Artiștilor Plastici din România
  • Printre locurile în care artista și-a expus arta se numără și Constanța. Ea a avut o expoziție personală de pictură la Muzeul de Artă din orașul pontic, în anul 1986
  • Silvia Radu este autoarea lucrării „Grădina cu îngeri” ce îmbină pictura, grafica și sculptura. Aceasta a fost vernisată la Academia de Studii Economice București (2013), la Biserica „Saint Sulpice” din Paris, în organizarea Parohiei Ortodoxe Române (2014) și la Muzeul de Artă Constanța (2017)
 
În ziua de 30 iunie 1935, în satul Pătroaia – Vale, comuna Crângurile, județul Dâmbovița, se năștea Silvia Radu.
 
Ajunsă la 88 de ani, ea s-a evidențiat în lumea artei, dovedindu-și talentul atât în sculptură, cât și în pictură.
 
Silvia Radu a absolvit, în anul 1960, Institutul de Arte Frumoase, clasa profesorului Ioan Lucian Murnu.
 
Începând cu anul 1961, Silvia Radu a fost o prezență constantă la majoritatea expozițiilor anuale, municipale, ocazionale, organizate de Ministerul Culturii și de Uniunea Artiștilor Plastici din România.
 
Printre locurile în care artista și-a expus arta se numără și Constanța. Ea a avut o expoziție personală de pictură la Muzeul de Artă din orașul pontic, în anul 1986.
 
Alte expoziții personale ale Silviei Radu au fost: la Sala Dalles București (1965); Sala Dalles București (expoziție de pictură, sculptură și porțelan, 1989); Galeriile U.A.P. din Bistrița și Târgu Mureș (2003), Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (împreună cu soțul ei, Vasile Gorduz, 2003); Galeria Calina Timișoara (2007) etc.
 
După căderea regimului comunist, a susținut mai multe expoziții de grup și târguri de artă. În anul 1991 a expus la Paris, împreună cu Mircea Spătaru și în 1998 la Budapesta. În anul 2011, alături de Vasile Gorduz, expoza la Muzeul de Artă din Chișinău.
 

A mai fost prezentă cu expoziții personale la Muzeul de Artă din Constanța (2006), la Teatrul Național București (2007) și la Academia de Studii Economice București (2010).
 
Silvia Radu este autoarea lucrării „Grădina cu îngeri” ce îmbină pictura, grafica și sculptura. Aceasta a fost vernisată la Academia de Studii Economice București (2013), la Biserica „Saint Sulpice” din Paris, în organizarea Parohiei Ortodoxe Române (2014) și la Muzeul de Artă Constanța (2017).
 
Dintre sculpturile Silviei Radu, amintim de: „Legenda Meșterului Manole” – Parcul Herăstrău București (1965); „Statuie comemorativă pentru eroii neamului” – Potlogeni (1986); „Sculpturi ambientale” – Costinești (1969); „Neptun” – sculptură de marmură, Neptun (1971); „Sfântul Gheorghe” – sculptură de bronz, Piața Sfântul Gheorghe Timișoara (1994).
 
De-a lungul carierei, a fost distinsă cu: premiul II al UAP pentru sculptură (1968); premiul II al UAP pentru artă monumentală (1974); premiu la expoziția „Memorie și proiect” (1999); premiul Prometheus pentru Opera Omnia al Fundației Anonymus, împreună cu Vasile Gorduz (2003) și Ordinul Regal pentru „Loialitate” oferit de Casa Regală a României (2009).
 
Regretata Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța a caracterizat-o pe Silvia Radu astfel:

 
„Silvia Radu este unul dintre artiștii care au un cuvânt de spus, care au o forță creatoare pe care anii nu au diminuat-o ci, din contră, a sporit-o, așa cum se vede în această expoziție ce se dorește o retrospectivă a gândurilor și sintezelor stilistice întreprinse de artistă în ultimii ani. (...) Silvia Radu face sculptură de inspirație religioasă și o face într-un mod care denotă nu numai inteligență plastică, ci și credință“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii