Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ștefania Mincu, la dubla lansare de la Biblioteca Județeană „Marin Mincu nu a făcut niciodată diferența între literatură și propria sa realizare ca om“

ro

14 Jul, 2017 00:00 5501 Marime text
O parte dintre foștii colegi și discipoli ai regretatului profesor Marin Mincu (28 august 1944 - 4 decembrie 2009) s-au reunit miercuri, 12 iulie, în sala de lectură a Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, pentru a participa la o dublă lansare de carte în prim-planul căreia s-a aflat personalitatea omului de cultură. 
 
Este vorba despre volumele „Studiile românești în context inter- și transdisciplinar. In memoriam Marin Mincu“, coordonat de Marina Cap-BunIuliana David și Corina Apostoleanu, și „Viață și text. Biobibliografie Marin Mincu“, de Bogdan Crețu și George Popescu.
 
„În această după-amiază de iulie, călduroasă în exterior, dar și în interior, pentru că ne întâlnim prieteni ai cărții și ai bibliotecii, suntem onorați să găzduim lansarea a două volume al căror numitor comun este personalitatea profesorului Marin Mincu“, a spus, în deschiderea dublului eveniment editorial, amfitrioana manifestării, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.
 
Cartea „Studiile românești în context inter- și transdisciplinar. In memoriam Marin Mincu“, apărută anul acesta la Editura Universitară din București, reunește lucrările conferinței cu același titlu, susținută între 25 și 26 noiembrie 2016, la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, sub egida Centrului de Cercetare și Dezvoltare Profesională „Studiile Românești în Context Internațional - STUR“, în colaborare cu Centrul de cercetare „Metacogniție și Transdisciplinaritate“.
 
Este a cincea conferință a centrului, concretizată într-un tom, la fel ca precedentele, reunite în filele cărților „Actualitatea lui Caragiale 1912-2012“, „Junimea și impactul ei după 150 de ani“, „Literatura, teatrul și filmul - În onoarea dramaturgului Matei Vișniec“ și „Culturi și civilizații est-europene. In memoriam Aida Todi“.
 
„De când am pornit această serie, am făcut socoteala că, atunci când vom ajunge la volumul cinci, vor fi șapte ani de la dispariția domnului profesor și că va fi un bun prilej să marcăm acest moment printr-o conferință și un volum. Când domnul profesor împlinea 55 de ani, am încercat să organizăm o... conspirație, să-i facem un volum omagial. A aflat și s-a supărat și a zis: «E prea devreme, o să râdă toți de mine!» Și m-a oprit“, a precizat prof. univ. dr. Marina Cap-Bun.
 
Referindu-se la ultimul volum din serie, aceasta a subliniat: „Este un volum dens, eterogen ca întotdeauna, pentru că, așa cum am promis de la început, fiind vorba despre un centru de dezvoltare personală, el trebuie să aibă pe lângă el nu doar profesori și conducători de doctorat, ci și doctoranzi, masteranzi, studenți, dacă se poate, profesori din învățământul preuniversitar (...) deoarece nu este de ajuns să ne citim între noi, trebuie să formăm și generațiile care vin. Acesta este și motivul pentru care am înființat acest centru“.

Spirit enciclopedic  

Vorbind despre deschiderea STUR spre interdisiciplinaritate, asist. univ. dr. Iuliana David a menționat că volumul reunește contribuții din domenii diferite. „În afară de limba și literatura română, care ocupă poziția centrală, suntem prezenți și noi, reprezentanții de la Limbi și Literaturi Străine, dar sunt prezente și contribuții din domeniul Artei, cu conexiuni cu Istorie, Sociologie, Comunicare, Teologie și chiar Economie, dar caracterul unitar al volumului este dat tocmai de ideea studiilor românești și de spiritul enciclopedic al celui căruia îi este dedicat volumul, profesorul Marin Mincu“, a spus dr. Iuliana David.
 
„Orice magistru încearcă să facă «școală» critică, mai ales acolo unde se exercită și, dacă nu are această șansă maximă, va dori măcar să aibă niște discipoli fideli. Printre cei din «școala Mincu» sunt reprezentanți tineri în care cred, precum Octavian Soviany, George Popescu, Marina Cap-Bun, Lăcrămioara Berechet, și unii chiar foarte tineri ca Alina Ologu, Giovanni Rotiroti etc. Dacă se vor alege doar câțiva dintre aceștia să continue «școala Marin Mincu», voi fi împăcat“, spunea Marin Mincu în anul 1997, iar cuvintele sale se regăsesc pe coperta a patra a volumului.

 
În primul capitol al cărții, „In memoriam Marin Mincu“, semnează Mircea MartinGheorghe Sarău, Marina Cap-Bun, Cristina TamașGiovanni RotirotiLăcrămioara BerechetAlina BuzatuȘtefan CucuDana EnacheAlina Vasiliu și Dorin Popescu. Capitolul al II-lea, care dă și titlul cărții, are la bază studii semnate de: Ion BotescuEmilian M. DobrescuMona MomescuFlorentina NicolaeAngelo Mitchievici, Corina Apostoleanu, Daniela Crăciun, Iuliana David, Gabriela CazacuOlga KaiterOlimpia VargaSimona PalascaCosmin CăprioarăCristina DafinouFlorentina-Gabriela Mihai (Rusu)Enache TușaAurelian FreceaAna-Maria-Claudia Haraniță și Diana Ganea. Tomul colectiv mai are un capitol, „Dosar teatral: Matei Vișniec în contextul dramaturgiei române“, la realizarea căruia au contribuit: Olga DuțuMirela DogaSimona-Nicoleta MinciuIulian EnacheAurelian Frecea și Nicoleta Rotaru-Terteleac.

 „Viață și text“  

Cea de-a doua carte, „Viață și text. Biobibliografie Marin Mincu“, a fost lansată în lipsa autorilor, Bogdan Crețu și George Popescu, absenți din motive obiective de la evenimentul editorial.
 
„Prezenta lucrare își dorește să pună la un loc informațiile biografice și bibliografice, precum și o serie de documente fotografice, care definesc activitatea literară a lui Marin Mincu. Poet, critic de direcție și teoretician literar, prozator, eseist, polemist redutabil, italienist, traducător, editor, și nu în ultimul rând, universitar, în Italia, ca și în România, Marin Mincu este, credem, una dintre personalitățile de prim-plan ale vieții literare postbelice“, scriu autorii în „Argumentul“ volumului.
 
Gazda manifestării, dr. Corina Apostoleanu, a menționat că lucrarea face parte din categoria acelor cărți esențiale pentru cercetătorii care studiază opera lui Marin Mincu, dar nu numai.
 
Apreciind ideea că Biblioteca Județeană este un spațiu deschis dialogului și manifestărilor culturale, soția regretatului profesor omagiat, scriitoarea și traducătoarea dr. Ștefania Mincu, a subliniat necesitatea elaborării unei a doua ediții, complete, a volumului „Viață și text. Biobibliografie Marin Mincu“, menționând, printre altele, și demersul dificil de a ordona imensa arhivă personală a soțului său.
 

„Volumul «Viață și text», editat recent de Editura Paralela 45, care este o biobibliografie Marin Mincu, prezentată și în cadrul târgului de carte din mai, de la București, este exact ce arată titlul: o sobră biografie, semnată de George Popescu, și o bibliografie însoțită de câteva articole ale criticului și recentului profesor universitar Bogdan Crețu. Ambii sunt binecunoscuți lui Marin Mincu și în special Bogdan Crețu era considerat de Marin Mincu ultima sa descoperire. A colaborat foarte bine cu acest actualmente critic cunoscut din literatura contemporană. Ei și-au făcut datoria cu mare scrupulozitate și seriozitate, pentru că o astfel de carte, deși nu este spectaculoasă, în genul ei, consider că este foarte necesară cercetării tuturor celor care ar vrea să cunoască activitatea unui scriitor, în ansamblul ei. Din păcate, nu sunt prezenți nici unul, nici celălalt (n.r. - la lansarea de miercuri seară) și cred că publicul își va da seama că această carte a înglobat o mare cantitate de muncă, în ciuda faptului că nu este un volum foarte bogat, însumând aproape toate articolele publicate în timpul vieții de Marin Mincu, toate volumele sale publicate atât în România, cât și în Italia și traducerile apărute peste hotare, precum și unele postume.
 
Probabil cititorul își va da seama din această activitate dusă pe două șine paralele, în două țări diferite, de implicarea scriitorului în literatura română ca în propriul său proiect existențial. Marin Mincu nu a făcut niciodată diferența între literatură și propria sa realizare ca om. Cred că acest lucru este necesar. Oricum ar fi rezultatul, e imposibil ca o asemenea percepție și antrenare în câmpul literaturii să nu dea roade. Aș zice că tocmai dimpotrivă, acolo unde nu există, literatura devine un pur exercițiu de imaginație și poate servi cu totul alte scopuri, eventual comercial“, a spus dr. Ștefania Mincu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:  

La Biblioteca Județeană Constanța. Dublă lansare de carte in memoriam Marin Mincu

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii