Simpozion, lansare de revistă și slujbă de pomenire pentru generalul Paul Teodorescu „Misiune“... îndeplinită, și în acest an, la Mănăstirea dintr-un Lemn, cu participarea cercetătorilor constănțeni
Simpozion, lansare de revistă și slujbă de pomenire pentru generalul Paul Teodorescu: „Misiune“... îndeplinită,
27 Jun, 2017 07:54
ZIUA de Constanta
4312
Marime text
Cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Naţional „Biserica şi Armata României. Tradiţiile conlucrării“, organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Arhiepiscopia Râmnicului, prin Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu“, cu sediul la Mănăstirea dintr-un Lemn, s-a încheiat.
În cadrul evenimentului, desfășurat în zilele de 23 și 24 iunie, au fost lansată și revista „Misiunea“, anuarul Centrului, prilej cu care toți autorii studiilor publicate în cel de-al patrulea număr al publicației și-au susținut comunicările. Evenimentul a fost prezidat de: Înaltpreasfinția Sa Varsanufie Gogescu, Arhiepiscopul Râmnicului, preasfințitul dr. Emilian Lovișteanu, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, lect. univ. dr. Florian Bichir, membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, Universitatea „Ovidius” Constanța, comandor Viorel-Vasile Roman, comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ și comandor Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Marinei Române (MMR), instituție care a fost reprezentată și de dr. Andreea-Maria Croitoru.
De asemenea, la Mănăstirea dintr-un Lemn, loc de închinăciune pentru marinarii și aviatorii militari, a avut loc o slujbă de pomenire a celui care-și doarme somnul de veci în acest loc, generalului Paul Teodorescu. La sfârșitul acesteia, reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale au depus o coroană de flori la mormântul generalului.
Paul Teodorescu este considerat ctitor al Mănăstirii dintr-un Lemn, deoarece, între anii 1938-1949, a iniţiat şi realizat proiectul de renovare şi modernizare a mănăstirii, pentru cinstirea aviatorilor şi marinarilor.
Membru corespondent al Academiei Române şi membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) a considerat Armata, Şcoala şi Biserica Ortodoxă Română drept „pilonii pe care s-a fundamentat România”.
Sursă foto: Muzeul Marinei Române
Citeşte şi:
Simpozionul Naţional „Biserica şi Armata României. Tradiţiile conlucrării“. Cercetători constănţeni, la Mănăstirea dintr-un Lemn
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii