Spectacole de calitate la Teatrul de Stat Constanța
Spectacole de calitate la Teatrul de Stat Constanța
22 Mar, 2017 13:39
ZIUA de Constanta
3312
Marime text
Sfârșitul de săptămână se apropie, iar iubitorii teatrului au de ales ce piese de teatru pot urmări în zilele de vineri, sâmbătă sau duminică. Spectacolul „Nişte năroji”, o dramatizare după poemele lui Marin Sorescu din ciclul „La lilieci”, revine pe scena Teatrului de Stat Constanţa (TSC) vineri, 24 martie, de la ora 19, pentru prima oară în această stagiune. În regia lui Iulian Enache, pe muzica lui Adrian Mihai şi în decorul conceput de scenografa Sanda Mitache, o distribuţie largă a actorilor constănţeni realizează o reconstituire anecdotică a satului oltenesc, îmbinând comicul cu miticul şi cu lirismul. Mirela Pană şi Dana Trifan Enache sunt un cuplu savuros de babe, Marian Adochiţei, Remus Archip şi Andrei Cantaragiu sunt junii satului, Cosmin Mihale joacă rolul poliţaiului, Ionuţ Alexandru, pe al cârciumarului, Georgiana Baran este mireasa, Luiza Martinescu este cârciumăreasa, iar Lana Moscaliuc joacă rolul nebunei satului. Alte personaje sunt interpretate de Dan Cojocaru, Liliana Bărăscu, Turchian Nasurla, Paula Prodan, Alina Manţu.
Sâmbătă, 25 martie, la ora 19, se joacă „Ursul” de A.P.Cehov, o farsă într-un act în regia lui Felix Alexa, cu Marius Bodochi, Dana Dumitrescu şi Marian Adochiţei în distribuţie.
Într-un decor ingenios, conceput de scenografa Carmencita Brojboiu, un bărbat şi o femeie care au avut experienţe traumatizante cu sexul opus, hotărând, din motive asemănătoare, să trăiască singuri, se întâlnesc, se ciocnesc, aproape până la a se duela cu pistoalele, şi se îndrăgostesc în cel mai ilogic, dar omenesc fel.
O parte din încasările pentru acest spectacol va fi direcţionată către Campania Naţională a UNITER „Artişti pentru artişti”, prin care sunt strânse fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate din toată ţară.
Duminică, 26 martie, de la ora 19, Teatrul de Stat prezintă spectacolul documentar „Jurnal de România. Constanţa”, în regia Lidiei Carmen Vidu, un colaj de monologuri autentice ale celor şase curajoase actriţe Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.
Şi, pentru că Ziua mondială a teatrului nu poate să treacă fără a fi marcată prin spectacole, chiar când este într-o zi de luni, în 27 martie trupa TSC pleacă în oraşul Ovidiu, unde va da două reprezentaţii (la orele 11 şi 15) ale piesei „Gâlcevile din Chioggia” , o comedie savuroasă de Carlo Goldoni, în regia Danei Dumitrescu.
Din distribuţie fac parte Andu Axente, Laura Iordan / Clara Ghiuvelechian, Turchian Nasurla / Ana-Maria Ştefan, Andrei Cantaragiu, Marian Adochiţei, Adrian Dumitrescu, Luiza Martinescu, Georgiana Mazilescu, Florina Stănculeţ / Georgiana Rusu, Florentin Roman, Cosmin Mihale, Remus Archip, Mirela Pană / Cristina Oprean. Coregrafia îi aparţine Stelei Cocârlea, scenografia, Lăcrămioarei Dumitraşcu, iar muzica, lui Adrian Alexandru.
Ziua Mondială a Teatrului a fost iniţiată în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru şi este sărbătorită în 27 martie, prin numeroase evenimente, de comunitatea teatrală internaţională. Cel mai important este Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului care este transmis în fiecare an de câte o personalitate recunoscută. Primul mesaj de acest fel a fost scris în 1962, de Jean Cocteau, dramaturg, poet, pictor şi cineast francez. În 27 martie 2017, personalitatea desemnată pentru a transmite mesajul este Isabelle Huppert, actriţă care a apărut în peste 100 de filme.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii