Spectacolul „La Traviata” al Teatrului „Oleg Danovski” Constanța dă startul festivalului „Opera Nights”
Spectacolul „La Traviata” al Teatrului „Oleg Danovski” Constanța dă startul festivalului „Opera Nights”
17 Jul, 2024 12:30
ZIUA de Constanta
839
Marime text
Astăzi, 17 iulie 2024, începe ediția a X-a a festivalului de operă și muzică clasică în aer liber „Opera Nights”.
În cadrul festivalului, publicul va asista la cinci spectacole ale Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
Startul se dă în această seară, de la ora 21:00, în municipiul Brad, județul Hunedoara, locația aleasă fiind Piața Aurului. Ca măsură de siguranță, organizatorii au apelat și la o locație alternativă, aceasta fiind Cinema Zarand.
Spectacolul de la teatrul constănțean ce va avea reprezentație în fața hunedorenilor și a turiștilor este „La Traviata”, de Giuseppe Verdi.
„Traviata (în italiană La traviata) este o operă în patru acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes”, este descrierea de pe site-ul TNOB.
Mai jos redăm rezumatul:
Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.
Soliștii sunt: Diana Țugui (Cluj-Napoca), Mihai Irimia (Brașov), Daniel Pop, Stela Sârbu, Mădălin Băldău, Cristian Caragea, Adrian Pîrlea, Iulian Bratu, Ionela Duma și Ionuț Neagu, în acompaniamentul Orchestrei și Corului Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
Conducerea muzicală este asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea, iar maestru cor este Adrian Stanache.
Reamintim că pentru al doilea an consecutiv, „Opera Nigts” se desfășoară în cinci locații diferite de pe tot cuprinsul județului Hunedoara.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Accesul publicului este gratuit.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Teatrul „Oleg Danovski” Constanța Cinci spectacole de operă vor avea reprezentații la Hunedoara, în cadrul „Opera Nights”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii