Stan Greavu-Dunăre - un destin meteoric, recuperat într-o carte
Stan Greavu-Dunăre - un destin meteoric, recuperat într-o carte
În Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța a avut loc joi, 23 ianuarie, un eveniment editorial de ținută. La volumul „Stan Greavu Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea” au lucrat, cu osârdia deja recunoscută, Corina Apostoleanu, Luminiţa Stelian și Anca Angela Dobre, cărora le datorăm și alte prețioase monografii, rezultate în urma cercetării și documentării în biblioteci și arhive.
Au vorbit despre dobrogeanul Stan Greavu-Dunăre, dar și despre cartea care reprezintă o veritabilă operă de recuperare a unor inedite materiale ale pasionatului bibliograf, istoricul literar Constanța Călinescu, prozatorul Ovidiu Dunăreanu, directorul Editurii Ex Ponto, și dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
Născut pe 5 aprilie 1905, în satul Seimenii Mari, județul Constanța, într-o familie de oameni simpli, Stan Greavu-Dunăre s-a dovedit un copil extrem de dotat. Ajuns învățător, mânat de pasiune și de sentimentul datoriei de a lăsa ceva în urmă, a reușit să străbată peste 100 de sate dobrogene, de unde a obținut informații despre istoria, tradițiile și cultura acestor localități. Materialele strânse au fost publicate în anul 1928, în lucrarea „Bibliografia Dobrogei, de la anul 425 î.e.n. până în 1928 e.n.”.
Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Constanța.
O a doua lansare a cărții va avea loc luna viitoare, în Cernavodă, acolo unde Stan Greavu-Dunăre s-a stins din viață, la doar 24 de ani, în urma unei răceli contractate în deplasările de documentare din Basarabia.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp