Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:19 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Noaptea Muzeelor 2021

ro

10 Jun, 2021 00:00 4397 Marime text
  • Pe 12 iunie, se va desfășura evenimentul Noaptea Muzeelor, organizat anual în întreaga Europă
 
Spectacole, concerte, vizionări, tururi interactive – sunt evenimente care vor bucura iubitorii de artă și cultură, într-o seară dedicată instituțiilor muzeale, care adăpostesc patrimoniul național și își deschid porțile pentru vizitatori, în seara primului weekend al verii 2021.
 
Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat anual pe plan european.
 
Sâmbătă, 12 iunie, la Noaptea Muzeelor 2021, după un an extrem de complicat, în care s-a stat foarte mult în mediul online, publicul este invitat, în sfârșit, la zeci de evenimente culturale, găzduite – la nivelul întregii țări – de 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi. Case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane şi studiouri creative, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici sau lăcaşe de cult își vor aștepta vizitatorii cu intervenţii artistice şi culturale inedite şi interactive.
 
În premieră, în acest an, se va deschide expoziţia „Identităţi Fragile” a viitorului Muzeu al Pandemiei, care poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti. Alte premiere absolute sunt expoziţiile din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin (un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei) și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, jud. Neamţ.
 
La Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie invită publicul larg să viziteze expoziția de bază, bogat populată cu mărturii ale civilizațiilor care au locuit pe malul dobrogean al Mării Negre.
 
Personalul muzeal, Asociația Culturală Tomis și Asociația Historia Renascita, costumați în daci și romani, vor ghida pașii vizitatorilor printre statui unicat în lume, obiecte utilizate de antici în viața de zi cu zi, scuturi medievale, uniforme școlare din perioada comunistă și mii de alte exponate valoaroase.
Expoziția „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe – Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului” va rămâne deschisă special pentru acest eveniment. Reliefurile de epocă romană, precum și icoanele inspirate după cele din secolele XVIII și XIX pot fi admirate la al doilea etaj al muzeului.
 
În sala Media, vizitatorii vor putea urmări prezentări, reconstituiri ale monumentelor din județul Constanța și alte reportaje interesante. De asemenea, copiilor, care vor fi întâmpinați cu surprize, li se va dedica o expoziție ce surprinde universul copilăriei în antichitate.

 


Citește și:

Capidava reintră în circuitul turistic. 800 de persoane au ajuns acolo în ultima săptămână într-un program pilot de vizitare a cetății

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii